Τραχανότο με ραγού μανιταριών

Χειμώνιασε ...το καταλάβατε;;; Κρύο, μουντός καιρός, βροχή, αέρας... όλα αυτά με οδηγούν στον τραχανά! Τον τραχανά τον έχω πάντα συνυφασμένο με το χειμώνα (όχι ότι το καλοκαίρι δεν τρώγεται) αλλά εμένα μου αρέσει το χειμώνα. Πιάτο που σε γεμίζει ζέστη αλλά και ζεστασιά... σπιτίσια ζεστασιά... ειδικά αν είναι και χειροποίητος, είναι ένα καταπληκτικό δείπνο! 
Πριν από κάποια χρόνια (είδατε πόσο κομψά το θέτω...χαχαχα), όταν ήμουν μικρή...θυμάμαι τον παππού μου και τη γιαγιά μου που 2-3 φορές την εβδομάδα είχαν τραχανά για βραδινό!! Μάλιστα, τότε, έβαζαν μέσα, ειδικά ο παππούς και ..."τσιγαρίδες", έτσι έλεγαν κάτι μικρά κομμάτια από χοιρινό με κρέας και λίπος που τα έβαζε στο τηγάνι, τα τσιγάριζε κι έριχνε μέσα στον τραχανά τα κομμάτια του κρέατος αλλά και το λίπος μαζί!!! 
Τώρα σκέφτομαι πόσο ανθιυγεινό ήταν αυτό αλλά θα προσθέσω  ότι ο παππούς μου ήταν πάρα πολύ αδύνατος, έκανε ποδήλατο έως τα 90 του χρόνια και πέθανε στα 98 από γεράματα χωρίς να παίρνει κανένα φάρμακο!!! 
Πάντως, ο τραχανάς  ...από ένα απλό πιάτο, έπαιρνε τη μορφή της λιχουδιάς μιας λιχουδιάς που συνοδευόταν από λίγο κόκκινο κρασάκι!!! 
Σήμερα, λοιπόν, τραχανάς... αλλά ένας τραχανάς που κάνει παρέα με πεντανόστιμα μανιταράκια και μια νότα υπόξινη από λιαστή ντομάτα και όλα μαζί δημιουργούν μια μοναδική λιχουδιά και μάλιστα για κυρίως γεύμα! Μια καθημερινή πρόταση... ελαφρώς διαφορετική που όμως θα σας εκπλήξει ευχάριστα με τη γεύση του αλλά και την επίγευσή του... καθαρά χειμωνιάτικες και οι δύο! Πασπαλισμένος και με πάπρικα... γίνεται ένα πιάτο γκουρμέ, αν, δε, χρησιμοποιήσουμε και μανιτάρια πορτσίνι και πλευρώτους ...τότε το πιάτο απογειώνεται. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε αν... αγαπάτε τον τραχανά, ακόμη και με τα πιο απλά μανιταράκια! -:))
Η συνταγή είναι του Γκ. Ξενάκη, προσαρμοσμένη από το περιοδικό "Γαστρονόμος" του Νοεμβρίου 2012.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
350 γρ. τραχανάς ξινός
650 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
50 γρ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο από τις λιαστές ντομάτες
25 γρ. μαργαρίνη
80 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
350 γρ. μανιτάρια διάφορα τεμαχισμένα
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες στο multi
4-5 κομμάτια λιαστής ντομάτας σε λάδι
1 σφηνάκι λευκό κρασί
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τον τραχανά σε μια κατσαρόλα με λίγο ζωμό, ίσα που να τον σκεπάζει και τον αφήνουμε για 5 λεπτά να βράσει. 
Μόλις "πιεί" όλα τα υγρά προσθέτουμε ξανά λίγο από τον ζωμό (ή το νερό) έως ότου απορροφηθεί κι αυτός.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία έως ότου ο τραχανάς μας βράσει εντελώς (γύρω στα 15 λεπτά) αλλά ταυτόχρονα να είναι χυλωμένος σαν ριζότο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μισό από το ελαιόλαδο και το τριμμένο πεκορίνο.
Ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Προσωπικά, πρόσθεσα και 1 σφηνάκι λευκό κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση.
Προσθέτουμε και τη ντομάτα, το βούτυρο, το θυμάρι, την πάπρικα και αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσουν έως ότου μαλακώσουν τα μανιτάρια.
Σερβίρουμε σε πιάτο ρηχό το τραχανότο με μανιτάρια από πάνω και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγη πάπρικα.
Πηγή: Περιοδικό "Γαστρονόμος", Νοεμβρίου 2012, συνταγή του Γκ. Ξενάκη

34 σχόλια:

  1. Καλέ τι ωραία συνταγή είναι αυτή! Πρώτη φορά ακούω τη λέξη τραχανότο και πολύ μου άρεσε! Αυτό το ραγού μανιταριών είναι κόλαση! Και οι φωτογραφίες είναι άκρως ξελιγωτικές...
    Γεια στα χεράκια σου Κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τραχανότο είναι η μοντέρνα λέξη του πηχτού τραχανά (και όχι σε σούπα όπως τον έχουμε μάθει!!! -:)))
      Πάντως είναι νόστιμος συνδυασμός και το ραγού μανιταριών καταπληκτικό και πάνω σε ρύζι (όπως στο πρασόρυζο της Ξανθής... παρακάτω.
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλό βράδυ!!! -:))

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Υπάρχει καλέ ...πώς δεν υπάρχει, αφού το έφτιαξα...χαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσε Πέπη μου!!
      Καλό βράδυ! -:))

      Διαγραφή
  3. Τι ιδέα ήταν αυτή!!!! Και εγώ πρώτη φορά το βλέπω αυτό το πιάτο. Σίγουρα θα το φτιάξω γιατί ο τραχανάς είναι κάτι πολύ αγαπημένο, αλλά το τρώγαμε μόνο σούπα. Νάσαι καλά με τις καταπληκτικές σου ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εβίτα μου δεν ήταν δική μου ιδέα του Γαστρονόμου ήταν και μάλιστα του Γκ.Ξενάκη! Εγώ απλώς την προσάρμοσα λίγο στα μέτρα μου!!! Είναι πολύ νόστιμο πιάτο και καθαρά χειμωνιάτικο!
      Καλό βράδυ! -:))

      Διαγραφή
  4. Βρε Κική ....δεν σε προλαβαίνω μιλάμε!!!!
    Πάνω που διάβαζα το ένα και έγραφα σχόλιο...τσουπ το άλλο φαγάκι :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε Πηνελόπη μου, τώρα που ξαναβρήκα το κέφι μου... άρχισα πάλι να απολαμβάνω το μαγείρεμα!!! -:))
      Ελπίζω να σου αρέσει!!!
      Καλό σου βράδυ!!-:)))

      Διαγραφή
  5. Τραχανά δε τρώω , μου φέρνει αναγούλα. Αλλά τον έχω φάει μόνο σε σούπα μορφή. Αυτό που μοιάζει με πουρέ είναι ο τραχανάς??

    Ενδιαφέρον... Μου κίνησες τη περιέργεια.Μάλλον θα δώσω στον τραχανά μια δευτερη ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα τί να σου πω;;; Ξέρω κι εγώ;;; Αν όμως σε ζορίζει ο τραχανάς, δοκίμασε το ραγού με ρύζι ή ζυμαρικά... τί κακό έκανες να παιδεύεσαι με τον τραχανά... αφού δεν σου αρέσει;;;
      -:)))
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Απλά επειδή έχω χρόνια να φάω ,νομίζω ότι δε μου αρέσει. Αλλά πλέον πολλά πράγματα που τότε δεν έτρωγα (πχ μπρόκολο) τώρα τα τσακίζω.. Για αυτό λέω να δώσω μια δευτερη ευκαιρία στον τραχανά, τον οπόιο τον έχουμε και σπιτικό(τον φτιάχνει η γιαγιά μου)!

      Διαγραφή
  6. Κική αυτό το ραγού υπέροχο μπορεί να συνδιαστεί με πολλά άλλα, μου έδωσες ιδέα.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ξανθή μου, μπορεί να συνδυαστεί με ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες και άλλα.
      Αλλά η ιδέα σου να το συνδυάσεις με πρασόρυζο είναι καταπληκτική!!!
      Μπράβο και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλό βράδυ! -:))

      Διαγραφή
  7. Άλλη μία πρωτότυπη και πεντανόστιμη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με μια πίτα σου, έφαγα τον τραχανά που δεν ήθελα ούτε ζωγραφιστό να τον βλέπω! Οπότε και τώρα πιστεύω ότι θα με κάνεις να τον ξαναδοκιμάσω με αυτήν την συνταγή σου! Άλλωστε τα μανιτάρια είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για μένα!
    Καλή σου μέρα Κική μου. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες πόσο καλά κρύβω κάποια υλικά μέσα σε κάποια άλλα;;; Τί να κάνεις όταν έχεις λιγόφαγες ανιψιές;;;;; Αυτή τη λύση βρίσκεις πάντα!! χαχαχαχα
      Εάν με την πίτα μου σου άρεσε ο τραχανάς, χαίρομαι πολύ καλή μου Sel. Εάν θέλεις ξαναδοκίμασε τον μ' αυτόν το συνδυασμό... αν πάλι σε ζορίζει δοκίμασε το ραγού μανιταριών με ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες γιατί τους ταιριάζει!!
      Φιλάκια και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  9. kalimera sas!!
    ti orea idea!!traxana exo spitiko!!tha to dokimaso kai etsi kiria kiki mou!!euxaristo gia tin yperoxi sintagi!!na iste kala filia pola!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με σπιτικό τραχανά είναι ακόμα καλύτερο το φαγητό Βασιλική μου!!
      Να είσαι καλά και καλό σου βράδυ!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Κική μου καλημέρα!
    Και ο τραχανάς μου αρέσει πολύ και τα μανιτάρια και ο συνδυασμός τους και η παρουσίαση του πιάτου!
    Μπράβο, μπράβο πολύ ωραία πρόταση και πολύ ωραία η φωτογράφηση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ερμιόνη μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Τώρα τελευταία οι φωτογραφίσεις μου είναι πάντα βιαστικές γιατί κάτι άλλο με ...κυνηγάει κι έτσι δεν τις ευχαριστιέμαι πολύ!!! Χαίρομαι που σου άρεσε το φαγάκι γιατί αξίζει!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Δεν τρώω των τραχανά,αντίθετα από τη μαμά μου που τον λατρεύει, οπότε θα της δώσω τη συνταγή και νομίζω, ότι θα τον λατρέψει περισσότερο.Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρμονία μου δώσε στη μαμά σου τη συνταγή αλλά κράτα κι εσύ το ραγού μανιταριών. Φτιάξτο και γαρνίρισε μ' αυτό ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες... είναι εξίσου νόστιμο!

      Διαγραφή
  12. Κική μου για εμάς που αγαπάμε τον τραχανά είναι μία τέλεια συνταγή!Χυλωμένος, με τη μοσχοβολιά του γάλατος και των φρέσκων αυγών,κλέβει δίκαια τη θέση του πατροπαράδοτου πουρέ ή του καθιερωμένου ρυζότου και στέκεται επάξια στο πιάτο μας προκλητικά!Το συνοδευτικό δε ραγού μανιταριών,αυτό το σαλτσάτο ποίημα που αντικαθιστά υπέροχα το κρέας,είναι η απόλυτη ταιριαστή συνοδεία του τραχανά,το ζεστό,κρασάτο και αρωματικό ταίρι του,η μυρωδάτη παρέα που συμπορεύεται με την αυτούσια και γνήσια νοστιμιά του παραδοσιακού τραχανά.
    Είμαι από τις τυχερές που κάθε χρόνο έχω σπιτικό τραχανά και γιοφκάδες[χυλοπίτες]..πορτσίνι αποξηραμένα έχω παρακαταθήκη από την τελευταία επίσκεψη στον γυιό μου[αφού στην Ιταλία είναι ακριβώς στη μισή τιμή!!],πλευρώτους έχει πάντα φρεσκότατα το SM της γειτονιάς μου,πάπρικα φρέσκια,κατακόκκινη από την Φλώρινα,καταπληκτική συνταγή για να παντρέψω όλα αυτά τα καλά του Θεού,τι άλλο μπορεί να θέλει κάποιος????Φιλιά πολλά,πολλά Κική μου,ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές που μοιράζεσαι μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική ,το άλικο όμορφο στόλισμα πάνω από τα μανιτάρια είναι λιαστή ντομάτα??

      Διαγραφή
    2. Τυχερούλα έχεις απ' όλα... σπιτικό τραχανά και γιοφκάδες και πορτσίνι που τα λατρεύω και τον τελευταίο καιρό δεν βρίσκω εύκολα!!! Τί μου θύμησες!!! Η γιαγιά μου έλεγε έτσι τις χυλοπίτες!!! -:)) να είσαι καλά!-:)))
      Χαίρομαι που σου άρεσε και ναι... το στόλισμα είναι μισή λιαστή ντομάτα που του δίνει πιο πικάντικη γεύση!
      Φιλιά καλή Φωτεινή!! -:))

      Διαγραφή
  13. Κική έφτιαξα το ραγού και συνοδεύσαμε το πρασόρυζο μας, αν θέλεις μπορείς να δεις την ανάρτηση μου.
    Καταπληκτικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φαγητό σου και η πρόταση του συνδυασμού Ξανθή μου είναι υπέροχη και σου άφησα ήδη σχόλιο!
      Ευχαριστώ και για το λινκ!
      Μπράβο σου για την ιδέα! Αυτό θα πεί δημιουργική μαγείρισσα με πείρα!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  14. Κική μου αχ και να μπορούσα να έχω μια μερίδα τώρα!!!Πάρα πολύ ωραίο, μου άρεσαν οι συνδυασμοί,μπράβο!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Eυκαιρία να κάνω τον τραχανά με αυτόν τον τρόπο και να βάλω το ραγου μανιταριών.
    Πολύ ωραίο Κική μου, μπράβο για την εκτέλεση.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπράβο Κική, φοβερή γκουρμεδιά! :)
    Υπέροχο πιάτο!!!!
    Οι λήψεις σου απίθανες!!
    Φιλιά
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολυ ωραιος συνδυασμος Κικη! Το ραγου μανιταριων μου αρεσε ιδιαιτερα, αλλωστε λατρευω τα μανιταρια!
    Πολλα φιλια!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κική μου, το πιάτο σου δεν παίζεται, πάει και τελείωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!