Τραχανότο με ραγού μανιταριών


Χειμώνιασε ...το καταλάβατε;;; Κρύο, μουντός καιρός, βροχή, αέρας... όλα αυτά με οδηγούν στον τραχανά! Τον τραχανά τον έχω πάντα συνυφασμένο με το χειμώνα (όχι ότι το καλοκαίρι δεν τρώγεται) αλλά εμένα μου αρέσει το χειμώνα. Πιάτο που σε γεμίζει ζέστη αλλά και ζεστασιά... σπιτίσια ζεστασιά... ειδικά αν είναι και χειροποίητος, είναι ένα καταπληκτικό δείπνο! 
Πριν από κάποια χρόνια (είδατε πόσο κομψά το θέτω...χαχαχα), όταν ήμουν μικρή...θυμάμαι τον παππού μου και τη γιαγιά μου που 2-3 φορές την εβδομάδα είχαν τραχανά για βραδινό!! Μάλιστα, τότε, έβαζαν μέσα, ειδικά ο παππούς και ..."τσιγαρίδες", έτσι έλεγαν κάτι μικρά κομμάτια από χοιρινό με κρέας και λίπος που τα έβαζε στο τηγάνι, τα τσιγάριζε κι έριχνε μέσα στον τραχανά τα κομμάτια του κρέατος αλλά και το λίπος μαζί!!! 
Τώρα σκέφτομαι πόσο ανθιυγεινό ήταν αυτό αλλά θα προσθέσω  ότι ο παππούς μου ήταν πάρα πολύ αδύνατος, έκανε ποδήλατο έως τα 90 του χρόνια και πέθανε στα 98 από γεράματα χωρίς να παίρνει κανένα φάρμακο!!! 
Πάντως, ο τραχανάς  ...από ένα απλό πιάτο, έπαιρνε τη μορφή της λιχουδιάς μιας λιχουδιάς που συνοδευόταν από λίγο κόκκινο κρασάκι!!! 
Σήμερα, λοιπόν, τραχανάς... αλλά ένας τραχανάς που κάνει παρέα με πεντανόστιμα μανιταράκια και μια νότα υπόξινη από λιαστή ντομάτα και όλα μαζί δημιουργούν μια μοναδική λιχουδιά και μάλιστα για κυρίως γεύμα! Μια καθημερινή πρόταση... ελαφρώς διαφορετική που όμως θα σας εκπλήξει ευχάριστα με τη γεύση του αλλά και την επίγευσή του... καθαρά χειμωνιάτικες και οι δύο! Πασπαλισμένος και με πάπρικα... γίνεται ένα πιάτο γκουρμέ, αν, δε, χρησιμοποιήσουμε και μανιτάρια πορτσίνι και πλευρώτους ...τότε το πιάτο απογειώνεται. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε αν... αγαπάτε τον τραχανά, ακόμη και με τα πιο απλά μανιταράκια! -:))
Η συνταγή είναι του Γκ. Ξενάκη, προσαρμοσμένη από το περιοδικό "Γαστρονόμος" του Νοεμβρίου 2012.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
350 γρ. τραχανάς ξινός
650 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
50 γρ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο από τις λιαστές ντομάτες
25 γρ. μαργαρίνη
80 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
350 γρ. μανιτάρια διάφορα τεμαχισμένα
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες στο multi
4-5 κομμάτια λιαστής ντομάτας σε λάδι
1 σφηνάκι λευκό κρασί
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τον τραχανά σε μια κατσαρόλα με λίγο ζωμό, ίσα που να τον σκεπάζει και τον αφήνουμε για 5 λεπτά να βράσει. 
Μόλις "πιεί" όλα τα υγρά προσθέτουμε ξανά λίγο από τον ζωμό (ή το νερό) έως ότου απορροφηθεί κι αυτός.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία έως ότου ο τραχανάς μας βράσει εντελώς (γύρω στα 15 λεπτά) αλλά ταυτόχρονα να είναι χυλωμένος σαν ριζότο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μισό από το ελαιόλαδο και το τριμμένο πεκορίνο.
Ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Προσωπικά, πρόσθεσα και 1 σφηνάκι λευκό κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση.
Προσθέτουμε και τη ντομάτα, το βούτυρο, το θυμάρι, την πάπρικα και αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσουν έως ότου μαλακώσουν τα μανιτάρια.
Σερβίρουμε σε πιάτο ρηχό το τραχανότο με μανιτάρια από πάνω και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγη πάπρικα.
Πηγή: Περιοδικό "Γαστρονόμος", Νοεμβρίου 2012, συνταγή του Γκ. Ξενάκη

Tante Kiki
34 Comments
No