Νοστιμότατα μπισκοτάκια βουτύρου, με κακάο, που κρατούν τέλεια το σχήμα τους αλλά και που είναι τόσο εύκολο να γίνουν θα σας δείξω σήμερα. Αλλά δεν έχουν μόνον αυτά τα πλεονεκτήματα, έχουν κι άλλα! Κατ' αρχήν η ποικιλία των υλικών τους τα κάνει θρεπτικά και πολύ αγαπητά από τα πιτσιρίκια κι έπειτα το ότι δεν έχουν αυγό βοηθάει στο να τα φτιάξουμε με τα μικρά μας, χωρίς το φόβο να βάλουν το χέρι στο στόμα ενώ το έχουν βάλει σε μια ζύμη με ωμό αυγό και με όσους κινδύνους συνεπάγεται αυτό.
Πάρτε, λοιπόν, τα πλαστικά σας κουπ πάτ, καθίστε όλοι γύρω από το τραπέζι της κουζίνας και ...παίξτε δημιουργικά κι ευχάριστα.
Τα δικά μας τα φτιάξαμε σκέτα... τα δικά σας μπορείτε να τα φτιάξετε διπλά, μικρά ή μεγαλύτερα σαντουιτσάκια ...ενωμένα με άσπρη ή χρωματιστή ζαχαρόπαστα και σκεπασμένα με χρωματισμένη ζάχαρη, γλάσο ή ζαχαρόπαστα. Φτιάξτε τα τώρα και είναι σίγουρο ότι θα τα ξαναφτιάξετε τα Χριστούγεννα, με χριστουγεννιάτικα κουπ πάτ για να γεμίσετε και να στολίσετε τις πιατέλες σας αλλά και για μικρά, λιχούδικα δωράκια!
ΥΛΙΚΑ
Για τα μπισκότα
400-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/4 κ.γλ. αλάτι
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
100 ml γάλα
2 κ.σ. μέλι
160 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. νιφάδες ή τρούφα κουβερτούρας
2 κ.σ. κακάο, κοσκινισμένο
Για τη γέμιση
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι ζάχαρη με άρωμα βανίλιας
300 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. γάλα
λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής για χρωματιστή βουτυρόκρεμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα μπισκότα
Σε μεσαίο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
Βάζουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και λιώνουμε σ' αυτό το μέλι.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα το βούτυρο μέχρις ότου αφρατέψει, γίνει κρεμώδες και άσπρο.
Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε το μείγμα έως ότου ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε εναλλάξ και σταδιακά το γάλα και το μείγμα του άλευρου και ζυμώνουμε έως ότου έχουμε έχουμε μια ζύμη λεία, όχι σκληρή που δεν κολλάει στα χέρια.
Προσοχή στην ποσότητα του αλεύρου γιατί μπορεί να διαφοροποιείται ελάχιστα δηλαδή εγώ χρειάστηκα 420 γραμμάρια ακριβώς αλλά όταν τα ξαναφτιάξαμε χρειάστηκα 440.
Αυτό σημαίνει ότι προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά έως ότου έχουμε τη ζύμη που θέλουμε.
Τυλίγουμε την έτοιμη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Στρώνουμε 2 λαμαρίνες και 1 ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκατοστού και με τα κουπ πατ που έχουμε διαλέξει κόβουμε τα σχήματα.
Την υπόλοιπη ζύμη την ξαναπλάθουμε και κόβουμε κι άλλα μπισκότα έως ότου τελειώσει η ζύμη μας.
Βουτάμε τα μπισκότα σε ζάχαρη, αν θέλουμε, και τα τοποθετούμε στα ταψιά.
Ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και μετά τα διατηρούμε σε αεροστεγές μεταλλικό κουτί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζαχαροβανίλια έως ότου γίνουν ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
Ύστερα, πορσθέτουμε την άχνη και το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος, χρωματίζουμε με το χρώμα που θέλουμε, αν θέλουμε, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε το ένα από τα δύο μπισκότα που εν τω μεταξύ έχουν κρυώσει καλά για να μην λιώσει η βουτυρόκρεμα.
Καλύπτουμε με το άλλο μπισκοτάκι και βάζουμε σε πιατέλες.