Μια πίτσα που έγινε πίτα! Μια αμερικάνικη συνήθεια που ντύθηκε ελληνικότατη και είναι πανέμορφη και εντυπωσιακή με την καινούργια της φορεσιά. Δύο απλά φύλλα ζύμης, παραδοσιακά και γεμάτα νοστιμιά κλείνουν μέσα τους το συνδυασμό που οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο λατρεύουν... Μια πίτσα που αποφάσισε να αποκτήσει μια νέα πινελιά για να ...αλλάξει λίγο και να "τραβήξει" το ενδιαφέρον όλων. Και το κατάφερε!!!!
Πριν μερικές μέρες αποφάσισα να φτιάξω πίτσα, μια κλασσική πίτσα και τίποτε περισσότερο. Είπα όμως αντί να κάνω ζύμη πίτσας να την φτιάξω με φύλλο πίτας μιας και είχα αρκετό καιρό να κάνω πίτα που, επίσης, λατρεύω... Αυτό ήταν!!! Ένα φύλλο κάτω, ζαμπόν, έμενταλ, ντομάτες, μανιτάρια και πιπεριές, ένα φύλλο επάνω και η πίτα - πίτσα ...στρογγυλοκάθισε στο καθημερινό μας τραπέζι!! Νόστιμη, αρωματική και χορταστική αλλά και πολύ υγιεινή ...δεν υπήρχε κανένας λόγος να την απαρνηθούμε! Κι αν χρησιμοποιήσουμε και υλικά με λίγες θερμίδες...ακόμα καλύτερα!!
Το μεσημέρι για φαγητό, το απόγευμα για σνακ και το βράδυ για δείπνο... η πίτα-πίτσα εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ!!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο1 1/2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/2 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ξίδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κοφτή κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μπέικιν
120 ml κρύο νερό *
Για τα πιτάκια του φύλλου
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
400 γρ. τυρί έμενταλ τριμμένο
200 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
250 γρ. μανιτάρια
1 πιπεριά κόκκινη, σε ροδέλες
1 πιπεριά πράσινη, σε ροδέλες
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. μουστάρδα
Η πίτα κι ο απαραίτητος βοηθός μου...η μικρή Βασιλικούλα
ή αλλιώς ...η sous chef Βασιλικούλα!!! -:)))
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη και τα φύλλα
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (και τα δύο είδη), το μπέικιν και ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μισό νερό κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σταδιακά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Εάν έχουμε προσθέσει το νερό και η ζύμη συνεχίζει να κολλάει, προτού προσθέσουμε αλεύρι, ζυμώνουμε για 10-12 λεπτά.
Ζυμώνοντας η ζύμη σταματάει να κολλάει στα χέρια και είναι έτοιμη.
Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ύστερα την βγάζουμε από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 10-12 μικρά μπαλάκια.
Χωρίζουμε 5 ή 6 μπαλάκια για το κάτω φύλλο και τα υπόλοιπα για το επάνω φύλλο.
Κάθε μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε σε ένα μικρό στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 10-12 εκατοστά.
Ετοιμάζουμε πρώτα το κάτω φύλλο βάζοντας ένα μικρό στρογγυλό φύλλο κάτω.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε ένα άλλο από πάνω.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μπαλάκια της ζύμης για το κάτω φύλλο και φτιάχνουμε ένα "πυργάκι" με φύλλο και ελαιόλαδο εναλλάξ.
Ύστερα, βάζουμε το "πυργάκι" με τα φύλλα για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το αντίστοιχο "πυργάκι" για το επάνω φύλλο και το βάζουμε επίσης στο ψυγείο έως ότου ανοίξουμε το κάτω φύλλο.
Εάν θέλουμε, βλέπουμε αναλυτικά τη διαδικασία ΕΔΩ.
* Συμβουλή: Η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο ανάλογα με το αλεύρι και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ζύμη μας να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Βάζοντας το νερό, ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά τη ζύμη και μετά αποφασίζουμε ένα θα προσθέσουμε άλλο, γιατί η ζύμη όσο ζυμώνεται τόσο λιγότερο κολλάει στα χέρια.
Ετοιμάζουμε τη πίτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας και ανοίγουμε το κάτω φύλλο.
Το στρώνουμε στο ταψί μας και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το τριμμένο τυρί.
Ύστερα, στρώνουμε τις φέτες του ζαμπόν.
Απλώνουμε τις ντομάτες, τα μανιτάρια και τις πιπεριές.
Τέλος, απλώνουμε και το υπόλοιπο τυρί.
Στρώνουμε το άλλο φύλλο από πάνω, διπλώνουμε τις άκρες για να κάνουμε τον κόθρο.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια της πίτας μας.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά σερβίρουμε.