Πίτα - πίτσα... ένας νοστιμότατος συνδυασμός!

Μια πίτσα που έγινε πίτα! Μια αμερικάνικη συνήθεια που ντύθηκε ελληνικότατη και είναι πανέμορφη και εντυπωσιακή με την καινούργια της φορεσιά. Δύο απλά φύλλα ζύμης, παραδοσιακά και γεμάτα νοστιμιά κλείνουν μέσα τους το συνδυασμό που οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο λατρεύουν... Μια πίτσα που αποφάσισε να αποκτήσει μια νέα πινελιά για να ...αλλάξει λίγο και να "τραβήξει" το ενδιαφέρον όλων. Και το κατάφερε!!!!
Πριν μερικές μέρες αποφάσισα να φτιάξω πίτσα, μια κλασσική πίτσα και τίποτε περισσότερο. Είπα όμως αντί να κάνω ζύμη πίτσας να την φτιάξω με φύλλο πίτας μιας και είχα αρκετό καιρό να κάνω πίτα που, επίσης, λατρεύω... Αυτό ήταν!!! Ένα φύλλο κάτω, ζαμπόν, έμενταλ, ντομάτες, μανιτάρια και πιπεριές, ένα φύλλο επάνω και η πίτα - πίτσα ...στρογγυλοκάθισε στο καθημερινό μας τραπέζι!! Νόστιμη, αρωματική και χορταστική αλλά και πολύ υγιεινή ...δεν υπήρχε κανένας λόγος να την απαρνηθούμε! Κι αν χρησιμοποιήσουμε και υλικά με λίγες θερμίδες...ακόμα καλύτερα!! 
Το μεσημέρι για φαγητό, το απόγευμα για σνακ και το βράδυ για δείπνο... η πίτα-πίτσα εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ!!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
1 1/2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/2 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ξίδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κοφτή κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μπέικιν
120 ml  κρύο νερό *

Για τα πιτάκια του φύλλου
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
400 γρ. τυρί έμενταλ τριμμένο
200 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
250 γρ. μανιτάρια
1 πιπεριά κόκκινη, σε ροδέλες
1 πιπεριά πράσινη, σε ροδέλες
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. μουστάρδα
Η πίτα κι ο απαραίτητος βοηθός μου...η μικρή Βασιλικούλα 
ή αλλιώς ...η sous chef Βασιλικούλα!!! -:)))
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη και τα φύλλα
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (και τα δύο είδη), το μπέικιν και  ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μισό νερό κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σταδιακά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Εάν έχουμε προσθέσει το νερό και η ζύμη συνεχίζει να κολλάει, προτού προσθέσουμε αλεύρι, ζυμώνουμε για 10-12 λεπτά.
Ζυμώνοντας η ζύμη σταματάει να κολλάει στα χέρια και είναι έτοιμη.
Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ύστερα την βγάζουμε από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 10-12 μικρά μπαλάκια.
Χωρίζουμε 5 ή 6 μπαλάκια για το κάτω φύλλο και τα υπόλοιπα για το επάνω φύλλο.
Κάθε μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε σε ένα μικρό στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 10-12 εκατοστά.
Ετοιμάζουμε πρώτα το κάτω φύλλο βάζοντας ένα μικρό στρογγυλό φύλλο κάτω.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε ένα άλλο από πάνω.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μπαλάκια της ζύμης για το κάτω φύλλο και φτιάχνουμε ένα "πυργάκι" με φύλλο και ελαιόλαδο εναλλάξ.
Ύστερα, βάζουμε το "πυργάκι" με τα φύλλα για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το αντίστοιχο "πυργάκι" για το επάνω φύλλο και το βάζουμε επίσης στο ψυγείο έως ότου ανοίξουμε το κάτω φύλλο.
Εάν θέλουμε, βλέπουμε αναλυτικά τη διαδικασία ΕΔΩ.
* Συμβουλή: Η ποσότητα του νερού μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο ανάλογα με το αλεύρι και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ζύμη μας να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Βάζοντας το νερό, ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά τη ζύμη και μετά αποφασίζουμε ένα θα προσθέσουμε άλλο, γιατί η ζύμη όσο ζυμώνεται τόσο λιγότερο κολλάει στα χέρια.
Ετοιμάζουμε τη πίτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας και ανοίγουμε το κάτω φύλλο.
Το στρώνουμε στο ταψί μας και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το τριμμένο τυρί.
Ύστερα, στρώνουμε τις φέτες του ζαμπόν.
Απλώνουμε τις ντομάτες, τα μανιτάρια και τις πιπεριές.
Τέλος, απλώνουμε και το υπόλοιπο τυρί.
Στρώνουμε το άλλο φύλλο από πάνω, διπλώνουμε τις άκρες για να κάνουμε τον κόθρο.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια της πίτας μας.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά σερβίρουμε.

22 σχόλια:

  1. Υπέροχη η πίτα! Ωραία και πολύ ταιριαστά υλικά!
    Μπράβο σε σένα (και στη βοηθό σου)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη ...αξίζει τη δοκιμή της!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Επειδή είναι η ώρα που αρχίζω να πεινώ...μήπως γίνεται να έχω μια παράδοση πακέτου 2-3 τεμαχίων; Τι λες καλή μου Κική;
    Μου αρέσουν πολύ αυτές οι πίτες των δύο φύλλων, σου λύνουν τα χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεινάς;;; Να σου στείλω καλή μου Πηνελόπη ένα κουτί με περισσότερα κομμάτια... Τί να κάνω που είμαστε μακριά... διαφορετικά θα το είχες ήδη εκεί....
      Πράγματι οι πίτες των 2 φύλλων είναι εύκολες!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Και χειροποίητο φύλλο (το οποίο φαίνεται ωραίοτατα τραγανό) και αγαπημένα υλικά στη γέμιση και η ελληνική πινελιά σε ένα αγαπημένο ξενόφερτο έδεσμα!
    Τέλεια Κική μου! Φιλιά πολλά, καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε νοστιμιά μεσογειακή από πίτσα ιταλοαμερικανική, Ερμιόνη μου...χαχαχα
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. ωραια ιδεα..νοστιμη μου φαινεται.καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γεύση και η νοστιμιά της όποιας πίτσας τυλιγμένη μέσα σ' ένα ελληνικότατο χειροποίητο φύλλο. Μπορεί να μην είναι νόστιμη;; Αξίζει να τη δοκιμάσεις Δελφινάκι μου!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Παρατηρώ πως η γλυκύτατη Ιωάννα έβαλε πάλι το χεράκι της!!!Πως να μην είναι πεντανόστιμη η πιτσοπιτούλα!!!
    Πάντως πραγματικά Κική μου ευφυέστατη η ιδέα αυτής της λιχουδιάς!Ποιός δεν τρώει πίτα,ποιός δεν λατρεύει την πίτσα!Και ο πεντανόστιμος,ξεχωριστός συνδυασμός πραγματοποιήθηκε!Υπό την αυστηρή επίβλεψη της νεραϊδούλας!!!Μπράβο σας,γειά στα χεράκια σας!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Φωτεινή αυτή είναι η μικρή μας, η Βασιλικούλα που της έχει κολλήσει και θέλει κάθε μέρα να κάνουμε φύλλο...χαχαχα
      Να είσαι καλά για τα γλυκά σου σχόλια που λατρεύω!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Αυτή είσαι! Εξελληνίσαμε την πίτσα! Όχι παίζουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες;;; Τα πάντα μπορούν να συμβούν στην εποχή μας Μάρθα!!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  7. Ε καλά, δεν λέω τίποτα πια χα χα χααα
    Εχω ετοιμάσει μια πίτα πίτσα με φύλλο σφολιάτας, την αναβάλω να την ποστάρω μιας και μας σέρβιρες την δική σου!
    Φύλλο δεν άνοιξα, δεν είμαι τόσο προκομμένη ως γνωστόν, και την τύλιξα σε ρολό, δηλαδή τελείως τεμπέλικη η δική μου.
    Πολύ πιο μερακλίδικη η δική σου Κική μου και σπεύδω να κεραστώ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά ...απίστευτο εεεεε;;;;;;;;;;;
      Μην την αναβάλεις... γιατί, δεν υπάρχει λόγος Ελενάκι μου!!
      Το αν είσαι προκομμένη το ξέρουμε καλά... είσαι και χρυσοχέρα και προκομμένη!!!
      Μπορείς να κεραστείς όσο θέλεις!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Καλέεεεε! Έμεινε κάτι και για 'μένα; Σιγά και μην έμενε! :) :) Μόνο μια φορά στη ζωή μου έχω ανοίξει φύλλο και δεν τα πήγα άσχημα. Όποτε έχω χρόνο θα την φτιάξω, φαίνεται πολύ νόστιμη!
    Βλέπω ότι η μικρή σας έχει μπει για τα καλά στο χορό της μαγειρικής!
    Καλό απόγευμα Κική μου. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί να μην τα πας καλά;; Είμαι σίγουρη ότι το φύλλο σου εγινε τέλειο!! Είναι ωραία πίτα...δοκίμασέ την!
    Οσο για τη μικρή μας...το απολαμβάνει κι έχει πλάκα αν εξαιρέσουμε το γεγονός οτι μου ζητάει κάθε μέρα να κάνουμε φύλλο!!! χαχαχα
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική μου πάρα πολύ ωραία!!!Ενα κομμάτι θα το πάρω οπωσδήποτε!!!Θαυμάζω τη μικρή Βασιλικούλα,μπράβο!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε, πάρε όσα θέλεις Ελένη μου και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει! Να είσαι καλά! Η Βασιλικούλα έχει δώσει ...ρέστα με τα ζυμάρια τις τελευταίες μέρες! Θέλει κάθε πρωί να κάνουμε τέτοια...χαχαχαχα
      Φιλιά

      Διαγραφή
  12. ''Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά σερβίρουμε''
    Τελείως άστοχη η τελευταία πρόταση της ανάρτησης.
    Εγώ θα έγραφα ότι πριν προλάβει να κρυώσει, έχει εξαφανιστεί.χα χα
    Και μια που ήρθα από τις τελευταίες, φυσικά δεν θα πρόλαβα ...ούτε ψίχουλο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φανταστική η πιτα σου Κική μου, hit σε κάθε πάρτυ! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η πίτσα σου που μασκαρεύτηκε σε πίτα, μίλησε στην καρδιά και το στομάχι μου Κική!! Τι να πω, ότι δεν λατρεύω την πίτσα με όποιον τρόπο και αν παρουσιαστεί? Στη δικιά σου όμως περίπτωση, το σπιτικό φύλλο κλεύει την παράσταση!!

    Η μικρή ακολουθεί κατά πόδας όπως βλέπω!! Και εις ανώτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!