Γνωστά, παραδοσιακά, νηστίσιμα και κυρίως θεϊκά νόστιμα! Αυτά είναι τα σημερινά κουλουράκια που, αν και νηστίσιμα, δεν είναι μόνον για τις περιόδους των νηστειών. Ταιριάζουν απίστευτα με καφέ, γάλα αλλά και τσάι και είναι ιδανικά για μικρούς και μεγάλους.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ανήκω σ' αυτούς που καταναλώνουν κουλουράκια και μπισκότα. Ακόμα και με τον απογευματινό μου καφέ μπορώ κάλλιστα να απολαύσω μια μικρή φρυγανιά! Ωστόσο, το ξέρω ότι αποτελώ εξαίρεση και όχι αδικαιολόγητα! Βέβαια, όπως όλοι μας, έχω κι εγώ τις αδυναμίες μου. Κι αυτά τα κουλουράκια είναι μια απ' αυτές. Γιατί; Πολύ απλά γιατί έχουν ...σουσάμι κι ότι περιέχει σουσάμι και ταχίνι το λατρεύω. Γι αυτό και στο "tantekiki" θα βρείτε κι άλλα κουλουράκια και μπισκότα με σουσάμι και είμαι σίγουρη ότι όσα δοκιμάσετε θα τα αγαπήσετε.
Τα κουλουράκια αυτά τα έφτιαχνε κάποια γνωστή μου συμφοιτήτρια με συνταγή της μαμάς της αλλά τότε το μόνο που δεν είχα σκεφτεί ήταν να της ζητήσω τη συνταγή! Τα έφτιαχνε, τα απολάμβανε όλη η παρέα αλλά... Κι ύστερα, τα χρόνια πέρασαν κι εμείς χαθήκαμε, μια και η κάθε μια πήρε το δρόμο της. Ωστόσο, τα κουλουράκια έμειναν χαραγμένα στη γευστική μου μνήμη.
Κι όταν θέλησα να τα φτιάξω έψαξα στο δίκτυο και βρήκα αυτά του Α.Πετρετζίκη. Με μια μικρή παραλλαγή μπορώ να πω ότι γευστικά είναι σχεδόν ίδια (τουλάχιστον όσο θυμάμαι τη γεύση και την επίγευσή τους). Μια μικρή παραλλαγή χρειάστηκα κι έφτασα σ' αυτό το πολύ κοντινό μ' εκείνη τη γεύση αποτέλεσμα αλλά και την υφή, τραγανά εξωτερικά με αφράτη καρδιά.
Κουλουράκια νηστίσιμα με σουσάμι
Περιγραφή: Τραγανά, πεντανόστιμα κουλουράκια
Μερίδες: 23 κουλουράκια των 30 γρ. (περίπου)
ΥΛΙΚΑ
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. κονιάκ
- 65 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 100 γρ. σουσάμι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σ' αυτό το μπέικιν.
- Ρίχνουμε στο μείγμα των υγρών τη σόδα και ανακατεύουμε για να αφρίσει.
- Ύστερα, προσθέτουμε σταδιακά, σε 2-3 δόσεις, το αλεύρι με το μπέικιν, στην αρχή ανακατεύοντας.
- Μόλις το μείγμα πήξει, ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρις ότου τελειώσει το αλεύρι και έχουμε μια μαλακή, ομογενοποιημένη ζύμη.
- Προσοχή! Δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί η ζύμη θα βγάλει λάδι.
- Η ζύμη γίνεται περίπου 708 γραμμάρια.
- Τη χωρίζουμε σε 23 κομμάτια των 30 γραμμαρίων περίπου.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το σουσάμι και τοποθετούμε ένα ένα τα κουλουράκια.
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια λαμαρίνα φούρνου και τοποθετούμε τα κουλουράκια.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα για άλλα 5 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προσοχή! Δεν αφήνουμε τα κουλουράκια πολύ ώρα μέσα στον σβησμένο φούρνο γιατί θα γίνουν σκληρά.
Παραλλαγή από συνταγή του Άκη Πετρετζίκη