Αφράτο καρβέλι ολικής άλεσης, χωρίς ζύμωμα



Κάποτε για να γίνει το ψωμί χρειαζόταν χρόνος, διαδικασία αν και παρόλα αυτά πολλά σπίτια, ειδικά στα χωριά, είχαν το δικό τους ζυμωτό ψωμί φυσικά, με προζύμι που έφτιαχναν από βασιλικό. Φυσικά, το ψωμί ήταν απαραίτητο σε μικρούς και μεγάλους μια και είναι το πιο βασικό είδος διατροφής.
Για όλους εμάς που αγαπάμε το ψωμί πίσω από τη λέξη αυτή κρύβεται μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικά είδη που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο μια και ανάλογα με το αλεύρι, τη μαγιά, το προζύμι, τα υπόλοιπα υλικά που ίσως προστεθούν κάθε ψωμί έχει κι άλλη προσωπικότητα και νοστιμιά.


Κοινός παρονομαστής όλων ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ο χρόνος που χρειαζόταν ένα ψωμί για να είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. Κι όσο οι ρυθμοί της ζωής αυξάνονταν και οι απαιτήσεις για δουλειά μεγάλωναν τόσο, οι περισσότεροι από μας, ξεχνούσαμε κι αφήναμε στην άκρη το ζυμωτό ψωμί, που, εδώ που τα λέμε, δεν συγκρίνεται με το έτοιμο ούτε σε αγνότητα υλικών και φυσικά ούτε σε νοστιμιά.


Κι ύστερα... κάποια στιγμή, κάποιος έφτιαξε ένα ψωμί χωρίς ζύμωμα! Ένα ψωμί που δεν ήθελε γερά μπράτσα για να ενεργοποιηθεί η γλουτένη και να γίνει αφράτο αλλά μόνον χρόνο ηρεμίας για να φουσκώσει. Προσωπικά, το ψωμί αυτό το πρωτοείδα σε κάποιο αμερικανικό blog και το δοκίμασα γεμάτη δυσπιστία (οφείλω να το ομολογήσω). Κι όμως! Το ψωμί έγινε καταπληκτικό! Κι έτσι όταν χάλασε ο αρτοπαρασκευαστής μου δεν αγόρασα άλλον. 


Κι έπειτα, ήρθε η πανδημία κι αναγκαστήκαμε να μείνουμε σπίτι περισσότερες ώρες και τότε, μ' αυτή την "ευκαιρία", εγώ άρχισα να ζυμώνω 2-3 φορές την εβδομάδα. Κάπως έτσι, το σπιτικό ψωμί μας έγινε συνήθεια! Και σιγά σιγά, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε ψωμί με διαφορετικά άλευρα, με προζύμι ή μαγιά αλλά και προσθέτοντας διάφορα άλλα υλικά.
Το σημερινό είναι ένα απλό, απλούστατο ψωμί ολικής άλεσης, φυσικά χωρίς τον κόπο του ζυμώματος και χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασίας του ολονύχτιου φουσκώματος. 
Αν κι εσύ αγαπάς το ψωμί και κάθε είδους αρτοσκεύασμα, δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις για να απολαύσεις τη νοστιμιά του.


Αφράτο καρβέλι ολικής άλεσης, χωρίς ζύμωμα
           
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Πολύ νόστιμο και υγιεινό καθημερινό ψωμί.
Μερίδες: 1 καρβελάκι
ΥΛΙΚΑ
    • 350 αλεύρι ολικής άλεσης, λεπτοαλεσμένο
    • 200 ml χλιαρό νερό
    • 1 κ.γλ. μαγιά ξηρή
    • 1 κ.γλ. αλάτι
    • 1 κ.γλ. ζάχαρη ή μέλι
    • 1,5 κ.σ. ελαιόλαδο
       
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
        2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
        3. Διαλύουμε στο χλιαρό νερό το αλάτι και προσθέτουμε το μισό στο μείγμα του αλεύρου.
        4. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.
        5. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιμένη ζύμη.
        6. Βάζουμε στα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε τη ζύμη μας γύρω γύρω.
        7. Την αφήνουμε στο μπολ για περίπου 1 ώρα ή μέχρις ότου φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.
        8. Ύστερα, την ξεφουσκώνουμε και κάνουμε 2-3 διπλώματα έτσι ώστε να κρατήσει αέρα η ζύμη.
        9. Την βάζουμε σε αντικολλητική φόρμα (αν θέλουμε μπορούμε να αλείψουμε με ελαιόλαδο τον πάτο της φόρμας) και την αφήνουμε για μισή ώρα ακόμα για να ξεκουραστεί και να προθερμανθεί ο φούρνος στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
        10. Ψήνουμε για 40 λεπτά (περίπου και πάντα ανάλογα με τον φούρνο).
         
        ΣΗΜΕΙΩΣΗ
        1. Εάν σου αρέσει η τραγανή κόρα, ψήσε το ψωμί σε μια διάτρητη φόρμα. Το ψωμί ψήνεται πιο ωραία.

        Tante Kiki
        0 Comments
        No