Μεγάλη Τρίτη σήμερα και τα φετινά μας τσουρέκια είναι έτοιμα. Αυτά τα τσουρέκια είναι για τους βιαστικούς, για τους εργαζόμενους αλλά και για όσους κάνουν για πρώτη φορά τσουρέκια αρκεί να έχουν κουζινομηχανή. Γίνονται εύκολα και χωρίς να απαιτούν πολύ από τον χρόνο μας μια και όλα τα υλικά μπαίνουν στην κουζινομηχανή που τα ζυμώνει κι αυτό είναι όλο!
Φυσικά, αν κάποιος θέλει να τα ζυμώσει χωρίς κουζινομηχανή γίνεται αλλά θέλει... υπομονή για να ζυμώσει τη ζύμη για 20 περίπου λεπτά, έως ότου ενεργοποιηθεί η γλουτένη και η ζύμη γίνει ελαστική. Κατά τα άλλα, εξακολουθούν να είναι υπέροχα. Αν λοιπόν θέλετε την εμπειρία του ζυμώματος τσουρεκιών δεν έχετε παρά να τα φτιάξετε είτε με κουζινομηχανή είτε στο χέρι. Εξάλλου, η διαδικασία δεν είναι απλά μια εμπειρία αλλά μια ιεροτελεστία κυριολεκτικά. Νιώθεις πια ότι πλησιάζει το Πάσχα όταν βλέπεις αυτή τη μαλακή και τρυφερή ζύμη που, κυριολεκτικά, γλιστράει από τα χέρια κι όταν αναπνέεις πορτοκάλι, μαχλέπι, κακουλέ.
Παραδοσιακά στο σπίτι μας τα τσουρέκια ετοιμάζονταν τη Μεγάλη Τετάρτη (και όχι την Μεγάλη Πέμπτη, για να μοιράζονται οι δουλειές). Ωστόσο, τώρα πια με τους ρυθμούς της καθημερινότητας τα τσουρέκια τα ετοιμάζω κάπου ανάμεσα στη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τετάρτη, όπου δεν έχουμε μπει για τα καλά στις πασχαλιάτικες προετοιμασίες. Βέβαια, ενώ άλλες χρονιές τα ζύμωνα στο χέρι, φέτος είπα να αλλάξω κι έτσι ζυμώθηκαν στην κουζινομηχανή. Το ένα πλεονέκτημα είναι ότι έτσι μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα κι άλλες δουλειές (εγώ διόρθωνα γραπτά) όση ώρα ζυμώνονται, το άλλο ότι γίνονται πολύ αφράτα!
Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή
Περιγραφή: Αφράτα τσουρέκια χωρίς κόπο
Μερίδες: 3 τσουρεκάκια των 383 γρ. (περίπου)
ΥΛΙΚΑ
- 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 200 γρ. γάλα πλήρες
- 2 αυγά μεγάλα
- 560 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 20 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- 1 φακελάκι κακουλέ
- 100 γρ. βούτυρο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κ.σ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
Για την επάλειψη
- 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με 1.5 κ.σ. γάλα
- Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για την επιφάνεια
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι, τη μαγιά, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το μισό αλεύρι.
- Αρχίζουμε το ζύμωμα σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Ζυμώνουμε λίγο και προσθέτουμε τους κύβους του βουτύρου.
- Αλείφουμε τα χέρια μας κι ένα μεγάλο μπολ με το σπορέλαιο και αφού βγάλουμε τη ζύμη από το μπολ της κουζινομηχανής το μεταφέρουμε στο λαδωμένο μπολ.
- Το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα και το βάζουμε στον φούρνο της κουζίνας, στη μεσαία σχάρα.
- Γεμίζουμε ένα ταψάκι με πολύ ζεστό νερό, το βάζουμε κάτω από το μπολ και κλείνουμε τον φούρνο.
- Αφήνουμε τη ζύμη για 1-1,5 ώρα ή μέχρις ότου φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βγάζουμε το μπολ από τον φούρνο, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και κάνουμε 3-4 διπλώματα (όχι ζύμωμα).
- Κόβουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια (συνολικά είναι περίπου 1.150 γραμμάρια) και το κάθε ένα σε άλλα 3 κομμάτια για να φτιάξουμε τα φυτίλια που θα πλέξουμε σε τσουρέκια.
- Πλάθουμε ανά 3 τα φυτίλια και τα πλέκουμε σε πλεξίδα. Αν η ζύμη κολλάει λίγο στα χέρια μας δεν βάζουμε αλεύρι αλλά ελάχιστο σπορέλαιο.
- Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί 26x36 και, αφού επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα δύο τσουρέκια, τα τοποθετούμε στο ταψί κατά μήκος της στενής του πλευράς.
- Τα σκεπάζουμε και πάλι με διαφανή μεμβράνη και πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν για 1 ώρα (περίπου).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κ.σ. γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια μας.
- Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και τα φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Μόλις δούμε ότι ψήθηκαν, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εάν θέλουμε να αυξήσουμε τη ζάχαρη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μαγιά ζαχαροπλαστικής που είναι πιο δυνατή.
Πηγή : Παραλλαγή από ΕΔΩ