Το ρεβανί της μαμάς μου και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ... με υγεία, ηρεμία, χαμόγελο, υπομονή και κυρίως... θετική σκέψη!
Ειδικά η τελευταία νομίζω ότι μας είναι πια απολύτως απαραίτητη!!! Αφήστε που ...κάνει θαύματα!! Πρώτα πρώτα, στην ψυχική μας ηρεμία αλλά και στο άγχος που μας συμπαρασύρει ολοένα  και περισσότερο και μετά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της.
Είναι πια αποδεδειγμένο ότι οι σκέψεις που κυριαρχούν στο νου μας, αρνητικές ή θετικές, επηρεάζουν τόσο τη συμπεριφορά μας και τα αποτελέσματα των πράξεών μας όσο και την υγεία μας. Όταν σκεφτόμαστε αρνητικά, κάθε άλλο παρά ήρεμοι είμαστε, έτσι ούτε τα εμπόδια αντιμετωπίζουμε εύκολα ούτε κερδίζουμε τίποτε άλλο πέρα από άγχος, νεύρα, προβληματικό στομάχι ή έντερο και ημικρανίες. Θα μου πείτε γιατί μας αναφέρεις όλα τούτα;; Είναι εισαγωγή αυτή για ένα γλυκό, αρωματικό ρεβανί;;;; Όχι, αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, μπορεί το ρεβανί να είναι γλυκό και υπέροχο αλλά από μόνο του δεν αρκεί για να μας κάνει να περνάμε όσο το δυνατόν καλύτερα μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα που ζούμε! -:))) Τα γράφω, λοιπόν, σε σας για να ...τα ακούσω κι εγώ, η ίδια, και να προσπαθήσω να τα εφαρμόσω προτού είναι αργά για το καημένο το ...στομάχι μου!!! -:)))
Ένας τρόπος, λοιπόν, για να γεμίσω το νου μου με θετικές σκέψεις είναι να τον αδειάσω από τις αρνητικές και να σταθώ για μισή ώρα κάπου έξω. Ναι, ναι μου αρκεί μισή ώρα στον κήπο, όπου βλέπω την προετοιμασία της φύσης να υποδεχθεί το χειμώνα. 'Ολα εκείνα τα κίτρινα, καφετιά, πορτοκαλιά και λαδοπράσινα φύλλα που ...εγκαταλείπουν τα δέντρα στην παραμικρή πνοή του ανέμου, το θρόισμά τους και το ανάλαφρο πέταγμά τους προς το έδαφος, με αποσπά από τις "δύσκολες σκέψεις" και με κάνει να συνειδητοποιώ τη σημασία της ζωής. Η βροχή, που πέφτει απαλά ή με μανία στο δρόμο...με κάνει να θέλω να εισπνέω με μανία εκείνη, την υπέροχη μυρωδιά της γης που τη βρίσκω τόσο, μα τόσο αναζωογονητική! Έτσι συνέρχομαι ή μάλλον έτσι παίρνω δύναμη!!! 
Αλλά και οι αγαπημένοι μας, η θέληση να είμαστε κοντά τους, να μοιραζόμαστε τις καλές ή κακές στιγμές κρατώντας σφιχτά, ο ένας το χέρι του άλλου, είναι μια πηγή δύναμης! Δεν συμφωνείτε;;; Γι αυτό και συνήθως θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε γι αυτούς! Ό,τι μπορούμε, τέλος πάντων!! Κι ένα ζεστό, καλομαγειρεμένο φαγητό ή ένα υπέροχο γλυκό είναι απ' αυτά που μπορούμε να κάνουμε! Δεν έχει σημασία αν είναι φτιαγμένο με ακριβά ή φθηνά υλικά, δεν έχει σημασία αν είναι συνηθισμένο ή πρωτότυπο... εκείνο που μετράει είναι η αγάπη και η φροντίδα, που το έχουμε πασπαλίσει! Είναι το ότι είναι στολισμένο με την έγνοια μας και την επιθυμία μας να ...προσφέρουμε ζεστασιά και χαμόγελο! Αυτά είναι τα σημαντικά και γι αυτό, πολλές φορές, λέω ότι ένα απλό φαγητό ή γλυκό μπορεί να είναι πεντανόστιμο. 

Για σήμερα, λοιπόν, ένα ρεβανί νοστιμότατο, γλυκύτατο και μαμαδίστικο...σχεδόν τρυφερό! Μια εκδοχή κλασσική, διαχρονική αλλά καθόλου βαρετή γιατί ποιος μπορεί να χαρακτηρίσει βαρετή μια γλυκιά πορτοκαλολεμονάτη γεύση που κατακλύζει το στόμα;
Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε...

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με 30-32 εκατοστά διάμετρο
Για το ραβανί
10 αβγά (περίπου 2 ποτήρια νερού)*
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 1/2 ποτήρια νερού αλεύρι, κοσκινισμένο
3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.γλ. baking powder
10 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού**
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού και 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
2 φακελάκια ζάχαρη με άρωμα βανίλιας 
Για το σιρόπι
3 1/2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Φλούδα από μισό πορτοκάλι και μισό λεμόνι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το baking powder.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη με άρωμα βανίλιας και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, στη δυνατή ταχύτητα, έως ότου ασπρίσουν, αφρατέψουν και φουσκώσουν.
Μειώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε, σιγά σιγά, το χυμό πορτοκαλιού και σταδιακά το μείγμα του άλευρου με το σιμιγδάλι και το μπέικιν.
Βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε στις αντιστάσεις ή στον αέρα, για 60-70 λεπτά περίπου ή μέχρι να κάνει μια ωραία καστανή κρούστα από πάνω.
Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού και τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 10-12 λεπτά, από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
Περιχύνουμε το κρύο ρεβανί με ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε για 30-40 λεπτά για να απορροφήσει το σιρόπι και κόβουμε σε κομμάτια.
Γαρνίρουμε με φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και προαιρετικά, με αμυγδαλάκια φιλέ που τα έχουμε ψήσει για λίγο στο φούρνο. 

TIPS
* Με τα ίδια ποτήρια νερού μετρούμε τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά.
** Εάν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χυμό πορτοκαλιού με νερό ή σόδα.
Tante Kiki
51 Comments
No