Λιγκουίνι με κοτόπουλο μελωμένο σε κόκα κόλα και πορτοκαλί σάλτσα


Μακαρονάδα... ένα εκπληκτικό πιάτο όπως κι αν είναι... Προσωπικά, γνωρίζω καλά ότι μπορώ να ζήσω μέχρι και 2-3 εβδομάδες τρώγοντας ζυμαρικά!! Ναι, ναι, μην γελάτε... σε κάποιο ταξίδι μας στην Ιταλία έτρωγα 10 μέρες μεσημέρι και βράδυ ζυμαρικά.
Τα ζυμαρικά με έχουν συντροφέψει σε όμορφες στιγμές με φίλους ή οικογένεια αλλά και άσχημες στιγμές... όταν με πονάει το στομάχι μου, όταν το μόνο που ήξερα να μαγειρεύω, πρωτοετής φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, ήταν μακαρόνια, αρακάς και ομελέτα. Αλλά δεν το μετάνιωσα!!! Είναι, βρε παιδί μου, ένα πιάτο που αλλάζει προσωπικότητα!! Άλλαξέ του παρέα κι αμέσως ...μεταμορφώθηκε!!! Και είναι τόσο κοινωνικό!!! Βάλτε με όποια, σχεδόν, παρέα θέλεις και δεν θα πει όχι και δεν θα αφήσει παραπονεμένο τον ουρανίσκο και τους γευστικούς κάλυκες!! Άστο μόνο του...και πάλι θα σταθεί όρθιο και περήφανο!! Πότε πρόχειρο, πότε πιο επίσημο ...εκεί ...υπέροχο πάντα!  Όλα τα συνδυάζει... νοστιμιά, ευκολία παρασκευής, πολλές παρέες αλλά και οικονομικότητα! Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο ζυμαρικά;;;
Εγώ, πάντως όχι... την αμαρτία μου την αποδέχομαι!!
Η συγκεκριμένη σάλτσα είναι ...καταπληκτική! Μόνον αυτό λέω!!! Είναι τόσο πλούσια και χορταστική!!! Αφήστε που έχει κι ένα καταπληκτικό χρώμα!!
Θέλετε τη συνταγούλα εεεεε;;;; Μα φυσικά και θα σας τη δώσω... γιατί όχι;;;

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο Λιγκουίνι (ή άλλα ζυμαρικά)
Για τη σάλτσα
2 μπουτάκια κοτόπουλου σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά, σε καρεδάκια
1 κίτρινη πιπεριά, σε καρεδάκια
1 πορτοκαλί πιπεριά, σε καρεδάκια
1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
150 ml κρέμα γάλακτος
5 κ.σ. αραβοσιτέλαιο (για το σοτάρισμα)
250 ml κόκα κόλα
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
Αλάτι  -  Τρίχρωμο πιπέρι
1/2 κ.γλ.ρίγανη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας και τα αφήνουμε κατά μέρος, κρατώντας λίγο από το νερό τους για να τα περιχύσουμε την ώρα που θα τα σερβίρουμε πριν τα ρίξουμε στη σάλτσα.
Πλένουμε καλά τους κύβους κοτόπουλου και τους βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με 1 ποτήρι νερό, τη ρίγανη και πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσει το κοτόπουλο έως ότου οι κύβοι μαλακώσουν.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο και αφήνουμε να λιγοστέψει το νερό αρκετά αλλά όχι εντελώς.
Προσθέτουμε τα 100 ml κόκα κόλα και αφήνουμε το κοτόπουλο να μελώσει.
Ύστερα το βγάζουμε από το τηγάνι και το αφήνουμε κατά μέρος έως το χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα.
Βάζουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα λαχανικά (κρεμμύδι, κίτρινη και κόκκινη πιπεριά και τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο χωρίς όμως να μαραθούν εντελώς.
Σβήνουμε με την υπόλοιπη κόκα κόλα και αφού πάρουν μια βράση, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας.
Αφήνουμε να πάρει η σάλτσα 2 βράσεις σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και
προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα έως ότου μειωθούν τα υγρά της και «δέσει».
Βάζουμε στο τηγάνι και τα βρασμένα ζυμαρικά, αφού τα έχουμε περιχύσει με 2-3 κ.σ. από το νερό στο οποίο έβρασαν, τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε σε πιάτο βαθύ. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.

Καλή σας συνέχεια και καλή σας μέρα!

20 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που διαβάζω για Coca Cola μέσα σε φαγητό.
    Την έχω διαβάσει και σε γλυκό από τη φίλη Στέλλα Σπανού στην Ξάνθη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω μπει στον πειρασμό να κάνω κάτι μαζί της :-)))
    Βρε Κικίτσα μου, με έβαλες σε προβληματισμούς τώρα...
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Πηνελόπη, εφόσον σας αρέσουν οι γλυκίζουσες γεύσεις! Χωρίς την κόκα κόλα δεν είναι γλυκιά η σάλτσα αλλά είναι πιο ...προσγειωμένη!!! Κάνε ένα πείραμα φιλενάδα!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Κική μου!
    Επειδή δεν συμπαθώ καθόλου την κόκα κόλα είναι το μόνο που θα άλλαζα στην κατά τα άλλα υπέροχη συνταγή σου!
    Ή θα την παρέλειπα εντελώς ή θα έριχνα λίγο κρασάκι εναλλακτικά!
    Η πορτοκαλί σάλτσα είναι μαγεία! Και μόνο από τα υλικά καταλαβαίνω ότι είναι φανταστική!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου άλλη γεύση με το κρασάκι. Αλλά γενικά και χωρίς την γλυκιά γεύση της κόκα κόλας είναι φανταστική σάλτσα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Το μελωμένο το βλέπω, την πορτοκαλί σάλτσα την βλέπω, τα λιγκουίνι τα βλέπω, το κοτόπουλο το βλέπω... Το μόνο που δεν βλέπω είναι η ώρα να το φάω αυτό το φαγητό.

    Η αλήθεια είναι ότι αν δεν έλεγες πως έχει κόκα κόλα θα το συμπαθούσα περισσότερο, μιας και εγώ είμαι όπως και εσύ μακαρονόπληκτη!!! Μήπως θα μπορούσε να αντικατασταθεί με λίγο νερό και ζάχαρη αντί για το αναψυκτικό αυτό??? Εχω διαβάσει μωρέ τόσα στο ίντερνετ για τα κακά που κάνει, που δεν θα ήθελα να το βάλω στο φαγητό και να το φάνε τα παιδιά μου... άσχετα αν εγώ πίνω καμία που και που... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να μην βάλεις κόκα κόλα Χρυσαυγή αν και θα χάσει ένα μέρος από τη γλύκα του... δεν ξέρω αν το μελώσεις με maple sirup αλλά μην ακούς όλα όσα γράφονται στο Ίντερνετ.
      Με αδερφή χημικό και γαμπρό φαρμακοποιό με ειδικεύσεις σε φαρμακευτική και χημεία τροφίμων πολλά είναι αυτά που έτσι κι αλλιώς κόβονται!!! Η ελάχιστη χρήση της κόκα κόλας και μάλιστα στο φαγητό δεν πειράζει αρκεί να μην είναι πολύ συχνή. Εξ άλλου το ίδιο ισχύει και για τα χρώματα ζαχαροπλαστικής και πολλά από τα Ε στα τρόφιμα που δεν είναι όλα βλαβερά και "κακά".
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Ολοι οι φανατικοί της μακαρονάδας προσκυνούμε..πιάτο που εμψυχώνει τη διάθεσή μας,νοστιμιά που απροδιάθετα τορπιλλίζει τον ουρανίσκο και εμψυχώνει την επιπεδη μέρα μας,πολυχρωμία και ποικιλία υλικών που ολισθαίνουν από το στόμα στην καρδιά αφήνοντας ένα μονοπάτι ευφροσύνης και ευδαιμονίας,εικόνα που σαρώνει τα μάτια και υπόσχεται στιγμές ευτυχίας,γεύση που μέλλει να ριζώσει και να αναταράξει τις μαγειρικές μας αναζητήσεις.Το λάτρεψα Κική μου πριν ακόμα το φανταστώ...Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Φωτεινή μου και θα το λατρέψεις ακόμη περισσότερο!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Κική δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσουν τα ζυμαρικά...και μαγειρεύονται με τόσους διαφορετικούς τρόπους...
    αυτόν τον δικό σου δεν τον ήξερα...θα δοκιμαστεί η συνταγή σου γιατί όπως τη διάβασα θάναι πολύ νόστιμο το φαγάκι!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει ... η μικρή μου ανιψιά που δεν τα τρώει με τίποτε!!!!!! Πάντως αξίζει αυτή η μακαρονάδα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Μα τι υπέροχο πιάτο Κική μου!!!
    Τόσο σε όψη, όσο και σε γεύση (αυτήν μπορώ να την φανταστώ) εξαιρετικό!!!
    Πολλά like!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελενά μου! Είναι, πράγματι, πολύ νόστιμο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Μακαρονάδες του κόσμου ενωθείτε!
    Αχ δεν υπάρχει πιάτο με ζυμαρικό που να μην το τρώω και το δικό σου Κική μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Αναρωτιέμαι πώς θα είναι με την κόκα κόλα. Πάντως στις φωτό δείχνει λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο κι εγώ με τα ζυμαρικά!!!!-:)))
      Είναι πολύ πολύ νόστιμο με μια ελαφρά γλυκιά γεύση!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Πω πω... κόλαση φαίνεται αυτή η μακαρονάδα!!!! Θα δώσω τη συνταγή στον άντρα μου! Κατά κανόνα εκείνος μαγειρεύει (!) δεν είναι τέλειο;
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη μακαρονάδα και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει Φιλία μου!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Κική μου φαντάζομαι πόση νοστιμιά έχει αυτό το πιάτο!Οπτικά είναι καταπληκτικό, μπράβο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμο Ελένη μου και εμφανίσιμο! Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Κική, απόλαυση η μακαρονάδα σου, όχι μόνο για εμάς τους μακαρονάδες, αλλά και για όλους τους καλοφαγάδες!! Αυτά μας κάνεις Κική.....και λαχταράμε τα πιάτα σου!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη μου!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!