Σεκέρ παρέ ...


Καλή σας μέρα! Τί θα λέγατε σήμερα για λίγο άρωμα Ανατολής;;; Ναι, τελευταία όλο και περισσότερο "ταξιδεύω" σε μέρη που με συναρπάζουν! Τοπία ζεστά, ανθρώπους καθόλου βιαστικούς, αρώματα μαστίχας και ροδόνερου, ξηρούς καρπούς κάθε είδους και κάθε χρώματος, σιρόπια αλλά και σιροπιαστά γλυκά.
Το ότι είμαι από την Καβάλα, το γνωρίζετε όπως και το ότι η Ξάνθη είναι μια από τις γειτονικές πόλεις που ταξιδεύαμε, ακόμα και τώρα τα καλοκαίρια, συχνά πυκνά. Εκεί έμαθα να τιμώ τα σιροπιαστά γλυκά και τα υπέροχα αρώματά τους. Εκεί έμαθα να γεύομαι την ιδιαιτερότητα των σιροπιών της Ανατολής. Επόμενο, λοιπόν, ήταν μόλις είδα στο περιοδικό "Γλυκά μυστικά" το Σεκέρ παρέ του Μπαϊράμ Ντουκιαντζή να ...γοητευθώ και να το γευτώ από την στιγμή που άρχισα να διαβάζω τη συνταγή. Έτσι το έφτιαξα έχοντας για βοηθό την chef Ιωάννα που, από καιρό σε καιρό θυμάται το παλιό της χόμπυ -:)), κάνοντας μικρές αλλαγές...
Το αποτέλεσμα ένα πολύ νόστιμο σεκέρ παρέ, που κρατά τη συνοχή του, προσφέρει όλα τα αρώματά του και, αν και αργεί να δεχθεί όλο το σιρόπι του, χαρίζει μια καταπληκτική γευστική απόλαυση σε όποιον το τιμά.
Ας μην σας κρατάω, όμως, άλλο με τις φλυαρίες μου κι ας πάμε στην κουζίνα να το φτιάξουμε...
ΥΛΙΚΑ για 1 λαμαρίνα φούρνου
Για τη ζύμη
250 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου), σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κυβάκια
100 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
550 γρ. αλεύρι μαλακό
160 γρ. ζάχαρη
2 αβγά μεσαίου μεγέθους
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 φακελάκια ζαχαροβανίλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Για τη γέμιση
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα ή χονδροκομμένα (η κανονική συνταγή είχε 200 γρ.)
Για το σιρόπι
1 λίτρο νερό
800 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μέλι
1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ή αλείφουμε ένα πιο βαθύ ταψί με βούτυρο (ή μαργαρίνη) για να ψήσουμε τα γλυκάκια.
Εάν τα τοποθετήσουμε για ψήσιμο σε λαμαρίνα φούρνου τότε τα μεταφέρουμε σε βαθύ ταψί για να σιροπιαστούν.
Εάν τα βάλουμε για το ψήσιμο σε βαθύ ταψί τότε ρίχνουμε εκεί το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα έως ότου αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα ακροδάχτυλά μας.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα από το λεμόνι και σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν.
Ζυμώνουμε έτσι ώστε να έχουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη που είναι ομοιογενής και σχετικά σκληρή.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας.
Ετοιμάζουμε τα σεκέρ παρέ βάζοντας τη γέμιση
Μετά από τη μισή, αυτή, ώρα, πλάθουμε με τη ζύμη 2 μπαστουνάκια, όσο το δυνατόν ομοιόμορφα και κόβουμε σε φετούλες με ένα μαχαίρι. 
Κάθε φετούλα, την πιέζουμε με το δάχτυλό μας προς τα μέσα, δημιουργώντας μια λακουβίτσα που την γεμίζουμε με την καρυδόψιχα.
Ύστερα κλείνουμε με το χέρι μας σε μικρά μπαλάκια που τα πιέζουμε να γίνουν λίγο πιο πλατιά.
ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί η ζύμη είναι εύθραυστη και ανοίγει εύκολα αν την ταλαιπωρήσουμε πολύ για να κλείσει όταν θα έχουμε ήδη βάλει τη γέμιση... αυτό ήταν... ένα πρόβλημα που με λίγη προσοχή παρακάμπτεται εύκολα.
Τοποθετούμε κάθε ένα στη λαμαρίνα ή το ταψί μας.
Βάζουμε να ψηθούν για 35-40 λεπτά (αν είναι μικρά χρειάζονται λιγότερο ψήσιμο) ή μέχρι να γίνουν καστανά.
Βράζουμε το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και το λεμόνι και τα βράζουμε για 12-14 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει.
Σιροπιάζουμε τα ζεστά σεκέρ με κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες τουλάχιστον έως ότου απορροφήσουν το σιρόπι τους (τα δικά μου χρειάστηκαν γύρω στις 4 ώρες).
Σερβίρουμε πασπαλισμένα με επιπλέον καρυδόψιχα και απολαμβάνουμε άρωμα Ανατολής στο σπίτι μας...
Tante Kiki
35 Comments
No