Μπιφτέκια με πατάτες ...φούρνου


Καλή σας μέρα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα! 
Αυτό ήταν ένα από τα πολυαγαπημένα φαγητά της νιότης μου. Ένα φαγητό που το έφτιαχνε η γιαγιά μου και μου φέρνει ακόμη θύμησες τόσο έντονες κι ευχάριστες που το άρωμα και η γεύση τους κυριαρχεί το είναι μου. Ναι, ένα φαγητό τόσο απλό, τόσο καθημερινό αλλά και τόσο πλήρες. Θυμάμαι ακόμα το ταψί να ξεπροβάλλει από τον κάτασπρο, κατακάθαρο (θαρρείς και δεν τον χρησιμοποιούσε) φούρνο της κουζίνας με τις πατατούλες ξαπλωμένες νωχελικά μέσα στο ταψί σε μια ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη με μικρά αρωματικά σκελιδάκια σκόρδου ανάμεσά τους και τα μπιφτέκια, κυρίαρχα ...απλωμένα επάνω στο πατατένιο χαλί, να στέκονται περήφανα και να περιμένουν καμαρωτά να μας χαρίσουν την περίσσεια νοστιμιά τους.
Μοσχοβόλαγε το σπίτι κι εγώ δεν έβλεπα την ώρα να καθίσουμε όλοι γύρω από το οικογενειακό τραπέζι για να απολαύσουμε όχι μόνον το υπέροχο αυτό πιάτο αλλά και τη πολύβουη συζήτηση της 
Κυριακής. Γονείς, παιδιά, αδέρφια, ξαδέρφια, γιαγιά, παππούς... μια εικόνα χίλιες λέξεις και άπειρα συναισθήματα που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα μέσα σου και που μεγαλώνοντας τα αποζητάς στη δική σου πια οικογένεια ...όταν οι ίδιοι ρόλοι... ξαναμοιράζονται! Ευτυχισμένες μέρες για χίλιους και έναν λόγους!!!!
Κάπως έτσι, ...ο "δολοφόνος" ξαναγυρνά στον τόπο του εγκλήματος! Κάπως έτσι κι εγώ έχω μια, σχεδόν, "εμμονή" σε κάποια πιάτα που, όμως, όπως και να γίνει, ποτέ δεν έχουν εκείνη την αρχική αίγλη και νοστιμάδα... όχι γιατί η γεύση τους υστερεί αλλά γιατί οι άνθρωποι λείπουν, οι συνθήκες αλλάζουν, η ξενοιασιά μειώνεται, αν δεν εξαφανίζεται!
Παρ' όλα αυτά το συγκεκριμένο πιάτο, αν και συνηθισμένο, τετριμμένο, θα έλεγα πάντα είναι από τα αγαπημένα μου, πάντα το τιμώ όπως του αξίζει και, εκτός από την καρδιά μου, έχει πάρει τη δική του θέση και στο οικογενειακό μας τραπέζι.
Ας πάμε όμως στη συνταγούλα...
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
  • 7-8 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 2-3 ξινόμηλα, κομμένα σε κύβους
  • 1 ντομάτα σε φέτες
  • 1 κ.γλ. κόλιανδρο
  • 1/2 κ.γλ. πάπρικα
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1/2 πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 1/2 ποτήρι νερό
Για τα μπιφτέκια
  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • Την ψίχα από 4 φέτες ψωμί, πάχους 2 εκατοστών
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό
  • 1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/3 κ.γλ. κύμινο
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα βαθύ ταψί, βάζουμε τις πατάτες, τα μήλα και τις σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες.
  3. Περιχύνουμε με το νερό, τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού και το ελαιόλαδο.
  4. Τοποθετούμε επάνω στις πατάτες τις φέτες ντομάτας.
  5. Σε ένα μικρό μπολ, αναμιγνύουμε τη ρίγανη, το κόλιανδρο, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
  6. Ύστερα, πασπαλίζουμε τις πατάτες και τα μήλα με το μείγμα αυτών των μπαχαρικών.
  7. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για να αρχίσουν οι πατάτες να ψήνονται έως ότου ετοιμάσουμε τα μπιφτέκια.
Για τα μπιφτέκια
  1. Βάζουμε στο multi, τη ψίχα του ψωμιού και το κρεμμύδι και τα πολτοποιούμε.
  2. Σε μια λεκανίτσα κουζίνας ή ένα μεταλλικό μπολ, βάζουμε τον κιμά, το πολτοποιημένο ψωμί με το κρεμμύδι, το αβγό, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, το κύμινο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
  3. Ζυμώνουμε καλά έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και πλάθουμε τα μπιφτέκια μας.
  4. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια μας, ανάμεσα στις πατάτες ή επάνω σ' αυτές.
  5. Ψήνουμε για 60-70 λεπτά ή έως ότου τα μπιφτέκια και οι πατάτες ψηθούν. 
  6. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό το πιάτο.
Καλή όρεξη και να έχετε μια πανέμορφη μέρα!
Tante Kiki
37 Comments
No