Είστε για ζυμαρικά σήμερα;; Και μάλιστα όχι απλά ζυμαρικά αλλά για το ...βαρύ πυροβολικό των ζυμαρικών... τα τορτελίνια. Μικρά "σωσιβιάκια" όπως τα έλεγα κάποτε στη μεγάλη μου ανιψιά που κι αυτή τα τιμά δεόντως... άλλωστε ποιό παιδί δεν τρώει μακαρόνια;;; Ελάχιστα (ανάμεσα σ' αυτά και η μικρή μου ανιψιά!!!) που, ελπίζω κάποτε να εκτιμήσει την αξία τους...
Τα τορτελίνια είναι από 'κείνα τα ζυμαρικά που αποζητούν τη συντροφιά μιας σάλτσας... δεν έχει τόση σημασία αν η σάλτσα αυτή θα είναι λευκή, ροζ ή κόκκινη...πάντως μόνα τους νιώθουν ...περίεργα ακόμη κι αν τους κάνει παρέα μια ωραία παρμεζάνα, ένα καταπληκτικό κεφαλοτύρι αλλά και πικάντικα μανιτάρια... η σάλτσα εξακολουθεί να είναι η καλύτερη παρέα τους.
Θα μου πείτε ...γιατί τα αγαπάς τόσο;;; Θα σας εξηγήσω αμέσως... γιατί είναι ένα φαγητό που σε χορταίνει ταχύτατα και με σχετικά μικρή ποσότητα, γιατί είναι συνδυασμός πολλών γεύσεων μιας και είναι γεμιστά, γιατί είναι πεντανόστιμα (ακόμη και σκέτα) αλλά και γιατί είναι εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους. Αγαπημένο ζυμαρικό!!!
Για όλους, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους σας φιλεύω σήμερα ένα πιάτο τορτελίνια που σε συνδυασμό με την κόκκινη σάλτσα τους γίνονται ακαταμάχητα! Εξάλλου, μέσα στην εβδομάδα, ένα πιάτο ζυμαρικών είναι πάντα απαραίτητο!!!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα1 1/2 πακέτο τορτελίνια με τυρί
Για την κόκκινη σάλτσα
- 1 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον λεπτό τρίφτη
- 3-4 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
- 1-2 πράσινες πιπεριές , ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Αλάτι
- Πιπέρι μαύρο
- 1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κ.γλ. ρίγανη
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ. μπαχάρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φλ.τσ. νερό από αυτό που βράσαμε τα τορτελίνια
- Βράζουμε τα τορτελίνια και πριν "πετάξουμε" το νερό, κρατάμε 1 φλ.τσαγιού στην άκρη για τη σάλτσα.
Για την κόκκινη σάλτσα
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, κόκκινες και πράσινες και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν.
- Ύστερα, σβήνουμε με το ξίδι και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
- Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τη δάφνη, το μπαχάρι, το πιπέρι, το αλάτι, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, την πάπρικα και το νερό από τα ζυμαρικά και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα έως ότου εξατμιστούν τα υγρά της και πήξει.
- Συνοδεύουμε τα τορτελίνια μ' αυτή την υπέροχη σάλτσα και τα γαρνίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ!!