Βίδες τρίχρωμες με γιαούρτι και κιμά... αλλιώς

Ζυμαρικά!!!! Μια μέρα με ιταλική κουζίνα είναι ό,τι καλύτερο... δεν συμφωνείτε;; Αφήστε που είναι ένα πιάτο γεμάτο βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά... ειδικά για τα βλαστάρια μας όταν επιστρέφουν στο σπίτι κατάκοπα από το σχολείο, αλλά και για μας, τα ...μεγάλα παιδιά που ποτέ δεν ...περιφρονούμε τη νοστιμιά μιας μακαρονάδας με κιμά. 
Αλλά, ο εν λόγω κιμάς έχει τα ...μυστικά του γι αυτό έχει και μια ιδιαίτερη νοστιμιά... συνδυάζει μοναδικά, για να μην πω ...κρύβει καλά στην καρδιά του, ένα άκρως θρεπτικό όσπριο... τις φακές και για στολίδι του ένα άκρως αρωματικό βότανο του κήπου μας... τον βασιλικό.
Περιττό να πω ότι πρόκειται για ένα πιάτο ...θεϊκά απολαυστικό!!! Αυτό το πιάτο σε συνδυασμό με το δροσερό γιαούρτι και το ελάχιστο σκόρδο θα ...κλέψει την καρδιά σας. Είναι από τα πιάτα που τα έχουν όλα και μας θυμίζουν ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια!!!! 
Δοκιμάστε το ...και ειδικά τα παιδιά που ...ένα είναι σίγουρο ότι, ακόμη κι αν δεν αγαπούν τα όσπρια... λατρεύουν τις μακαρονάδες με κιμά και δεν θα καταλάβουν το ...κρυφό συστατικό!  -:)))
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο βίδες τρίχρωμες (ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας)
300-400 γρ. γιαούρτι
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη  (χωρίς τη φύτρα)
Φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (ή ξερό βασιλικό)
Για τον κιμά
500 γρ. κιμά (περασμένο 1 φορά από τη μηχανή)
200 γρ. φακές βρασμένες για 5 λεπτά
1 μεγάλο καρότο
1 κόκκινη πιπεριά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα ώριμη (ξεφλουδισμένη, κατά προτίμηση)
250 γρ. ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε και βράζουμε τις φακές, σε μέτρια φωτιά, με σκέτο νερό, για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
Αδειάζουμε το νερό και στραγγίζουμε τις φακές.
Βάζουμε στο multi το καρότο, το κρεμμύδι, τη πιπεριά και τη ντομάτα και τα ψιλοκόβουμε.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα λαχανικά που ψιλοκόψαμε στο multi.
Προσθέτουμε τον κιμά και τις φακές και αφήνουμε λίγο να σοταριστούν.
Μόλις τα υγρά τους τελειώσουν, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και 2 ποτήρια νερό.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και τη δάφνη και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 40-45 λεπτά ή έως ότου δούμε ότι ο κιμάς και οι φακές έχουν μαγειρευτεί και έχουν μείνει με το λαδάκι τους (εκτός εάν, όπως  εγώ, θέλουμε να έχει λίγο ζουμάκι οπότε αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας πιο γρήγορα).
Για το σερβίρισμα
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο και λίγο αλάτι.
Βάζουμε τα ζυμαρικά μας σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το γιαούρτι αυτό.
Ύστερα, τα βάζουμε σε πιάτο σαν στεφάνι και στη μέση βάζουμε όσο θέλουμε από τον κιμά με τις φακές.
Πασπαλίζουμε με τον φρέσκο, ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε.
Εάν κάνουμε τον κιμά στη χύτρα ταχύτητας, τότε χρειάζεται 20 λεπτά βράσιμο από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια!!!

35 σχόλια:

  1. Κιμά με φακές πρώτη φορά ακούω.. Ομολογώ ότι μου κίνησες τη περιέργεια. Θα το δοκιμάσω σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πρώτη φορά το φτιάχνω και αξίζει να το δοκιμάσεις γιατί είναι πεντανόστιμο!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. νομιζω οτι την τεταρτη θα το επιχειρησω, λατρευω κιμα, λατρευω φακες, οποτε θα απογειωθει η γευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Θώμη και περιμένω εντυπώσεις! Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Ε, καλά.... είσαι μοναδική στον αυτοσχεδιασμό!!!!!!
    Φιλιάαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το κομπλιμέντο Φιλία μου. Είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο! Αξίζει τη δοκιμή!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Πρωτοτύπισες πάλι Κική μου!!!Πλούσιο πιάτο με μπόλικα,νόστιμα και υγιεινά υλικά,περίεργα.. κατά μία έννοια!!Σημασία έχει το αποτέλεσμα και από ότι μπορώ να καταλάβω από τις λίγες γνώσεις στη μαγειρική που διαθέτω, ίσως πρόκειται για ένα από τα πιο γευστικά φαγητά που έχεις αναρτήσει!!Η ποικιλία των συστατικών και οι συνδυασμοί,το πάντρεμα των αρωμάτων και των γεύσεων μας επιφυλάσσει εκπλήξεις!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός Φωτεινή μου...αξίζει να στολίσει το τραπέζι μας!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Çok leziz ve iştah kabartan bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική μου απίθανη συνταγή και παρουσίαση!!!!!!!!!!!!Καλό μήνα!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Έφη μου!
      Επίσης καλό μήνα και φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Κιμά με φακές και βίδες πρώτη φορά το ακούω!!! Βέβαια μας αρέσουν και τα τρία δεν το συζητώ. Μήπως θα πρέπει να το δοκιμάσουμε? Μου κίνησες την περιέργεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη φορά το κάνω κι εγώ Βάσω αλλά γίνεται ΥΠΕΡΟΧΟ και υγιεινό και νόστιμο! Δοκίμασέ το σε μια μικρή ποσότητα και στείλε μου εντυπώσεις!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Πολύ ιδιαίτερος ο συνδυασμός κιμά με φακές! Ενώ μου αρέσουν πάρα πολύ και τα δύο υλικά ξεχωριστά, δεν μπορώ με τίποτα να φανταστώ τη γεύση αυτής της σάλτσας!
    Μ' αρέσει πολύ η ένωση των ζυμαρικών με το μίγμα γιαουρτιού-σκόρδου, πολύ ταιριαστή για το συγκεκριμένο πιάτο!
    Φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Ερμιόνη μου και θα καταλάβεις τί εννοώ όταν λέω ότι είναι εκπληκτικός ο συνδυασμός αυτών των 5 υλικών μαζί με τα αρωματικά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Ομολογώ ότι βρήκα τους συνδυασμούς των υλικών σου πολύ πρωτότυπους και το πιάτο σου πολύ ιδιαίτερο Κική μου!
    Και δείχνει πεντανόστιμο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ιδιαίτερο πιάτο Έλενά μου και πολύ πολύ νόστιμο με την φακή να μην "ακούγεται" παρά ελάχιστα στην επίγευση!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Κική μου πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα η σημερινή σου συνταγή!Μου κίνησες την περιέργεια, δείχνει νοστιμότατο!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Ελένη μου και θα συμφωνήσεις μαζί μου! Είναι νόστιμοτατο πιάτο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Πρωτότυπο και πολύχρωμο και σίγουρα γευστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατη μακαρονάδα Μάρθα μου!

      Διαγραφή
  12. Κική μου τρίχρωμα και τετράχρωμα τέλεια είναι και ομολογώ οτι με ξάφνιασε η φακή πρώτη φορά το είδα.Σίγουρα όμως θα είναι πάρα πολύ ωραίο!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός Ροδάνθη μου με την φακή να ακολουθεί σε γεύση τον κιμά που είναι κυρίαρχος μαζί με τα αρωματικά του! Αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε την μακαρονάδα αυτή Ευγενία και μετά πες μου!!! Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  14. Νομίζω ότι διανύουμε εβδομάδα μακαρονάδας, μιας και βλέπω αρεκτές μακαρονάδες να τριγυρίζουν!! χα, είμαι πολύ χαρούμενη γι΄ αυτό!

    Κική μου η δικιά σου με έστειλε! 10 μπράβο θα σου πω! Μόνο τις φακές θα αφαιρέσω απ΄τον κιμά που δεν τις συμπαθώ με αυτόν τον τρόπο. Κατά τ΄ άλλα μου άρεσε η περίεργή σου μπολονέζ!

    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι Χρυσαυγή μου... έπεσαν στον αγώνα όλες οι μακαρονάδες χαχαχα και το λατρεύω!!!!
      Γιατί σ' έστειλε η καημένη η μακαρονάδα μου;;;; Ευχαριστώ για τα μπράβο αλλά μην αφαιρέσεις τις φακές ...δοκίμασε πρώτα σε μια μικρή ποσότητα έτσι και μετά πες μου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Πρωτότυπο! Δεν θα το αποτολμούσα να συνδύαζα κιμά και φακές αλλά θα το κάνω γιατί το προτείνεις ΕΣΥ και θα σου πω μετά εντυπώσεις! Φιλιά πολλά, καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω εντυπώσεις Σοφία μου και σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ για την εμπιστοσύνη. Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει ο συνδυασμός!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα Κική! Πολύ ωραία συνταγή, μ'αρέσει που έχει φακές και γίνονται τα ζυμαρικά πιο υγιεινά από ότι συνήθως. Θα τη δοκιμάσω μετά χαράς! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!