Μια πίτσα για σήμερα! Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι εδώ και πολύ καιρό δεν ανέβασα καθόλου πίτσα...ούτε και έφαγα πίτσα... "βεβαίως, βεβαίως". Η τελευταία πίτσα που απολαύσαμε ήταν τον Αύγουστο!!!!! Αλλά τί έγινε ...γιατί δεν την βρίσκω;;; Γιατί, φυσικά, με τούτα και μ' εκείνα, την ξέχασα!!!! Ούτε μια ούτε δυό φορές έχει συμβεί!!! Δεν πειράζει όμως... ποτέ δεν είναι αργά!!!
Μια πίτσα, λοιπόν, λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες... μια πίτσα με μια ντελικάτη γεύση και επίγευση, με τη μοναδική νοστιμιά που έχει το μανούρι σε συνδυασμό με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Γλυκιά όσο πρέπει αλλά και χορταστική όσο χρειάζεται με το άρωμα του βασιλικού να ακολουθεί ...σχεδόν τελευταίο τα υπόλοιπα αρωματικά.
Δοκιμάστε την ...η διαφορετικότητα αυτής της πίτσας είναι αυτό που θα λατρέψετε και είμαι σίγουρη ότι θα την υιοθετήσετε χωρίς δεύτερη κουβέντα!
ΥΛΙΚΑΓια τη ζύμη
2/3 φλ.τσ. γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ρίγανη
Για τη γέμιση
1 φλ.τσ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 πρέζα βασιλικό
1 πρέζα αλάτι
3 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
250 γρ. μανιτάρια κομμένα
200 γρ. γκούντα τριμμένο
150 γρ.μανούρι θρυμματισμένο ή σε κυβάκια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάχνουμε τη ζύμη
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το χλιαρό γάλα και ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί έως ότου ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα μανιτάρια και χωρίς αντικολλητική ουσία, καλύπτοντας το τηγάνι με μια σίτα για να μην "πετάγονται" τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά.
Ύστερα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε και τα κόκκινα κρεμμύδια και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά, έως ότου καραμελώσουν (για 4-5 λεπτά) και τα σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι.
Τα αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση έως ότου εξατμιστεί το ξίδι και τα αποσύρουμε από την εστία για να κρυώσουν.
Συνθέτουμε την πίτσα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Λαδώνουμε το ταψί μας και το αλευρώνουμε ελαφρά.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας ή με τον πλάστη και απλώνουμε τη βάση της πίτσας.
Απλώνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και λίγο αλάτι.
Σκορπίζουμε το τριμμένο γκούντα.
Απλώνουμε τη γέμιση, δηλαδή, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και τέλος βάζουμε και το μανούρι σε μικρά κυβάκια.
Ψήνουμε την πίτσα για 40 λεπτά, περίπου ή έως ότου ψηθεί καλά η ζύμη.