Κίτρινη κολοκύθα ψητή στο φούρνο με γλυκό κρασί!

...γλυκιά απόλαυση με ελάχιστες θερμίδες και μοναδικά αρώματα
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα! Το καταλάβατε;;; Έφτασε ο Νοέμβριος ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου! Ο μήνας που μας οδηγεί κατ' ευθείαν στην πιο όμορφη γιορτή του χρόνου (ακόμη και στις δύσκολες παρούσες συνθήκες)!! Και η πιο όμορφη μέρα του χρόνου φέρνει αρώματα μελιού και κανέλας, κρασιού αλλά και καρυδιού! Φέρνει ένα σπίτι ζεστό και οικείο, φέρνει το ...σπιτικό,  με όλη τη σημασία της λέξης!!
Και σήμερα για να έχουμε μια γλυκιά αρχή της εβδομάδας, της τελευταίας του Οκτώβρη, που, εδώ που τα λέμε, μας ικανοποίησε πολύ με την καλοκαιρία του, πάμε να φτιάξουμε ψητή κολοκύθα;; Γιατί, κάθε λαχανικό και φρούτο τη θέλει την εποχή του και τώρα είμαστε στην καρδιά της εποχής της κολοκύθας. Όσο πιο βαθύ το χρώμα της λαχταριστής σάρκας της, τόσο πιο γλυκιά και η γεύση της... θαρρείς και μας μιλάει από μόνη της... εκεί καθισμένη υπομονετικά στον πάγκο του μανάβη, μέχρι να την προτιμήσουμε και να την διαλέξουμε.
Λοιπόν, την αμαρτία μου θα σας την εξομολογηθώ... δεν το αντέχω!!! Δεν  μπορώ με τίποτε να αντισταθώ στο φλέρτ ...μιας κολοκύθας!!!! Αμ, το άλλο;;; Ούτε διάκριση μπορώ να κάνω!!! Κολοκύθα στρογγυλή, κολοκύθα μακρόστενη, κολοκύθα μεγάλη, κολοκύθα μικρή... εγώ εκεί!!!! Μην τη δω και ...με φλερτάρει... υποκύπτω αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη!!!!!!!!!!!! 
Έτσι, πάντα τέτοια εποχή, το τραπέζι στην αυλή είναι πάντα γεμάτο με λογής λογής κολοκύθες που περιμένουν, παράπονο δεν έχω, χωρίς να ...διαμαρτύρονται και να σαπίζουν από το κακό τους, τη σειρά τους να γλυκάνουν τους γευστικούς μας κάλυκες!!! Είπα..."να γλυκάνουν";;; Εντάξει, όχι μόνον να γλυκάνουν αλλά να ικανοποιήσουν γενικότερα τον ουρανίσκο μας γιατί, η αλήθεια είναι ότι, η κολοκύθα γίνεται και πολύ ωραία σούπα, ριζότο,  πουρές, συνοδευτικό για κρέας και ειδικότερα κοτόπουλο ή χοιρινό αλλά και ψωμί και κέικ!!!!! Νομίζω ότι μπορεί να μπει σχεδόν παντού!!!! Αφού ο γαμπρός μου λέει ότι πρέπει να αγοράσω μερικά στρέμματα με καρότα και κολοκύθες και πιπεριές Φλωρίνης!!!! Όπου γλυκό λαχανικό κι εγώ κάπου εκεί κοντά!!!
Για σήμερα όμως γλυκιά κολοκύθα... ψητή στο φούρνο με μέλι, κρασί και μπαχαρικά!!! Λίγες θερμίδες και πολλή γεύση!!! Σκέτη, με γιαούρτι ή με παγωτό, αν και τη δοκίμασα και πάνω σε ρυζόγαλο και ήταν εξίσου υπέροχη!!! 
Κεράστε το αμέσως ή κλείστε το σε βάζο αποστειρωμένο και διατηρήστε το στο ντουλάπι για καιρό.
Ελάτε, ελάτε να δούμε τί θα κάνουμε...αξίζει σας λέω... με ξέρετε να λέω υπερβολές;;; (αστειεύομαι, εντάξει... είμαι γλυκατζού!!).
ΥΛΙΚΑ
600 γρ. κίτρινη κολοκύθα
350 γρ. ζάχαρη (καστανή ή άσπρη)
1 ποτήρι κρασιού γλυκό κρασί, Σάμος, vin de liqueur*
Χυμό από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα κόλιανδρο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
3 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλάκι κανέλας
2 κ.σ. μέλι
1 ποτήρι νερό ζεστό (όχι καυτό)
1/2 φλ.τσ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για το γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζουμε την κίτρινη κολοκύθα και την κόβουμε σε μεγάλους κύβους ή σε μικρές κυδωνάτες φέτες.
Διαλύουμε το μέλι στο ζεστό νερό.
Βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε βαθύ ταψί και περιχύνουμε με το νερό, το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, το κόλιανδρο, τα γαριφαλάκια, το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη.
Βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί έως ότου μαλακώσει η κολοκύθα και δέσει το σιρόπι.
Σερβίρουμε χλιαρή την κολοκύθα σκέτη ή επάνω σε γιαούρτι, πασπαλισμένη με επιπλέον κανέλα και καρυδόψιχα και απολαμβάνουμε ένα νοστιμότατο επιδόρπιο με λίγες θερμίδες.
* Εάν θέλουμε το γλυκό μας να έχει μια πιο ιδιαίτερη προσωπικότητα αντικαθιστούμε το γλυκό κρασί Σάμος (vin de liqueur) με το λιαστό κρασί Σάμος Nectar,  το οποίο είναι λίγο πιο ακριβό αλλά έχει ακόμα πιο εντυπωσιακό άρωμα και γλύκα.
Για τα λιαστά κρασιά θα σας "μιλήσω" σε επόμενη ανάρτηση, μιας και Χριστούγεννα έρχονται πολλές φορές αποζητούμε, έστω και για λίγο, μια μικρή πολυτέλεια με ελάχιστα αυξημένο κόστος.
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ να έχετε!

30 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η γλυκιά αυτή κολοκυθο-πρόταση! Είναι σαν γλυκό κουταλιού αλλά νομίζω καλύτερη θα βγαίνει έτσι μαγειρεμένη με μπαχαρικά στο φούρνο!
    Όσο για το λιαστό κρασί έχω δοκιμάσει αυτό της Σαντορίνης, είναι πράγματι φοβερό, θυμίζει περισσότερο λικέρ παρά κρασί -ιδανικό για πολλά γλυκά επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως σαν γλυκό του κουταλιού ...έχεις δίκιο αλλά πιο πλούσιο σε αρώματα και γεύση! Φυσικά διατηρείται και σε αποστειρωμένα βάζα!
      Χαίρομαι που σου άρεσε όπως και το λιαστό κρασί που είναι υπέροχο!

      Διαγραφή
  2. Τι ωραίες φθινοπωρινές γεύσεις κι αρώματα! Μου ακούγεται πολύ ωραίο, ειδικά με το ρυζόγαλο. Καλή εβδομάδα Κίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως και να το συνδυάσεις το γλυκό αυτό είναι νοστιμότατο και αρωματικότατο Ελεάννα μου!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Καταπληκτική ιδέα για να απολαύσουμε την κίτρινη κολοκύθα αλλιώς!
    Αρώματα, γεύσεις, χρώμα! Όλα σε αυτό το πολύ απλό γλυκό.

    Το λιαστό κρασί είναι πολύ γευστικό, μοναδική γεύση. Θα περιμένω την σχετική σου ανάρτηση.

    Να είσαι καλά Βασιλική μου, με τις ιδέες σου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα διαφορετικό γλυκάκι που όμως, Ζαμπία μου, είναι υπέροχο!! Άσε που μπορεί να φυλαχθεί και σε αποστειρωμένα βάζα σαν γλυκό του κουταλιού.
      Πράγματι το λιαστό κρασί είναι μοναδικό!
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Ως επιδόρπιο δηλαδή;
    Ωραία σκέψη Κική μου. Γιατί μόνον γλυκό του κουταλιού έχει τύχει να την κάνω πριν χρόνια!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ως επιδόρπιο αλλά και σε όποια άλλη στιγμή θέλουμε κάτι γλυκό Πηνελόπη μου! Εύκολο και νόστιμο!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Se peripou 1 lepto tha diaktinisto sti thessaloniki!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με περιμένει μία κολοκύθα στο μπαλκόνι...σίγουρα θα το φτιάξω το γλύκισμα.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Ελένη μου γιατί αξίζει!

      Διαγραφή
  7. Οι απλές και καθαρές γεύσεις είναι που κάνουν τη διαφορά στο γλυκάκι σου Κική μου!
    Ελαφρύ, μυρωδάτο και απόλυτα φθινοπωρινό γλυκάκι, έτσι για να ξεκινήσουμε και γλυκά την εβδομάδα μας!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ερμιόνη μου για τα καλά σου λόγια... ναι είναι ένα απλό αλλά νοστιμότατο γλυκάκι!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία πρόταση και άκρως αρωματική! Η ιδέα της χλιαρής κολοκύθας πάνω σε γιαούρτι με κανέλα και καρυδόψιχα μου αρέσει πάρα πολύ! Γεια στα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νοστιμότατο το γιαούρτι έτσι με την κολοκύθα... δοκίμασέ το και θα καταλάβεις τί εννοώ!!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. Μμμμμμ μύρισαν Χριστούγενα ή μου φαίνεται Κική μου????
    Αυτός ο μεγαλειώδης,πορτοκαλοκίτρινος,εύγευστος,φθινοπωρινός καρπός της γης με ξετρελαίνει και μένα!!Με τις άπειρες δυνατότητες συνταγών σε αλμυρές και γλυκειές απολαύσεις,η κολοκύθα παίζει πρωταρχικό ρόλο στα κουζινομαγειρέματά μας!!
    Και η συγκεκριμένη πρόταση Κική είναι ένα προμήνυμα αρωματικό,γευστικό και εξακριβωμένο που σε παραπέμπει σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα..το γλυκό κρασί,τα έντονα μυρωδάτα αρώματα-αυτά που την γιορτή αυτή μας ταξιδεύουν σε πιο χαρούμενα μονοπάτια-,τα χρώματα,η γλυκειά,οικεία ,αγαπημένη γεύση της κολοκύθας απλωμένη στο κρυστάλλινο πιατάκι του γλυκού,τα ψιλικομμένα καρύδια[επιστέγασμα στη λιτότητα της νοστιμιάς-..
    Μήπως μας ξεμυαλίζεις πολύ νωρίς Κική μου????Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα Χριστούγεννα ποτέ δεν είναι νωρίς Φωτεινή μου... -:))
      Εξ άλλου είναι από τα λίγα που μας έμειναν για να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε εύκολα ...οπότε ...τί πειράζει να φέρουμε την ατμόσφαιρα λίγο πιο νωρίς;;;;; -:)))
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Τι ωραίο μεζεδάκι! Χορεύει το πηρούνι μου να το τσιμπήσει αλλά δε φτάνω βρε Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... τα σχόλιά σου είναι μοναδικά Μάρθα μου!!!
      Οκ το βάζω πιο κοντά σου...-:))

      Διαγραφή
  11. Σαν γλυκό του κουταλιού φαίνεται!!Πολύ ωραία πρόταση, Κική!Θα τη δοκιμάσω σύντομα!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε... είναι πολύ νόστιμη έτσι η κολοκύθα!

      Διαγραφή
  12. Πάρα πολύ ωραία η συνταγή, έχω 3 κολοκύθες από τον κήπο μου!!!! θα δοκιμαστεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει Λίλα μου!

      Διαγραφή
  13. εγώ είμαι πάλι..ξαναήρθα για να το μελετήσω.....
    τέλεια είναι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κική καλησπέρα ...

    Δες σε παρακαλώ το μήνυμα που σου έχει στείλει στο facebook η Ελενα απο τις συνταγές της καρδιάς!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κων/να συνεχίζει να φαίνεται ότι έχει πρόβλημα;;;; Γιατί δεν έχω εντοπίσει κάτι!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τί σύμπτωση, και σήμερα αγόρασα κολοκύθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δοκίμασε αυτό το γλυκό Ευγενία και δεν θα το μετανιώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!