Αρωματικές χοιρινές σπαλομπριζόλες γάστρας

Οι σημερινές χοιρινές σπαλομπριζόλες  ...δεν υπάρχουν!!!  Ικανοποιούν απίστευτα τον ουρανίσκο αλλά και τα δόντια μας!! Είναι τόσο μαλακές, μα τόσο μαλακές!!! Κι αυτό οφείλεται στον τρόπο ψησίματος που μου τον υπέδειξε ένας καταπληκτικός σεφ.
Αν κι εγώ τον εφάρμοσα ελαφρώς τροποποιημένο για να βολεύει περισσότερο σε σπιτική κουζίνα και όχι εστιατορίου το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, τόσο από γεύση όσο και από υφή του κρέατος. Για πρώτη φορά το κρέας διαχωριζόταν, σχεδόν με το άγγιγμα, από το κόκκαλο και ήταν απίστευτα ψημένο ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία του. Ο χειροποίητος πουρές πατάτας που δεν ήταν τέλεια πολτοποιημένος αλλά είχα αφήσει επίτηδες και μερικά κομματάκια πατάτας μέσα ήρθε και συμπλήρωσε το αποτέλεσμα. Η τελευταία πινελιά είναι το μείγμα των αρωματικών και μπαχαρικών αλλά και το κρασί μέσα στη γάστρα που δίνουν μια ...ελαφρώς μεθυστική επίγευση στο κρέας. Μοναδικές προϋποθέσεις για πετυχημένο αποτέλεσμα; Να μην υπερβούμε την ποσότητα των μπαχαρικών έτσι ώστε το κρέας να μην "φορτωθεί" υπερβολικά από την ποικιλία των αρωμάτων και των γεύσεων αλλά και το κρασί να είναι αρωματικό και καλής ποιότητας για να του χαρίσει λίγη από την προσωπικότητά του.
Πολύ ωραίο πιάτο όχι μόνον για Κυριακάτικες οικογενειακές μαζώξεις αλλά και για πιο γιορτινά τραπέζια. Συνδυάζει ευκολία, οικονομία (τέτοια εποχή όλα έχουν σημασία) αλλά και εντυπωσιακή νοστιμιά και υφή.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
6 σπαλομπριζόλες πάχους 2 εκ.
1 1/2 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου, χοντροσπασμένους
1  1/2 κ.σ. κόκκους ροζ πιπέρι, χοντροσπασμένους
1/2 κ.γλ. λεμονοπίπερο (αν θέλουμε βάζουμε και περισσότερο)
Αλάτι
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
1 κοφτή κ.σ. μείγμα βοτάνων της Προβηγκίας για κρέατα (δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικός)
2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
Χυμό από 1 λεμόνι
1 1/2 φλ.τσ. κρασί κόκκινο ξηρό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160-170 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στη γάστρα μας 2-3 ποτήρια νερό και το 1 φλιτζάνι από το κόκκινο κρασί.
Βάζουμε μέσα τη σχάρα της γάστρας.
Πλένουμε καλά τις μπριζόλες και τις τοποθετούμε επάνω στη σχάρα.
Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με τα πιπέρια, το αλάτι, το κόλιανδρο, τα ξερά βότανα Προβηγκίας, την καπνιστή πάπρικα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο,το 1/2 φλιτζάνι κρασί το χυμό λεμονιού και το ξίδι.
Ανακατεύουμε καλά και με ένα κουτάλι περιχύνουμε τις μπριζόλες με τη μισή ποσότητα του μείγματος.
Καλύπτουμε τη γάστρα με ένα αλουμινόχαρτο που το τυλίγουμε στις άκρες της και την κλείνουμε με το καπάκι.
Βάζουμε στον φούρνο, να ψηθούν για 1 ώρα.
Ανοίγουμε τη γάστρα μας και γυρνάμε τις μπριζόλες.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα και ξανακλείνουμε τη γάστρα με το αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Ύστερα, βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ψηθούν χωρίς να κλείσουμε τη γάστρα.
Σερβίρουμε τις μπριζόλες και τις συνοδεύουμε είτε με χειροποίητο πουρέ πατάτας, είτε με τηγανιτές ή ψητές πατάτες και σαλάτα.
Αφού σερβίρουμε την μπριζόλα και τις πατάτες ή τον πουρέ, μπορούμε για να δώσουμε χρώμα στο πιάτο, αλλά και επιπλέον νοστιμιά, να ετοιμάσουμε ένα ταρτάρ ντομάτας - πιπεριάς και να το σκορπίσουμε από πάνω.
Το ταρτάρ θα το βρείτε στην προηγούμενη ανάρτηση, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
Γίνονται εκπληκτικά μαλακές κι αυτό το βλέπουμε γιατί το κρέας ξεχωρίζει από το κόκκαλο κυριολεκτικά στο παραμικρό άγγιγμα!!!

28 σχόλια:

  1. Πράγματι αρωματικές και υπέροχες στη γεύση φαντάζομαι. Καλή σου μέρα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Σοφία μου.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΕΣ φιλενάδα!!!

    Προσωπικά, όταν φτιάχνω μπιζόλες τις "λουστράρω" πρώτα με μια "πάστα" από ελαιόλαδο, μουστάρδα και λίγη κέτσαπ ή κάτι παρόμοιο, ανάλογα τα διαθέσιμα υλικά. Μετά τις πασπαλίζω με τα αρωματικά βότανα και λαχανικά που θέλω να τις συνοδεύσω (πιπεριά, κρεμμυδάκι, φρέσκια ντομάτα, ψιλοκομμένο τζίντζερ κ.λ.π.) και μετά τις τυλίγω μία-μια σε χαρτι ψησίματος και μετά γάστρα ή ταψί ανάλογα τον χρόνο. Πάντα έτσι το κρέας γίνεται μαλακό ακόμη και για μωρά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να σε φιλέψω Πηνελόπη μου! Πράγματι έχεις δίκιο και τις κάνεις υπέροχες!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Κική μου τέλειες τι να πω τις λιγουρεύτηκα πωπω!!!Ευτυχώς πρόλαβα και ήρθα νωρίς!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να σε φιλέψω Ελένη μου και φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Όπως λέμε εδώ στην Κρήτη, πρέπει να είναι λουκούμι!Ευχαριστούμε!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς το λέμε Πινελιά μου... ναι ήταν λουκούμι!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Άξιζε η αναμονή για τη συνταγή! Φαίνονται πεντανόστιμες! Ερώτηση! Δεν έχω το μείγμα βοτάνων Προβηγκίας... Τα έχω όμως όλα αυτά που αναφέρεις, ξεχωριστά σε αποξηραμένη μορφή. Πειράζει αν τα βάλω έτσι ή πρέπει να αγοράσω το μείγμα;
    Γευστικότατη η ανάρτησή σου Κική μου! Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Sel μου! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά αντί για το μείγμα... το ίδιο είναι και συγγνώμην που άργησα να σου απαντήσω!
      Να είσαι καλά και φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Είναι ένα από αυτά τα φαγάκια Κική μου... τα νόστιμα, τα γρήγορα, αυτά που χαίρεσαι να απολαμβάνεις με παρέα!
    Ένα υπέροχο πιάτο απ' όλες τις απόψεις!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ερμιόνη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Νόστιμο φαγητό Κική, μου άνοιξες την όρεξη! Ένα βραβείο σε περιμένει εδώ http://eimaipaidi.blogspot.gr/p/blog-page_5.html Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Sheena μου... έλα να σε φιλέψω!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Φαγητό για την Κυριακή μου φαίνεται αυτό!!!!
    φιλάκια
    καλό σκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι manousina μου! Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Η σημερινή σου συνταγή κική δεν είναι μόνο εύκολη στην εκτέλεση και νόστιμη , έχει και έναν πρόλογο που σε .....λιγώνει και σε κάνει να ξεροκαταπίνεις ξανά και ξανά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή αλλά και ο πρόλογος... μακάρι να είμασταν κοντά...θα σε φίλευα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Μπορώ να φανταστώ πόσο απίστευτα γευστικές και μαλακές θα γίνονται έτσι οι μπριζολίτσες σου Κική μου!
    Υπέροχες!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Έλενά μου και μαλακές και πεντανόστιμες!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Μπριζόλα νάναι κι όπως νάναι... Τόσο πολύ μου αρέσουν...
    Η συνταγή σου φαίνεται ωραιότατη...αλλά
    έλα και στο blog μου να παραλάβεις ένα βραβείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Φλώρα μου.
      Όσο για το βραβείο... δεν ξέρω αλλά δεν μπορώ να το βρώ ...αν θέλεις πες μου πού ακριβώς...-:)))
      Πάντως ευχαριστώ πολύ για τη σκέψη σου να μου χαρίσεις βραβείο ...με τιμάς!

      Διαγραφή
  12. Κική, προτιμώ τις σπαλομπριζόλες είτε πρόκειται για μοσχαρίσιες, είτε για χοιρινές, όπως εδώ. Είναι πιο μαλακές και πιο καλόψητες. Τις έχεις μαρινάρει τόσο ωραία με όλα αυτά τα μπαχαρικά! Λουκούμι θα είναι!! Αντί για πουρεδάκι, πειράζει να τις φάμε με πατατούλες τηγανητές;;
    Κική, πατώ το ΕΔΩ, για να με βγάλει το λίνκ στην προγούμενη ανάρτηση, για το ταρτάρ ντομάτας-πιπεριάς, αλλά δεν με βγάζει.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Ειρήνη μου είναι πιο νόστιμες γενικά! Φυσικά και δεν πειράζει να τις φας με πατατούλες τηγανητές...
      Ευχαριστώ για την επισήμανση γιατί πράγματι δεν είχε το λινκ... τώρα το διόρθωσα.
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  13. Υπέροχη συνταγή!...πω!..πω! Κική κι`έχω μια πείνα!....
    Έχω σημειώσει τα μπαχαρικά...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα Χρυσούλα... περίσσεψαν...
      Δοκίμασέ τες ...αξίζουν τον κόπο!
      Φιλιά1

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!