Λαχανικά ψητά με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού


Καλή σας μέρα! Μετά από τόσο καιρό που απολαμβάνουμε φαγητά και φαγητά, καιρός είναι να φάμε και κάτι με ...λίγες θερμίδες!!! Δεν συμφωνείτε;;; Είτε κάνουμε διατροφή είτε όχι, καλό είναι, πότε πότε, να μειώνουμε τις θερμίδες μας, να τρώμε περισσότερα λαχανικά και μάλιστα όταν ένα πιάτο συνδυάζει πάνω από μία υγιεινές τροφές, όπως το συγκεκριμένο, να το τιμούμε δεόντως.
Το σημερινό πιάτο που σας προτείνω, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι εύκολο, οικονομικό, ψήνεται γρήγορα στο φούρνο αλλά και σε γκριλιέρα ή σε πλάκες τοστιέρας (ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να ψήσουμε), υγιεινό, με λίγες θερμίδες, πολύχρωμο που σημαίνει εμφανίσιμο και λαχταριστό στο ...μάτι και ο συνδυασμός του με την αρωματική σάλτσα γιαουρτιού το κάνει θεσπέσιο... κυριολεκτικά! Επιπλέον... θυμίζει λίγο ...καλοκαίρι! Τί άλλο να ζητήσουμε από ένα πιάτο;;; Αν θέλουμε το συνδυάζουμε και με ζεστό, φρυγανισμένο ψωμάκι ...οπότε τα έχουμε όλα σχεδόν όσα λέει η πυραμίδα διατροφής ή αν όχι όλα... αρκετά απ' αυτά.
Είναι από 'κείνα τα πιάτα που μπορούμε να τα ετοιμάσουμε το βράδυ και να τα βάλουμε στο ταπεράκι και να τα πάρουμε μαζί μας στο γραφείο ή να τα απολαύσουμε το μεσημέρι ή το βράδυ που θα επιστρέψουμε στο σπίτι... αρκεί να τα βάλουμε να ζεσταθούν ελαφρώς γιατί τότε είναι πιο νόστιμα και αναδύουν όλα τα αρώματά τους.
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
2 Ντομάτες σε ροδέλες
2 Μελιτζάνες σε φέτες
2 Κολοκυθάκια σε φέτες
2 Πιπεριές κόκκινες και 2 κίτρινες σε κομμάτια
Μανιτάρια πλευρώτους (προαιρετικά)
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Ρίγανη
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
2 κεσεδάκια γιαούρτι με 2% λιπαρά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. άσπρο ξίδι, βαλσαμικό
12-14 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
2 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς ψημένο
2 κ.σ. παρμεζάνα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες και τις βάζουμε για 30 λεπτά σε αλατόνερο για να ξεπικρίσουν.
Ύστερα, τις βγάζουμε από το αλατόνερο και τις ξεπλένουμε.
Τις βάζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά και τα πασπαλίζουμε όλα με λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι.
Εάν τα ψήσουμε στο φούρνο, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 λαμαρίνες φούρνου, απλώνουμε τα λαχανικά μας και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τα βάζουμε να ψηθούν έως ότου ...μαραθούν, περίπου 20-25 λεπτά, στους 190 βαθμούς (ίσως τα πλευρώτους να χρειαστούν λίγα λεπτά παραπάνω).
Εάν τα ψήσουμε σε γκριλιέρα ή σε πλάκες τοστιέρας φροντίζουμε να ψηθούν μέχρι να μαραθούν.
Ύστερα τα σερβίρουμε στα πιάτα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού
Βάζουμε στο multi, τα φύλλα του βασιλικού, το σκόρδο, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξίδι και τα πολτοποιούμε καλά.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το πέστο βασιλικού που μόλις ετοιμάσαμε και το τριμμένο τυρί.
Σερβίρουμε τη σάλτσα με τα ψητά λαχανικά και απολαμβάνουμε τη νοστιμιά του πιάτου ...χωρίς καμία ενοχή.
Υ.Γ. Μην ψάχνετε στις φωτογραφίες τα μανιτάρια γιατί τη συγκεκριμένη μέρα δεν είχα και, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσα να πάω ξανά στο μάρκετ για να αγοράσω... οπότε αρκέστηκα στα υπόλοιπα λαχανικά που καθόταν ήσυχα ήσυχα στη φρουτιέρα του ψυγείου μου. -:)))

Tante Kiki
34 Comments
No