Πατάτες και ξινόμηλα με πράσα και χωριάτικο λουκάνικο


Καλή σας μέρα! Φτάσαμε, λοιπόν, στο τέλος του Οκτώβρη!!! Ακόμη ένας μήνας του φθινοπώρου μας αποχαιρετά ή μήπως τον αποχαιρετάμε εμείς;;; Θα μου πείτε και ποιά η διαφορά;;; Καμία, πέρα από το ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα που τα περιμένω ανυπόμονα σαν μικρό παιδί.
Τα λατρεύω, μαζί με το χιόνι, το τζάκι, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλα εκείνα τα καλούδια που στέκονται καμαρωτά στο γιορτινό μπουφέ και τραπέζι. 'Ετσι, για σήμερα... χειμωνιάτικο φαγητό ή τουλάχιστον φαγητό που μας προετοιμάζει για το χειμώνα... εγώ τουλάχιστον έτσι το νιώθω και δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς γιατί... μιας και τα υλικά του δεν είναι χειμωνιάτικα αλλά, απλώς, της εποχής δηλαδή ποιά υλικά του ...τα μήλα και τα πράσα γιατί τα άλλα δύο είναι ξεκάθαρα...τεσσάρων εποχών.
Πάντα στο σπίτι αποφεύγαμε τα αλλαντικά το καλοκαίρι, περισσότερο το καλοκαίρι γιατί, η αλήθεια είναι ότι και τον χειμώνα δεν καταναλώνουμε πολλά αλλαντικά. Αυτά τα λίγα που καταναλώνουμε όμως, τα καταναλώνουμε κυρίως το χειμώνα! Σίγουρα αυτός είναι ένας από τους λόγους που το φαγητό αυτό μου θυμίζει χειμώνα! 
Βέβαια, ό,τι κι αν σας θυμίζει το συγκεκριμένο πιάτο ή μάλλον τα συστατικά του... ένα είναι σίγουρο... είναι ωραιότατο, αρωματικότατο, οικονομικότατο, πανεύκολο αλλά και πλήρες. Η γλύκα του πράσου σε συνδυασμό με την ελαφρά υπόξινη γεύση του πράσινου μήλου και τη μεστότητα της πατάτας ταιριάζουν απόλυτα με την πικάντικη γεύση ενός χωριάτικου λουκάνικου που περιέχει, μάλιστα, πράσο. 
Είτε το συνοδέψουμε με ζεστό, ζυμωτό ψωμάκι και λίγη φέτα είτε όχι... η προσωπικότητά του είναι υπέρ-αρκετή για να καλύψει όχι μόνον την πείνα μας αλλά και τις γευστικές μας ανάγκες για νοστιμιά.
Γήινα νόστιμο, θα το χαρακτήριζα, μεστή γεύση, γλυκιά, υπόξινη, μελωμένη, πικάντικη...όλα τούτα τα επίθετα το χαρακτηρίζουν. Γεύση που δεν σε αφήνει να πλήξεις, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον σου και σκλαβώνει τον ουρανίσκο σου. Το λάτρεψα,  κυριολεκτικά!!! Και όταν λέω "το λάτρεψα" εννοώ ότι το έφαγα χωρίς να το συνοδεύσω με τίποτε άλλο πέρα από λίγο ψωμί!!!!!!!
Δοκιμάστε το... και ...να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνετε ασυγκίνητοι!!!
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
6 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες (όχι ιδιαίτερα χοντροκομμένες)
2-3 ξινόμηλα κομμένα σε μεγάλους κύβους
5 πράσα σε ροδέλες
2 καρότα σε ροδέλες
4 λουκάνικα χωριάτικα της αρεσκείας μας (αυτά που έχουν πράσο ενδείκνυνται)
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά (ή καπνιστή για πιο πικάντικο αποτέλεσμα)
1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη (ή και περισσότερο)
1/2 κ.γλ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό (ή ζωμό λαχανικών)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και βάζουμε μέσα τις πατάτες, τα ξινόμηλα, τα πράσα και τα λουκάνικα.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 2 ποτήρια νερό ή ζωμό λαχανικών.
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε την πάπρικα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και πασπαλίζουμε τα λαχανικά μας και το λουκάνικο.
Βάζουμε να ψηθούν για 60-70 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν οι πατάτες μας γιατί τα υπόλοιπα λαχανικά και το λουκάνικο ψήνονται εύκολα.
TIPS
* Όσο πιο χοντροκομμένες είναι οι πατάτες τόσο περισσότερο αργεί να ψηθεί το φαγητό γι αυτό πρέπει οι κυδωνάτες φέτες να έχουμε μέτριο πάχος.
Προσαρμόζουμε τον χρόνο ψησίματος στο μέγεθος της πατάτας.
Καλή σας μέρα!
Tante Kiki
44 Comments
No