Το ψωμί από πατάτες της Nigella Lawson

Ένα ψωμί καταπληκτικό... αφράτο, ελαφρώς ...παραδοσιακό, φτιαγμένο με 'κείνο το κατακίτρινο σκληρό αλεύρι που το βλέπεις στα χέρια σου και μοιάζει με ψήγματα χρυσού. Το αλεύρι που, παραδοσιακά, ζύμωναν οι γιαγιάδες μας. Είναι η παραδοσιακή εκδοχή ενός ψωμιού που το είδα στη  Ν. Lawson αλλά και ΕΔΩ και ενθουσιάστηκα! Τόσο αφράτο, τόσο ωραία φουσκωμένο!!!! Το είδα μια μέρα, το είδα δύο μέρες, το είδα τρεις και την τέταρτη ...δεν άντεξα άλλο και το έφτιαξα βάζοντας όμως τη δική μου σφραγίδα "φτιαξιάς"!
Οι μικροαλλαγές που έκανα δεν φάνηκαν να το πτοούν, ούτε σε αφρατάδα αλλά ούτε και σε νοστιμιά!! Απτόητο το ψωμί! Υπέροχο το ψωμί! Η νοστιμιά όλη μέσα σ' ένα ψωμί!!! Αυτό το μοναδικό και τόσο απαραίτητο είδος διατροφής, που πολλές φορές έσωσε ανθρώπους από την πείνα, μετατράπηκε σε έναν δούρειο ίππο μοναδικής νοστιμιάς που με έκανε να θέλω να το τρώω ...σκέτο, για να μην καλύψω ούτε στιγμή τη γεύση του με κάτι άλλο και την ...χάσω χωρίς να την απολαύσω!!
Από την πρώτη φορά που το έφτιαξα, το ξαναέφτιαξα άλλες τρεις!!!! Χρησιμοποίησα και άσπρο αλεύρι για ψωμί, χρησιμοποίησα συνδυασμό αλεύρων ...και πάλι το ψωμί εκεί... ακλόνητο στη σταθερή του νοστιμάδα!!!!
Όσο για τη διαδικασία του, αξίζει τον ελάχιστο κόπο που απαιτεί... εξάλλου τα "καλά κόποις κτώνται" και κάτι ήξερα και οι αρχαίοι μας πρόγονοι... επί του θέματος!!!! -:))
Δοκιμάστε το ...αξίζει τον κόπο του... θα ανταμείψει τον ουρανίσκο σας!!!!! -:))
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. πατάτες βρασμένες και καλά πολτοποιημένες (με το πηρούνι)
500 γρ. άσπρο αλεύρι για ψωμί, κοσκινισμένο
250 γρ. κίτρινο αλεύρι για ψωμί, κοσκινισμένο
2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. γιαούρτι (ή αριάνι)
300 ml χλιαρό νερό απ' αυτό που έβρασαν οι πατάτες (ή άλλο)
1 κ.σ. ελαιόλαδο για επάλειψη 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ανακατεύουμε τις πολτοποιημένες πατάτες με τα 600 γρ. αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μπέικιν, το γιαούρτι και αρχίζουμε σιγά-σιγά να προσθέτουμε νερό και να ζυμώνουμε.
Ζυμώνουμε για 12-15 λεπτά, προσθέτοντας όλο το νερό και το υπόλοιπο αλεύρι τα άλλα 250 γρ. δηλαδή).
Τελειώνοντας το ζύμωμα, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Εάν συνεχίζει να κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε σταδιακά λίγο περισσότερο αλεύρι (η N.Lawson αναφέρεται σε 200 γρ., εγώ χρειάστηκα μόνον 60 γρ. επιπλέον αλεύρι).
Αλείφουμε τη ζύμη με το ελαιόλαδο και την αφήνουμε σε μπολ να φουσκώσει έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη φάση αυτή έχουμε τις εξής επιλογές:
-Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε μιας και ακόμα δεν έχουμε θέρμανση λόγω του καιρού, χρειάζεται γύρω στις 2-3 ώρες.
-Βάζουμε τη ζύμη στο φούρνο της κουζίνας, στους 35-40 βαθμούς, οπότε η ζύμη μας χρειάζεται γύρω στα 50-60 λεπτά για να φουσκώσει.
-Εάν θέλουμε, μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο για όλη τη νύχτα και να συνεχίσουμε το επόμενο πρωί... σύμφωνα με την Ν.Lawson γιατί εγώ δεν το δοκίμασα και οφείλω να σας το πω.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, τη ξεφουσκώνουμε με τα χέρια μας και τη ζαναζυμώνουμε για 1 λεπτό.
Φτιάχνουμε ένα μεγάλο καρβέλι ή δύο μικρότερα και τα αφήνουμε και πάλι, όπως και προηγουμένως, είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε στο φούρνο της κουζίνας να φουσκώσουν.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Κατά το ψήσιμο, βάζουμε στο φούρνο ένα μπολ με νερό.
Μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά ή έως ότου έχουμε ένα χρυσόξανθο, καλοψημένο ψωμί.
Καλή επιτυχία και καλή σας μέρα!!!

31 σχόλια:

  1. ψωμι απο πατατα;;;;καλα θα μας τρελανεις εσυ!χαχαχαχα αληθεια δεν το ηξερα!!!εδω δεν καναν τετοια οι γιαγιαδες μας!!!καποια στιγμη θα το δοκιμασω!ειμαι περιεργη να δω γευση!φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Φιλίτσα μου! Έχει πολύ ωραία γεύση αν και η πατάτα δεν είναι ιδιαίτερα διακριτή. Πάντως είναι πολύ νόστιμο και αφράτο. Αξίζει τον κόπο...δοκίμασέ το!
    Φιλιά και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω εμπιστοσύνη και σε σένα, αλλά και στη Nigella Κική μου, οπότε ναι είμαι σίγουρη ότι το ψωμάκι θα είναι φανταστικό!
    Ψωμί με πατάτα έχω φτιάξει κι εγώ και είναι όντως πολύ νόστιμο και αφράτο!
    Φιλιά πολλά και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ερμιόνη μου... κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ναι το ψωμί με πατάτα είναι και νόστιμο και αφράτο!
      Φιλιά και καλό σου βράδυ!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Κική μου δείχνει τόσο αφράτο!!
    Ενα πολύ ξεχωριστό ψωμάκι, που ναι ... θα το τολμήσω!!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αφράτο Έλενα...αν δεν έχεις φτιάξει ήδη, δοκίμασέ το ...αξίζει!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο!!! Πάντως φαίνεται πολύ αφράτο, θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Βάσω μου!! Θα ενθουσιαστείς!!

      Διαγραφή
  6. Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Μ'αρέσει κι η πατάτα πολύ σ'όλες της τις εκδοχές άρα θα το φτιάξω και άμεσα μάλιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το φτιάξεις και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ!

      Διαγραφή
  7. Η αλήθεια είναι ότι ψωμί με πατάτα δεν είχα ξανακούσει αλλά αφού το λες εσύ Κική μου καλό θα είναι.Το βλέπω πολύ αφράτο και μου τρέχουν τα σάλια ε ρε κάτι βούτες που θα κάνει αυτό χιχιχιχι!!!!
    Να είσαι καλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έχει Ροδάνθη μου και με πατάτα και με κολοκύθι και με κολοκύθα. Είναι, πράγματι, πολύ αφράτο!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Κική υπέροχα σου πέτυχε! Τα ψωμάκια με πατάτα, ή κολοκυθάκι, ή κολοκύθα γίνονται πολύ αφράτα και ζουμερά! Το δικό σου φαίνεται τέλειο! Μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Αγγελική μου... έχεις δίκιο τα ψωμιά με λαχανικά γίνονται εξαιρετικά. Αύριο θα φτιάξω με κίτρινη κολοκύθα!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Με πληγώνεις γιατί χτες έκανα ένω ψωμί σκέτη αποτυχία. Τώρα με βάζεις σε πειρασμό να το ξαναπροσπαθήσω. Φαίνεται υπέροχο.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχχ Νοτούλα μου... δεν πειράζει που δε σου πέτυχε!! Είμαι σίγουρη ότι τη δεύτερη φορά θα σου πετύχει!! Εγώ όταν πρωτοέκανα μπισκότα μου πέτυχαν μετά την τέταρτη φορά! -:)))
      Δεν πειράζει!!!! Ο επιμένων νικά!!! -:)))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Με τα τόσα καλά που γράφεις Κική μου, με κάνεις να θέλω να πάω τώρα αμέσως να ξεκινήσω τους πειραματισμούς.
    Το τυπώνω... για την όποια χρήση του.
    Ελπίζω να είσαι καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το καλή μου Πηνελόπη και θα δεις ότι θα ενδουσιαστείς κι εσύ και οι άντρες σου. -:)))
      Όχι ακόμη δεν είμαι καλύτερα κι αυτό έχει αρχίσει να με ...τσατίζει!!!! -:)))
      Καλό σου βράδυ και να είστε καλά!

      Διαγραφή
  11. Ψωμί από πατάτες; Μα τι έφτιαξες πάλι. Είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο Λίτσα μου...δοκίμασέ το!!!

      Διαγραφή
  12. Ψωμί από πατάτα πρώτη φορά ακούω... Και μ' αρέσει πολύ! Θα δοκιμαστεί το σ/κ που θα έχω χρόνο. Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το και πες μου εντυπώσεις... Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει! -:))
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  13. Για μια ακόμα φορά ενισχύεται η άποψή μου σχετικά με την ιδιαίτερη ικανότητά σου όσον αφορά τις ζύμες!!!Δεν μπορεί Κική μου ,έχεις μία μαγική δεινότητα να παρασκευάζεις αφράτες,σφουγγαράτες,τρυφερές ζύμες με άπειρους συνδυασμούς συστατικών!!Σύνθετες,απλές,παραδοσιακές ή μοντέρνες καταδεικνύουν πρώτα το ανεξάντλητο μεράκι σου και μετά την αναμφισβήτητη τεχνική σου.
    Ένα δείγμα της ακάματης προσπάθειας σου είναι και το σημερινό πατατένιο ψωμάκι!!Ιδιαίτερα ελκυστικό με την αναπάντεχη προσθήκη του πολυαγαπημένου λαχανικού,κάνει την έκπληξη με την αφράτη και καλοψημένη όψη του.Ίσως το επιχειρήσω σύντομα,μια που το αυτόζυμο,παρ΄όλο που το ζήτησα με περιέργεια και νοσταλγία,ομολογώ μετά τύψεων και ενοχών ότι δεν αποφασίζω να το κάνω!!!!Τρόμαξα!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου καλή γιατί τρόμαξες;;; Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο κι εξάλλου το... "ταξίδι" είναι που έχει σημασία όχι ο προορισμός. Δοκίμασε να φτιάξεις και τα δύο ψωμάκια...αξίζουν!
      Φυσικά, αυτό είναι πιο εύκολο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Κική μου φανταστικό, θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!Μπράβο σου έγινε πολύ αφράτο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου... αξίζει τη δοκιμή του!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Πολυ ωραιο σου εγινε Κικιτσα μου!
    Θα συμφωνησω με την Αγγελικη Ν. το ψωμι με προσθηκη λαχανικων συγκρατει υγρασια και γινεται ιδιατερα αφρατο και μαλακο.
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μαρίνα μου! Κι έχει μια μοναδική γεύση!!!
      Φιλιά και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  16. To ότι είναι αφράτο φαίνεται.
    Και για να λες ότι το έχεις κάνει πολλές φορές ακόμα με την ίδια επιτυχία με πείθει ακόμα πιο πολύ για την νοστιμιά του.
    Πολύ ωραίο Κική. Μπράβο για την εκτέλεση της συνταγής.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μιλάς με τέτοια λόγια που και να θέλαμε να το αγνοήσουμε δεν γίνεται!!

    Εντάξει λοιπόν, μας έπεισες. Θα το δοκιμάσουμε!!! χαχαχα


    Πολύ νόστιμο φαίνεται!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. φοβερά ενδιαφέρον!!! σίγουρα θα μου αρέσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!