Το ψωμί από πατάτες της Nigella Lawson


Ένα ψωμί καταπληκτικό... αφράτο, ελαφρώς ...παραδοσιακό, φτιαγμένο με 'κείνο το κατακίτρινο σκληρό αλεύρι που το βλέπεις στα χέρια σου και μοιάζει με ψήγματα χρυσού. Το αλεύρι που, παραδοσιακά, ζύμωναν οι γιαγιάδες μας. Είναι η παραδοσιακή εκδοχή ενός ψωμιού που το είδα στη  Ν. Lawson αλλά και ΕΔΩ και ενθουσιάστηκα! Τόσο αφράτο, τόσο ωραία φουσκωμένο!!!! Το είδα μια μέρα, το είδα δύο μέρες, το είδα τρεις και την τέταρτη ...δεν άντεξα άλλο και το έφτιαξα βάζοντας όμως τη δική μου σφραγίδα "φτιαξιάς"!
Οι μικροαλλαγές που έκανα δεν φάνηκαν να το πτοούν, ούτε σε αφρατάδα αλλά ούτε και σε νοστιμιά!! Απτόητο το ψωμί! Υπέροχο το ψωμί! Η νοστιμιά όλη μέσα σ' ένα ψωμί!!! Αυτό το μοναδικό και τόσο απαραίτητο είδος διατροφής, που πολλές φορές έσωσε ανθρώπους από την πείνα, μετατράπηκε σε έναν δούρειο ίππο μοναδικής νοστιμιάς που με έκανε να θέλω να το τρώω ...σκέτο, για να μην καλύψω ούτε στιγμή τη γεύση του με κάτι άλλο και την ...χάσω χωρίς να την απολαύσω!!
Από την πρώτη φορά που το έφτιαξα, το ξαναέφτιαξα άλλες τρεις!!!! Χρησιμοποίησα και άσπρο αλεύρι για ψωμί, χρησιμοποίησα συνδυασμό αλεύρων ...και πάλι το ψωμί εκεί... ακλόνητο στη σταθερή του νοστιμάδα!!!!
Όσο για τη διαδικασία του, αξίζει τον ελάχιστο κόπο που απαιτεί... εξάλλου τα "καλά κόποις κτώνται" και κάτι ήξερα και οι αρχαίοι μας πρόγονοι... επί του θέματος!!!! -:))
Δοκιμάστε το ...αξίζει τον κόπο του... θα ανταμείψει τον ουρανίσκο σας!!!!! -:))
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. πατάτες βρασμένες και καλά πολτοποιημένες (με το πηρούνι)
500 γρ. άσπρο αλεύρι για ψωμί, κοσκινισμένο
250 γρ. κίτρινο αλεύρι για ψωμί, κοσκινισμένο
2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. γιαούρτι (ή αριάνι)
300 ml χλιαρό νερό απ' αυτό που έβρασαν οι πατάτες (ή άλλο)
1 κ.σ. ελαιόλαδο για επάλειψη 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ανακατεύουμε τις πολτοποιημένες πατάτες με τα 600 γρ. αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μπέικιν, το γιαούρτι και αρχίζουμε σιγά-σιγά να προσθέτουμε νερό και να ζυμώνουμε.
Ζυμώνουμε για 12-15 λεπτά, προσθέτοντας όλο το νερό και το υπόλοιπο αλεύρι τα άλλα 250 γρ. δηλαδή).
Τελειώνοντας το ζύμωμα, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Εάν συνεχίζει να κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε σταδιακά λίγο περισσότερο αλεύρι (η N.Lawson αναφέρεται σε 200 γρ., εγώ χρειάστηκα μόνον 60 γρ. επιπλέον αλεύρι).
Αλείφουμε τη ζύμη με το ελαιόλαδο και την αφήνουμε σε μπολ να φουσκώσει έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη φάση αυτή έχουμε τις εξής επιλογές:
-Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε μιας και ακόμα δεν έχουμε θέρμανση λόγω του καιρού, χρειάζεται γύρω στις 2-3 ώρες.
-Βάζουμε τη ζύμη στο φούρνο της κουζίνας, στους 35-40 βαθμούς, οπότε η ζύμη μας χρειάζεται γύρω στα 50-60 λεπτά για να φουσκώσει.
-Εάν θέλουμε, μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο για όλη τη νύχτα και να συνεχίσουμε το επόμενο πρωί... σύμφωνα με την Ν.Lawson γιατί εγώ δεν το δοκίμασα και οφείλω να σας το πω.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, τη ξεφουσκώνουμε με τα χέρια μας και τη ζαναζυμώνουμε για 1 λεπτό.
Φτιάχνουμε ένα μεγάλο καρβέλι ή δύο μικρότερα και τα αφήνουμε και πάλι, όπως και προηγουμένως, είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε στο φούρνο της κουζίνας να φουσκώσουν.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Κατά το ψήσιμο, βάζουμε στο φούρνο ένα μπολ με νερό.
Μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά ή έως ότου έχουμε ένα χρυσόξανθο, καλοψημένο ψωμί.
Καλή επιτυχία και καλή σας μέρα!!!
Tante Kiki
31 Comments
No