Ψωμί εφτάζυμο... ένα ψωμί από τα παλιά!


Καλή σας μέρα! Ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια συνταγή καθαρά παραδοσιακή... μια συνταγή που έμαθα μόλις πέρυσι, την φτιάξαμε μια φορά σε κάποιο σεμινάριο κι από 'κει και πέρα δεν την ξαναέφτιαξα ποτέ... μέχρι που μου την ζήτησε η Φ. , καλή  μπλογκοφίλη. Υποσχέθηκα ότι θα φτιάξω εφτάζυμο ψωμί και θα παρουσιάσω τη συνταγή. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν το τριήμερο της δοκιμής.
Για να είμαι ειλικρινής, το φοβόμουν αυτό το ψωμί ή μάλλον για να ακριβολογώ φοβόμουν τη ρεβιθομαγιά γιατί η δυσκολία του συγκεκριμένου ψωμιού είναι ακριβώς αυτή... να πετύχει η ρεβιθομαγιά. Διάβασα αρκετά πριν ξεκινήσω τη συνταγή και μου είπε και περισσότερες λεπτομέρειες ο ...μπαμπάκας μου που ήξερε γιατί η μαμά του και γιαγιά μου το έφτιαχνε πολύ συχνά. Αλλά εγώ αυτή τη γιαγιά δεν την γνώρισα ποτέ γιατί... έφυγε νωρίς!!! Βέβαια, είχα τη συνταγή από το σεμινάριο και κάποιες ελάχιστες λεπτομέρειες που διάβασα σε κάποιο βιβλίο κι έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια στη ...χώρα του εφτάζυμου!!!! -:)
Στις 3 το απόγευμα του Σαββάτου, έβαλα να γίνει η ρεβιθομαγιά και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα μυρωδικά και μετά ...πρόσεξα ότι ήθελε 12 ώρες για να ...αφρίσει!!!!!!!! Αυτό σήμαινε πρακτικά ...ξημερώματα Κυριακής!!!! Έτσι, όταν κατά τις 11 το βράδυ η ρεβιθομαγιά ...κοιμόταν με την ησυχία της και δεν ...αποφάσιζε να ...ξεκουνηθεί, τη βοήθησα λίγο ...βράζοντάς την σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ως δια μαγείας η ρεβιθομαγιά ...ξύπνησε και ...άφρισε από το κακό της που βρήκα την αχίλλειο πτέρνα της!!!!!!!! -:))
Μετά, όλα πήραν τον δρόμο τους γιατί μετά τα "πράγματα" είναι σχετικά απλά!!!
Κι έτσι απέκτησα, το πρώτο μου εφτάζυμο ψωμί, πολύ ωραίο, αφράτο και αρωματικό (η ονομασία βγαίνει από τη λέξη αυτόζυμο που έγινε 'φτάζυμο και μετά κατέληξε εφτάζυμο και δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό εφτά). Το εφτάζυμο ψωμί, λένε, ότι μένει μαλακό σαν φρέσκο περισσότερες μέρες από το απλό ψωμί.
Πάντως, η συνταγή χωρίς να είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεν είναι και εύκολη γιατί οι αναλογίες μπορεί να διαφοροποιηθούν (όχι, βέβαια, τρομερά) ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, την ποσότητα του προζυμιού που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και την ποιότητα ή ακόμα και την μάρκα του άλευρου. Η όλη διαδικασία, χρειάζεται από 2-3 μέρες έως ότου φτάσουμε να ψήσουμε το ψωμί και αυτό εξαρτάται κυρίως από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και το πόσο γρήγορα θα φουσκώνει η μαγιά, το προζύμι, η ζύμη και, τέλος, το ψωμί.
Όποια φίλη την δοκιμάσει καλό θα είναι να προχωρήσει πολύ προσεκτικά ειδικά στο στάδιο της ρεβιθομαγιάς που αν και με το βράσιμο δεν φουσκώσει σημαίνει ότι είναι για πέταμα και πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή!!! 
Ας δούμε όμως πρώτα τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ
Για τη ρεβιθομαγιά
1 χούφτα ρεβίθια ωμά
1 πράσινη πιπεριά (ή 2 μικρές ξερές καυτερές πιπερίτσες τσίλι)
1 κ.σ. προζύμι ή μαγιά ξηρή (για να πετύχει στα σίγουρα έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές)
5 κόκκους πιπέρι
5 κόκκους μπαχάρι
6 φύλλα βασιλικού
1-2 φύλλα δάφνης
2 ποτήρια χλιαρό νερό
Για το προζύμι (1ο στάδιο μετά τη ρεβιθομαγιά)
Το υγρό από τη ρεβιθομαγιά σουρωμένο
650 - 950 γρ. αλεύρι (ανάλογα πόσο προζύμι θέλουμε)
300 - 500 ml χλιαρό νερό
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
Για το τελικό ψωμί
Το 1/2 από το προζύμι
1 κιλό αλεύρι σκληρό (κίτρινο κατά προτίμηση)
1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
600 ml χλιαρό νερό (κατά προσέγγιση).
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάχνουμε τη ρεβιθομαγιά
Βάζουμε τα ρεβίθια έτσι όπως είναι ωμά στο multi και τα πολτοποιούμε όσο γίνεται καλύτερα.
Ύστερα, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με καπάκι ή σε ένα βάζο και προσθέτουμε την πιπεριά, το πιπέρι, το μπαχάρι, τη δάφνη, τον βασιλικό, το προζύμι ή την μαγιά και το χλιαρό νερό.
Βάζουμε το μπολ σε μέρος ζεστό σκεπασμένο με κουβέρτες ή κοντά σε πηγή θερμότητας (πού να βρεθεί τέτοια εποχή!!!) και περιμένουμε 12 ώρες για να αφρίσει (αυτός ο αφρός είναι η ...μαγιά).
Για να είναι επιτυχημένη η ρεβιθομαγιά, πρέπει να έχει δύο δάχτυλα αφρό από πάνω.
Εάν δεν αφρίσει, τότε την βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα και την βράζουμε έως ότου αφρίσει σε σιγανή φωτιά (π.χ. στο 1.5-2 με τελικό το 9).
Εάν το μείγμα αφρίσει, η μαγιά είναι έτοιμη... εάν πάλι όχι είναι άχρηστη και πρέπει να αρχίσουμε το στάδιο από την αρχή.
Ετοιμάζουμε το προζύμι (1ο στάδιο μετά τη ρεβιθομαγιά)
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, σουρώνουμε το περιεχόμενο του μπολ και  κρατάμε μόνον το υγρό, που είναι και η ρεβιθομαγιά.
Πετάμε το στερεό υπόλειμμα. 
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το επιπλέον νερό και ζυμώνουμε ένα ζυμαράκι, σχετικά μαλακό, που είναι το νέο μας προζύμι.
Το βάζουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο με μια κουβέρτα και το αφήνουμε μερικές ώρες για να φουσκώσει.
Όταν φουσκώσει, είναι ένα σχετικά αραιό ζυμάρι, γεμάτο τρύπες.
Φτιάχνουμε το τελικό ψωμί
[α] Χωρίζουμε στη μέση το αραιό αυτό ζυμάρι - προζύμι και στο ένα κομμάτι προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι, το αλείφουμε με λάδι και το αφήνουμε για 1-2 ώρες ακόμη να ξαναφουσκώσει.
Ύστερα, το αλείφουμε με λάδι, το τυλίζουμε σε μεμβράνη και αν πρόκειται να ξανακάνουμε τις επόμενες μέρες ψωμί, το βάζουμε στο ψυγείο όπου και διατηρείται για 4-5 μέρες.
Εάν δεν πρόκειται να ξανακάνουμε ψωμί τόσο σύντομα, το βάζουμε στην κατάψυξη όπου διατηρείται για 1 μήνα γιατί "απενεργοποιείται".
Οι παλιές νοικοκυρές το φύλαγαν μέσα σε αλεύρι, οπότε αυτό ξεραινόταν και όταν ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν το έβαζαν μέσα σε νερό, έλιωνε, πρόσθεταν πάλι αλεύρι και είχαν νέο προζύμι.
[β] Το δεύτερο μισό του προζυμιού, το βάζουμε μέσα στη λεκανίτσα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα 2 κιλά αλεύρι, το ελαιόλαδο και το νερό και το ζυμώνουμε.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος, έως ότου διπλασιαστεί και πάλι σε όγκο.
Μετά, ξαναζυμώνουμε για λίγα λεπτά και πλάθουμε 2 μεγάλα καρβέλια ψωμιού.
Κάνουμε με ένα μαχαίρι ή με ψαλίδι κουζίνας δύο χαρακιές στην επιφάνειά τους και τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν.
Επειδή βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας, μπορούμε για πιο γρήγορα να βάλουμε τα καρβέλια να φουσκώσουν στο φούρνο της κουζίνας, στους 35 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190-200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε κάτω από τη σχάρα που θα τα ψήσουμε ένα ταψάκι με νερό και, μόλις τα καρβέλια φουσκώσουν τα βάζουμε να ψηθούν για 10 λεπτά σ' αυτή τη θερμοκρασία.
Τέλος, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 40-50 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν. 
Για να καταλάβουμε εάν το ψωμί μας είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού που όταν το βγάλουμε πρέπει να είναι καθαρή.
Επίσης, όταν σηκώνουμε το ψωμί και ενώ είναι ακόμα ζεστό από το φούρνο, αν το χτυπήσουμε από την κάτω πλευρά κάνει ένα θόρυβο σαν να είναι κούφιο, είναι έτοιμο.
TIPS
* Μπορούμε, εάν θέλουμε, να κάνουμε το εφτάζυμο ψωμί σαν άρτο προσθέτοντας 1-2 (ακόμη) κ.σ. ζάχαρη, 1/2 κ.γλ. κανέλα, 1/2 κ.γλ. κύμινο, 1/3 κ.γλ. γαρίφαλο και 1 κ.σ. νερό όπου έχουμε βράσει γλυκάνισο.
* Επίσης, εάν δεν θέλουμε να περιμένουμε για πολλή ώρα να φουσκώσει το προζύμι μας ή  εάν φοβόμαστε ότι δεν θα φουσκώσει καλά, μπορούμε και πάλι να προσθέσουμε ακόμα 1 κ.γλ. ξηρή μαγιά ή ελάχιστο ακόμα προζύμι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Μιράντα του πανέμορφου μπλογκ http://mirantaslittlegarden.blogspot.gr/ για το δωράκι της αλλά και για τη σκέψη της να μου το προσφέρει... 
Μιράντα μου σ' ευχαριστώ πολύ...
Tante Kiki
38 Comments

38 σχόλια:

 1. Τι ωραιο ψωμί που έφτιαξες Κική μου!
  Εκτός του ότι μου άρεσε πολύ η "ιστοριούλα" με την ρεβυθομαγιά και την αχίλλειο πτέρνα της, το αποτέλεσμα που βγήκε είναι πράγματι πετυχημένο.

  Αφράτο και νόστιμο ψωμάκι !!!

  Καλή η προσπάθεια. Δεν πήγε χαμένος τόσος κόπος και διάβασμα!!

  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χρυσαυγή μου!!! Πράγματι δεν πήγε άδικος αλλά κι εγώ το χάρηκα που το πέτυχα γιατί συνεχώς ανέβαλα την παρασκευή του επειδή φοβόμουν τη ρεβιθομαγιά! -:)))
   Καλό βράδυ!

   Διαγραφή
 2. Κική μου καλημέρα!Δεν έχω λόγια για το ψωμάκι σου, φαίνεται καταπληκτικό!Μπράβο σου, μεγάλη διαδικασία αλλά άξιζε τον κόπο!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη... πράγματι αξίζει την διαδικασία του!
   Καλό βράδυ και φιλιά!

   Διαγραφή
 3. Κική τι δε θάδεινα να δοκιμάσω λίγο, είναι στη γευστική μου μνήμη χαραγμένο καλά. Έχει τη διαδικασία του αλλά αξίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω Ξανθή γιατί πράγματι είναι πολύ αρωματικό και γευστικό!
   Καλό βράδυ!

   Διαγραφή
 4. Κική μου πραγματικά ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ για να περιγράψω την χαρά μου αλλά και την βαθιά ευγνωμοσύνη μου όσον αφορά την αμεσότατη ανταπόκρισή σου στο αίτημα-απορία,της συνταγής του αυτόζυμου ψωμιού!!!!!!!Όχι μόνο ασχολήθηκες με την ανεύρεση και την μελέτη της συνταγής του αντικειμενικά δύσκολου αυτού ψωμιού ,αλλά την υλοποίησες κιόλας με εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!Μπορώ να φανταστώ τον κόπο σου αλλά κυρίως την αγωνία σου για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς σου και αισθάνομαι τύψεις που σε ταλαιπώρησα!Παράλληλα,δεν σου κρύβω την ανείπωτη χαρά μου ,που μία ξεχασμένη γεύση των παιδικών μου χρόνων ήρθε και ακούμπησε σχεδόν το στόμα μου,η απερίγραπτη μυρωδιά του άγγιξε με ευγένεια και αγωνία τα ανυπόμονα ρουθούνια μου,η αφράτη μοναδική όψη του με ταξίδεψε πίσω στον χρόνο,όταν μικρούλα καθόμουν απέναντι στην γιαγιά μου και τρώγαμε παρέα το κολατσιό μας,χαζεύοντας το πυκνό χιόνι που έπεφτε και ακούγοντας άπληστα τις συναρπαστικές ιστορίες που μου διηγόταν..ακόμα θυμάμαι τα ρυτιδιασμένα χέρια της να κόβουν σταθερά το απίθανο αυτό ψωμάκι που στα μάτια μου αλλά και στον παιδικό μου ουρανίσκο έμοιαζε αμβροσία!
  Δεν ντρέπομαι να πω ότι μία απλή ανάρτηση, με κατάθεση όμως κόπου αλλά κυρίως ψυχής, μου έφερε δάκρυα στα μάτια..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φωτεινή μου... να είσαι καλά και χαίρομαι που σου άρεσε και σε έκανα να ξαναβρείς όμορφες στιγμές των παιδικών σου χρόνων έστω και μέσα από τις αναμνήσεις. Εγώ ευχαριστώ για τα καθημερινά σου υπέροχα μηνύματα αλλά και γιατί με εμπιστεύτηκες και μου ζήτησες μια τέτοια συνταγή!
   Πολλά φιλιά και καλό σου βράδυ!

   Διαγραφή
 5. Κικίτσα ... θέλω ενα κομματάκι απο το υπέροχο ψωμί σου να δοκιμάσω.

  Τέλειο φαίνεται.

  Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όσο θέλεις Κων/ντίνα μου... έγινε ωραίο!!
   Φιλάκια και καλό βράδυ!

   Διαγραφή
 6. Πραγματικά οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους!
  Το ψωμί σου φαίνεται εξαιρετικό Κική μου και διαβάζοντας και το σχόλιο της πάντα γλυκύτατης Φωτεινής ομολογώ ότι συγκινήθηκα!
  Μπράβο σου για την προσπάθεια και την πολύ όμορφη χειρονομία!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έγινε πολύ ωραίο Ερμιόνη μου και όσο για το σχόλιο της γλυκιά μας Φωτεινής τί να πω...χαίρομαι που της έφερα στο νου τόσο γλυκές στιγμές. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
   Καλό σου βράδυ και φιλιά!

   Διαγραφή
 7. Πολυ ωραιο το ψωμακι σου Κικιτσα μου! Αυτα τα ψωμια εχουν την διαδικασια τους, αλλα το αποτελεσμα σε αποζημιωνει...
  Φιλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχεις απόλυτο δίκιο Μαρίνα μου!
   Φιλιά και καλό βράδυ!

   Διαγραφή
 8. Μου προκαλεί συγκίνηση γιατί μας το έφτιαχνε η γιαγιά όταν είμασταν μικρά και φαίνεται να το έχεις πετύχει πάρα πολύ:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου έφερα όμορφες θύμησες Νίκη μου! Έγινε πολύ αφράτο!
   Φιλιά

   Διαγραφή
 9. Γεια στα χέρια σου χρυσοχέρα Κικίτσα!
  Μια δια΄δικασία την έχει το ψωμάκι είναι η αλήθεια, αλλά φαντάζομαι το αποτέλεσμα!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να είσαι καλά Έλενά μου...ναι το αποτέλεσμα αποζημιώνει!
   Φιλιά

   Διαγραφή
 10. Δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο σαν το σπιτικό ψωμί,κάθε βουκιά του είναι ένα κομμάτι παράδοσης,αναμνήσης,νοσταλγίας..κ.τ.λ.
  Τα σέβη μου.
  Εύγε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι, έχεις δίκιο και σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

   Διαγραφή
 11. Μπράβο, Κική μου!
  Με μας σε μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια, γεύσεις και αρώματα αξέχαστα! Αυτή τη συνταγή την έψαχνα και ρωτούσα τη θεία μου, πώς γίνεται! Να είσαι καλά που μας την έδωσες!
  Φιλάκια πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου θύμησα τα παιδικά σου χρόνια και που έψαχνες τη συνταγή!
   Φιλιά και καλό σου βράδυ!

   Διαγραφή
 12. "Ζόρικη" η ανάρτηση Κική μου από κάθε άποψη. Αντικειμενικά είναι δύσκολη η διαδικασία και "ΜΠΡΑΒΟ" σου που τα κατάφερες τόσο όμορφα. Πράγματι έχει κάθε λόγο η φίλη σου να δακρύζει, όταν ανταποκρίνεσαι τόσο άμεσα στο αίτημα της και καταφέρνεις να την "ταξιδεύεις" , με δικό σου μοναδικό τρόπο...
  Γεια στα χέρια σου και καλοφάγωτο
  Να είσαι καλά
  Καλό βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να είσαι καλά Γιώργο μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πράγματι το ψωμάκι μου έγινε αφράτο!
   Καλή σου μέρα!

   Διαγραφή
 13. Κική μου μπράβο και γεια στα χέρια σου! Φανταστική ανάρτηση δεν είχα ιδέα για την ρεβιθομαγιά, συγχαρητήρια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να είσαι καλά Έρη μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
   Φιλιά

   Διαγραφή
 14. Πανέμορφο ψωμάκι..κόβω γωνίτσα ζεστή και βάζω μέσα τυράκι με ντοματούλα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πολύ ενδιαφέρον ! με αλεύρι ολικής γίνεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Περισσότερο από το ίδιο το ψωμί, περισσότερο απολαμβάνω τη μυρωδιά του φούρνου που μυρίζει φρεσκοψυμένο ζυμάρι......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχεις άδικο, είναι μια υπέροχη μυρωδιά στο σπίτι!!
   Καλή σου μέρα Πινελιά!

   Διαγραφή
 17. Πολύ νόστιμο αποτέλεσμα για ένα δύσκολο, όπως γράφεις, ζυμάρι.
  Εύγε σου Βασιλική, που έφτιαξες ένα παραδοσιακό και τόσο καλοφτιαγμένο αρωματικό ψωμί!
  Η Φωτεινή συγκινήθηκε, από την προσφορά τέτοιου δώρου.

  Η γιαγιά μου (Κρητικιά) έφτιαχνε τέτοιο ψωμί. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, θυμάμαι μόνο πόσο όμορφα μύριζε και πόσο νόστιμο ήταν!

  Ζ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστό Ζαμπία μου, να είσαι καλά και χαίρομαι που σου άρεσε!
   Πράγματι μοσχοβολάει το σπίτι!!!
   Φιλιά

   Διαγραφή
 18. Το ψωμάκι σου Κική μου είναι τόσο λαχταριστό που νομίζω ότι μου μύρισε διαδικτυακά!Μπράβο σου για τον κόπο που έκανες να την ΄ψάξεις'την συνταγή αλλά και για την ωραία εκτέλεση και παρουσίαση.Α συγχαρητήρια και για το βραβειάκι σου,σου αξίζουν πολλά ακόμη!Φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που έφτασε η μοσχοβολιά του ως εκεί! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά δεν έκανα και τόσο κόπο μιας και τη συνταγή την είχα από τα περσινά μου σεμινάρια...τη διαδικασία φοβόμουν. Αλλά τελικά... ευτυχώς πέτυχε!!
   Να είσαι καλά κι ευχαριστώ πολύ για το βραβείο!

   Διαγραφή
 19. Με κολάζεις με το λαχταριστό ψωμί σου Κικίτσα μου!!Το πέρασα βιαστικά ευτυχώς, καλέ δεν μας λυπάσαι καθόλου;;!! Και είπα να χάσω κανένα κιλό, αλλά τώρα αμφιβάλλω!!Πέρνα να πάρεις ένα βραβειάκι, και να δηλώσεις συμμετοχή στο δημιουργικό μου Giveaway!! φιλάκια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φανούλα μου κι εγώ προσπαθώ να χάσω αλλά τί να κάνω;;;; Ένα ψωμάκι λαχταριστό σαν κι αυτό ...αξίζει τον κόπο! Εξάλλου μου το ζήτησε η μπλογκοφίλη Φανή!!!
   Έρχομαι σε σένα κι ευχαριστώ πολύ γιατί με σκέφτηκες για βραβείο!!!
   Να είσαι καλά Φανούλα μου!

   Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No