Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, κιμά και σάλτσα βελουτέ


Καλημέρα σας! Σήμερα προβληματίστηκα για το όνομα του πιάτου που σας παρουσιάζω, αν και πρόκειται για ένα κλασσικό και διαχρονικότατο πιάτο που εδώ και αρκετά χρόνια κοσμεί με την παρουσία του το ελληνικό τραπέζι. Αφήστε που είναι από τα φαγητά της ελληνικής κουζίνας που λατρεύουν οι ξένοι. Ντολμαδάκια, σαρμαδάκια ή γιαπράκια λοιπόν αλλά ...πεντανόστιμα. Όπως κι αν τα λένε! Αν και όχι ...γιαλαντζή (η αλήθεια είναι ότι τα προτιμώ), αν και με κιμά... είναι ένα πιάτο μοναδικής νοστιμιάς. Τα αμπελόφυλλα της ευλογημένης  μας γης (ίσως όχι πάντα τρυφερά λόγω του ότι η απληστία για ...περισσότερα "κομμάτια" αφήνει να ..."εισβάλλουν" μαζί με τα μικρότερα και κάποια μεγαλύτερα και πιο τραχιά) κάνουν μια μοναδικά αρμονική συντροφιά με τα αρωματικά της, τον άνηθο και τον μαϊντανό αλλά και τα καταπράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ολοστρόγγυλα ξερά κρεμμύδια, άσπρα ή κόκκινα (δεν έχει σημασία). Ο κιμάς έρχεται στην παρέα τους για... να κάνει το φαγητό πιο "γεμάτο" (όχι βέβαια ότι χωρίς τον κιμά ...δεν είναι) και η βελουτέ σάλτσα είτε με αβγό είτε σκέτη... είναι η τελική νότα (κάτι σαν το ντο στη μουσική) που...ανοίγει αλλά και κλείνει τον κύκλο όχι της ...χαμένης αλλά της εξαιρετικής νοστιμιάς του πιάτου.
Ετοιμάστε, λοιπόν, το πιάτο που σας προτείνω (γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει Ελληνίδα νοικοκυρά που να μην έχει γευτεί και απολαύσει τη νοστιμιά του τουλάχιστον μια φορά) κι αφήστε το να κυριαρχήσει στο οικογενειακό, το φιλικό ή το πιο επίσημο τραπέζι, απ' όπου δεν υπάρχει περίπτωση κανείς να σηκωθεί απογοητευμένος!
Όχι, όχι δεν ανακάλυψα την Αμερική...αλλά να... έφτιαξα για πρώτη φορά, από τότε που ξεκίνησα το μπλογκοσπιτάκι μου, ντολμαδάκια με κιμά και είπα να σας δώσω τη συνταγή!!! -:)))
Για να μην ξεχνάμε και τα παραδοσιακά πιάτα που αποτελούν τον κορμό της γευστικής μας κληρονομιάς... μιας κληρονομιάς που μας... διαφοροποιεί από τους άλλους λαούς.
ΥΛΙΚΑ για 50-60 ντολμαδάκια
1 βάζο με αμπελόφυλλα
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμάς
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6-7 μικρά κρεμμυδάκια, μόνον το πράσινο μέρος, σε ροδέλες
2 κ.σ. άνηθο
3 κ.σ. μαϊντανό 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια (προαιρετικά)
Για την κατσαρόλα
Νερό τόσο όσο να σκεπάσει τα σαρμαδάκια
Για τη βελουτέ σάλτσα αυγολέμονου
4 κ.σ. κόρν φλάουρ
2 φλ. τσ. γάλα
2 φλ. τσ. ζουμί από το φαγητό
1 αβγό (προαιρετικά)
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα
Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο και, αφού τα ξεπλύνουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 5-6 λεπτά.
Εάν δούμε ότι τα αμπελόφυλλα είναι μεγάλα (και άρα και σκληρά) τα αφήνουμε να βράσουν λίγο περισσότερο, γύρω στα 8 λεπτά.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και τα ξεπλένουμε αμέσως με κρύο νερό.
Ύστερα κόβουμε τα κοτσάνια τους και τα ετοιμάζουμε για να τα τυλίξουμε.
Χωρίζουμε τα φύλλα που είναι σκισμένα και δεν μπορούν να τυλιχτούν για να τα βάλουμε στον πάτο της κατσαρόλας πριν τοποθετήσουμε τα ντολμαδάκια.
Αφήνουμε τα αμπελόφυλλα κατά μέρος και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια
Τοποθετούμε σε ένα πιάτο ή μια κατάλληλη επιφάνεια ένα φύλλο, βάζουμε λίγη γέμιση στην βάση του (εκεί που είναι το κομμένο κοτσανάκι) και αφού διπλώσουμε τις δύο πλαϊνές άκρες προς τα μέσα για να μην χυθεί η γέμιση κατά τη διάρκεια του βρασμού, τυλίγουμε προς την άκρη του φύλλου.
Τοποθετούμε το ντολμαδάκι με το "τελείωμά του" προς τα κάτω.
Ετοιμάζουμε έτσι όλα τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε κυκλικά και σε σειρές στην κατσαρόλα μας.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια και για να έχουμε ζουμί για τη σάλτσα μας.
Βράζουμε για 50-60 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή έως ότου βράσει η γέμιση και μαλακώσουν τα φύλλα, γιατί πολλές φορές η γέμιση είναι έτοιμη αλλά τα φύλλα ακόμη "κρατούν" ειδικά εάν είναι μεγάλα και τραχιά.
@ Γενικά, πρέπει να προσαρμόσουμε τον χρόνο βρασμού στην ποιότητα των φύλλων που διαθέτουμε.
Για τη βελουτέ σάλτσα αυγολέμονου
Σε ένα μπολ, βάζουμε το κόρν φλάουρ και λίγο αλάτι
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά έως ότου διαλυθεί το κόρν φλάουρ. 
Ύστερα, ρίχνουμε το αβγό στο μείγμα και το χτυπάμε για λίγο.
Με μια κουτάλα σούπας, βγάζουμε ζουμί από το φαγητό και το προσθέτουμε κι αυτό στο παραπάνω μείγμα ανακατεύοντας γρήγορα.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 3-4 λεπτά ή έως ότου η σάλτσα "εκχυλιστεί" και γίνει παχύρρευστη.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε το φαγητό μας να κρυώσει για λίγο για να βγάλουμε τα ντολμαδάκια χωρίς να διαλυθούν.
TIPS
* Η μαμά μου και η γιαγιά μου τύλιγαν τα ντολμαδάκια όρθιες, έχοντας δίπλα τους την κατσαρόλα όπου και τα τοποθετούσαν αμέσως... κάτι που φυσικά είναι πιο κουραστικό. Αν θέλουμε να καθόμαστε όταν τα τυλίγουμε, μπορούμε να έχουμε δίπλα μας ένα πιάτο με τα φύλλα, το μπολ με τη γέμιση, την επιφάνεια όπου τα τυλίγουμε και ένα πιάτο για να τα τοποθετούμε τυλιγμένα. Ύστερα, τα τοποθετούμε όλα μαζί στην κατσαρόλα κι έτσι αποφεύγουμε λίγο ...κόπο. -:)))
* Φτιάχνοντας τα συγκεκριμένα ντολμαδάκια, μου περίσσεψε λίγη γέμιση γιατί υπήρχαν αρκετά σκισμένα φύλλα. Να τί έκανα... Πήρα μερικά φύλλα μαρουλιού, τα ζεμάτισα βουτώντας τα σε βραστό νερό, έκοψα λίγο το κοτσάνι τους και μερικά κολοκυθολούλουδα που είχαν επάνω οι κολοκυθιές μας και τα γέμισα με την ίδια γέμιση. Ύστερα, τα έβαλα κι αυτά στην κατσαρόλα να μαγειρευτούν μαζί με τα ντολμαδάκια. 
Μπορώ, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι και τα ντολμαδάκια με τα φύλλα μαρουλιού και τα κολοκυθολούλουδα ήταν εξίσου νόστιμα.
* Στη χύτρα ταχύτητος, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία... απλά, βράζουμε το φαγητό για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα. Ανοίγουμε τη χύτρα, ελέγχουμε εάν φύλλα και γέμιση είναι μαλακά και εάν όχι ξαναβάζουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 10 λεπτά. Μόλις δούμε ότι το φαγητό είναι έτοιμο, ακολουθούμε τη διαδικασία της σάλτσας χωρίς, όμως, να ξανακλείσουμε τη χύτρα έτσι ώστε η σάλτσα μας να "δέσει" σε σιγανή φωτιά και να μεστώσει η γεύση του φαγητού.
Tante Kiki
33 Comments
No