Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, κιμά και σάλτσα βελουτέ

Καλημέρα σας! Σήμερα προβληματίστηκα για το όνομα του πιάτου που σας παρουσιάζω, αν και πρόκειται για ένα κλασσικό και διαχρονικότατο πιάτο που εδώ και αρκετά χρόνια κοσμεί με την παρουσία του το ελληνικό τραπέζι. Αφήστε που είναι από τα φαγητά της ελληνικής κουζίνας που λατρεύουν οι ξένοι. Ντολμαδάκια, σαρμαδάκια ή γιαπράκια λοιπόν αλλά ...πεντανόστιμα. Όπως κι αν τα λένε! Αν και όχι ...γιαλαντζή (η αλήθεια είναι ότι τα προτιμώ), αν και με κιμά... είναι ένα πιάτο μοναδικής νοστιμιάς. Τα αμπελόφυλλα της ευλογημένης  μας γης (ίσως όχι πάντα τρυφερά λόγω του ότι η απληστία για ...περισσότερα "κομμάτια" αφήνει να ..."εισβάλλουν" μαζί με τα μικρότερα και κάποια μεγαλύτερα και πιο τραχιά) κάνουν μια μοναδικά αρμονική συντροφιά με τα αρωματικά της, τον άνηθο και τον μαϊντανό αλλά και τα καταπράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ολοστρόγγυλα ξερά κρεμμύδια, άσπρα ή κόκκινα (δεν έχει σημασία). Ο κιμάς έρχεται στην παρέα τους για... να κάνει το φαγητό πιο "γεμάτο" (όχι βέβαια ότι χωρίς τον κιμά ...δεν είναι) και η βελουτέ σάλτσα είτε με αβγό είτε σκέτη... είναι η τελική νότα (κάτι σαν το ντο στη μουσική) που...ανοίγει αλλά και κλείνει τον κύκλο όχι της ...χαμένης αλλά της εξαιρετικής νοστιμιάς του πιάτου.
Ετοιμάστε, λοιπόν, το πιάτο που σας προτείνω (γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει Ελληνίδα νοικοκυρά που να μην έχει γευτεί και απολαύσει τη νοστιμιά του τουλάχιστον μια φορά) κι αφήστε το να κυριαρχήσει στο οικογενειακό, το φιλικό ή το πιο επίσημο τραπέζι, απ' όπου δεν υπάρχει περίπτωση κανείς να σηκωθεί απογοητευμένος!
Όχι, όχι δεν ανακάλυψα την Αμερική...αλλά να... έφτιαξα για πρώτη φορά, από τότε που ξεκίνησα το μπλογκοσπιτάκι μου, ντολμαδάκια με κιμά και είπα να σας δώσω τη συνταγή!!! -:)))
Για να μην ξεχνάμε και τα παραδοσιακά πιάτα που αποτελούν τον κορμό της γευστικής μας κληρονομιάς... μιας κληρονομιάς που μας... διαφοροποιεί από τους άλλους λαούς.
ΥΛΙΚΑ για 50-60 ντολμαδάκια
1 βάζο με αμπελόφυλλα
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμάς
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6-7 μικρά κρεμμυδάκια, μόνον το πράσινο μέρος, σε ροδέλες
2 κ.σ. άνηθο
3 κ.σ. μαϊντανό 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια (προαιρετικά)
Για την κατσαρόλα
Νερό τόσο όσο να σκεπάσει τα σαρμαδάκια
Για τη βελουτέ σάλτσα αυγολέμονου
4 κ.σ. κόρν φλάουρ
2 φλ. τσ. γάλα
2 φλ. τσ. ζουμί από το φαγητό
1 αβγό (προαιρετικά)
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα
Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο και, αφού τα ξεπλύνουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 5-6 λεπτά.
Εάν δούμε ότι τα αμπελόφυλλα είναι μεγάλα (και άρα και σκληρά) τα αφήνουμε να βράσουν λίγο περισσότερο, γύρω στα 8 λεπτά.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και τα ξεπλένουμε αμέσως με κρύο νερό.
Ύστερα κόβουμε τα κοτσάνια τους και τα ετοιμάζουμε για να τα τυλίξουμε.
Χωρίζουμε τα φύλλα που είναι σκισμένα και δεν μπορούν να τυλιχτούν για να τα βάλουμε στον πάτο της κατσαρόλας πριν τοποθετήσουμε τα ντολμαδάκια.
Αφήνουμε τα αμπελόφυλλα κατά μέρος και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια
Τοποθετούμε σε ένα πιάτο ή μια κατάλληλη επιφάνεια ένα φύλλο, βάζουμε λίγη γέμιση στην βάση του (εκεί που είναι το κομμένο κοτσανάκι) και αφού διπλώσουμε τις δύο πλαϊνές άκρες προς τα μέσα για να μην χυθεί η γέμιση κατά τη διάρκεια του βρασμού, τυλίγουμε προς την άκρη του φύλλου.
Τοποθετούμε το ντολμαδάκι με το "τελείωμά του" προς τα κάτω.
Ετοιμάζουμε έτσι όλα τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε κυκλικά και σε σειρές στην κατσαρόλα μας.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια και για να έχουμε ζουμί για τη σάλτσα μας.
Βράζουμε για 50-60 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή έως ότου βράσει η γέμιση και μαλακώσουν τα φύλλα, γιατί πολλές φορές η γέμιση είναι έτοιμη αλλά τα φύλλα ακόμη "κρατούν" ειδικά εάν είναι μεγάλα και τραχιά.
@ Γενικά, πρέπει να προσαρμόσουμε τον χρόνο βρασμού στην ποιότητα των φύλλων που διαθέτουμε.
Για τη βελουτέ σάλτσα αυγολέμονου
Σε ένα μπολ, βάζουμε το κόρν φλάουρ και λίγο αλάτι
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά έως ότου διαλυθεί το κόρν φλάουρ. 
Ύστερα, ρίχνουμε το αβγό στο μείγμα και το χτυπάμε για λίγο.
Με μια κουτάλα σούπας, βγάζουμε ζουμί από το φαγητό και το προσθέτουμε κι αυτό στο παραπάνω μείγμα ανακατεύοντας γρήγορα.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 3-4 λεπτά ή έως ότου η σάλτσα "εκχυλιστεί" και γίνει παχύρρευστη.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε το φαγητό μας να κρυώσει για λίγο για να βγάλουμε τα ντολμαδάκια χωρίς να διαλυθούν.
TIPS
* Η μαμά μου και η γιαγιά μου τύλιγαν τα ντολμαδάκια όρθιες, έχοντας δίπλα τους την κατσαρόλα όπου και τα τοποθετούσαν αμέσως... κάτι που φυσικά είναι πιο κουραστικό. Αν θέλουμε να καθόμαστε όταν τα τυλίγουμε, μπορούμε να έχουμε δίπλα μας ένα πιάτο με τα φύλλα, το μπολ με τη γέμιση, την επιφάνεια όπου τα τυλίγουμε και ένα πιάτο για να τα τοποθετούμε τυλιγμένα. Ύστερα, τα τοποθετούμε όλα μαζί στην κατσαρόλα κι έτσι αποφεύγουμε λίγο ...κόπο. -:)))
* Φτιάχνοντας τα συγκεκριμένα ντολμαδάκια, μου περίσσεψε λίγη γέμιση γιατί υπήρχαν αρκετά σκισμένα φύλλα. Να τί έκανα... Πήρα μερικά φύλλα μαρουλιού, τα ζεμάτισα βουτώντας τα σε βραστό νερό, έκοψα λίγο το κοτσάνι τους και μερικά κολοκυθολούλουδα που είχαν επάνω οι κολοκυθιές μας και τα γέμισα με την ίδια γέμιση. Ύστερα, τα έβαλα κι αυτά στην κατσαρόλα να μαγειρευτούν μαζί με τα ντολμαδάκια. 
Μπορώ, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι και τα ντολμαδάκια με τα φύλλα μαρουλιού και τα κολοκυθολούλουδα ήταν εξίσου νόστιμα.
* Στη χύτρα ταχύτητος, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία... απλά, βράζουμε το φαγητό για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα. Ανοίγουμε τη χύτρα, ελέγχουμε εάν φύλλα και γέμιση είναι μαλακά και εάν όχι ξαναβάζουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 10 λεπτά. Μόλις δούμε ότι το φαγητό είναι έτοιμο, ακολουθούμε τη διαδικασία της σάλτσας χωρίς, όμως, να ξανακλείσουμε τη χύτρα έτσι ώστε η σάλτσα μας να "δέσει" σε σιγανή φωτιά και να μεστώσει η γεύση του φαγητού.

33 σχόλια:

  1. καλημέρα Κικίτσα μου !!! λατρεμενο το σημερινό σου φαγάκι, κάπως έτσι το φτιάχνω και εγώ !!! γεια στα χεράκια σου !!!

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μαρία μου!! Είναι παραδοσιακό και υπέροχο!
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, Κική μου!
    Εξαιρεικό και νοστιμότατο πιάτο, από τα αγαπημένα μου. Κι εγώ γεμίζω τα φύλλα του μαρουλιού, αρέσουν στον καλό μου!
    Να είσαι καλά που μου το ξαναθύμισες! Κράτησέ μου, σε παρακαλώ, τα γεμιστά λουλουδάκια! Ευχαριστώ!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου και τα μαρουλοντολμαδάκια είναι νοστιμότατα... εγώ πρώτη φορά έφτιαξα γιατί μου περίσσεψε γέμιση αλλά θα το καθιερώσω.
      Φιλιά και σου στέλνω τα λουλουδάκια!

      Διαγραφή
  3. Απ' όλα τα καλά έχει το πιάτο σου σήμερα Κικη μου!!
    Τα λουλουδάκια τα πήρε όλα η Ελένη, εγώ θα πάρω και μαρουλοντολμαδάκι, που τ' αγαπώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά ΄Ελενά μου και χαίρομαι που σου άρεσε... Σου στέλνω κι ένα λουλουδάκι που ..."ξέφυγε" από την Ελένη και μερικά μαρουλοντολμαδάκια... -:))))
      Φιλάκια και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  4. Θαυμάζω και το πιάτο σου και σένα, γιατί εγώ ποτέ δεν αξιώθηκα να το φτιάξω. Νομίζω πως θα σκίσω όλα τα φυλλα! Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω;;; Όσο για τα φύλλα δεν έχουν πρόβλημα να σκιστούν ιδιαίτερα κάποια που είναι πιο ανθεκτικά κι από ...ύφασμα... χαχαχα
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Τι θεσπέσιο φαγάκι είναι αυτό Κική μου!
    Το "κακό" του βέβαια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα ντολμαδάκι!!
    Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ερμιόνη μου που σου άρεσε... να σου στείλω;;;;;
      Πράγματι πάντως ποτέ δεν μπορείς να φας μόνον 1-2-3-4 ντολμαδάκια...αν δεν τελειώσουν ησυχία δεν έχεις!!
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  6. Δε μπορείς να φανταστείς πόσο λατρεύω αυτό το φαγητό!!!Αχ βρε Κική μου, τέλειο είναι!!!
    Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Ελένη μου... είναι πράγματι πεντανόστιμο!!
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  7. Κική ενώ φτιάχνω συχνά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα με κιμά δεν τα έχω φτιάξει ποτέ, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος βέβαια.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα Ξανθή και δεν θα το μετανιώσεις... είναι διαφορετικά από τα γιαλαντζή αλλά εξίσου νόστιμα!
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  8. Κική μου έκανες ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της οικογένειάς μου!!Από μικρή λάτρεψα την υπόξινη γεύση τους και πολύ γρήγορα κάθησα κοντά στη μητέρα μου για να μάθω τα μυστικά της στον τρόπο παρασκευής αυτού του πραγματικά εξαίσιου φαγητού.Όταν δε επιθυμώ να δώσω μία πιο ανάλαφρη νότα στο πιάτο, το σερβίρω με σως γιαουρτιού..γίνεται υπέροχο!!!
    Όμως θα ήθελα να σταθώ στην πρώτη απόπειρα σου για την παρασκευή του φαγητού..και θα σε συγχαρώ για το αποτέλεσμα,γιατί δεν είναι και από τα εύκολα φαγητά,εννοώντας την προετοιμασία του τυλίγματος!Τα κατάφερες πάρα πολύ καλά-όχι ότι θα μπορούσα να αμφιβάλλω!!!!-και μας παρουσίασες ένα καλομαγειρεμένο,φροντισμένο φαγητό,όπως άλλωστε πάντα κάνεις!Φιλιά πολλά,πολλά Κική μου,εύχομαι να έχεις ένα χαρούμενο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Φωτεινή αυτή τη γεύση λατρεύω αν και με τον κιμά είναι διαφορετικά. Η σως γιαουρτιού πρέπει να τους δίνει πολύ ωραία γεύση! Να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  9. Αχ βρε Κική τι με κάμνεις!! Αχ βρε Κική τι με κάμνεις!! Εδώ ο Βουτσάς κολλάει γάντι, όπως κόλλησα και εγώ με τα ντολμαδάκια σου!! Όταν τα φτιάχνω, γίνεται σκοτωμός στο σπίτι ποιος θα τα πρωτοφάει. Είναι μπελαλίδικα αλλά χαλάλι. Αξίζουν τον κόπο. Και εγώ τα τακτοποιώ απ' ευθείας στο τσουκάλι που θα τα ψήσω. Μου άνοιξες την όρεξη Κική!!! Πολύ αγαπημένο φαγητό.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ κι εμείς τα ίδια κάνουμε... άσε που βρίσκω διάφορους κλέφτες σε ανύποπτες στιγμές να ψαχουλεύουν στο ψυγείο!!! χαχαχαχα
      Πράγματι αξίζουν την φασαρία τους αν και να σου πω την αλήθεια... μου αρέσουν τόσο πολύ που δεν τα βρίσκω μπελαλίδικα! Όλα στο βωμό της νοστιμιάς! χαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  10. Όποτε ανέβαινα Θεσσαλονίκη στο πατρικό μου το πρώτο βράδυ με περίμενε αυτό το φαγητό και μάλιστα σε συνδυασμό με κολοκυθάκια γεμιστά!!! Είναι το αγαπημένο μου ή μάλλον ένα από τα αγαπημένα μου!!! Χαίρομαι όταν βλέπω αυτές τις μαμαδίστικες συνταγές στα blogs.
    Nα΄σαι καλά Κικίτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχη υποδοχή Μπέττυ μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  11. Αγαπημένο φαγητό τα ντολμαδάκια.Με κιμά ή γιαλαντζί εξαφανίζονται πριν καλά καλά φτάσουν στο τραπέζι.
    Καλό ΣΚ να έχεις Κική.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Σωσώ μου γι αυτό κι εγώ παίρνω ...εξτρά μέτρα ασφαλείας!!! χαχαχα Λες να βάζω και συναγερμό γύρω από την κατσαρόλα και το ψυγείο;;;;; χαχαχαχα
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  12. ΓΕΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ...ΠΟΣΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΜΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙ ΤΩΡΑ!ΚΑΛΟ ΣΚ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Μαρία μου;
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  13. Αχ καλή μου τι φτιάχνεις και εσύ τώρα...την τρώω όλη την κατσαρόλα...κανένα πρόβλημα!!Πως πάνε τα διαβάσματα??Βλέπω πάντως ότι προλαβαίνεις να αναρτείς και να φτιάχνεις!!Εγώ στο διάβασμα έχω μείνει!! :ρ
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πώ την αλήθεια κι εγώ το ίδιο... έχω ένα κόλλημα μ' αυτό το φαγητό.
      Όσο για τα διαβάσματα και τα διορθώματα... τελειωμό δεν έχουν. Το μαγείρεμα με βοηθάει να χαλαρώνω...νιώθω κάπως σαν τη Λωξάντρα ..."μαγειρεύω για να τέρπω και να τέρπομαι" χαχαχα
      Μην στενοχωριέσαι δεν πειράζει που έμεινες στο διάβασμα... δεν έγινε και τίποτε... αρκεί να περνάς καλά!
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  14. Μ' αρέσουν πολύ τα ντολμαδάκια, αλλά χωρίς κιμά. Κι άμα τα φτιάξω χωρίς, πειράζει; Χι,χι,χι!
    Γεια στα χεράκια σου Κική μου! Πολλά φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα πάλι μου αρέσουν και με κιμά και χωρίς κιμά!
      Να είσαι καλά Sel μου και μόλις φτιάξω ντολμαδάκια χωρίς κιμά θα σε ...φιλέψω! -:)))
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  15. Υπέροχα τα ντολμαδάκια σου Κική! Αν και δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ με κιμά, φαντάζομαι ότι θα τους πηγαίνει. Μου άρεσε πολύ και η παραλλαγή με τα μαρουλόφυλλα. Ερωτησούλα: Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνεις πολλά φύλλα ή αρκεί μία στρώση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα καλή μου είναι εξίσου νόστιμα με αυτά χωρίς κιμά.
      Τα μαρουλόφυλλα έχουν το καλό ότι είναι πάντα τρυφερά εν αντιθέσει με τα αμπελόφυλλα που μερικές φορές (ειδικά αυτά που είναι συσκευασμένα) είναι αρκετά τραχιά.
      Αν και σου απάντησα με μέιλ, σου απαντώ και από δω... 1-2 στρώσεις ανάλογα με το αν έχω αρκετά... σκισμένα αμπελόφυλλα.

      Διαγραφή
  16. Τέλεια Βασιλική μου!
    Και η σάλτσα, εξαιρετικό συνοδευτικό αυτού του μοναδικού πιάτου.
    Το νοστιμότερο και πιο αγαπημένο πιάτο για μένα είτε έτσι, είτε χωρίς κιμά.

    Καλό και ξεκούραστο Σ/Κ
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ζαμπία μου! Και σε μένα αρέσουν τα ντολμαδάκια με κιμά ή χωρίς κιμά!
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  17. Συγκλονιστική συνταγή!!!! Μου τρέχουν τα σάλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!