Λεκέδες... για να μη μας ταλαιπωρούν!!!


Αχ αυτοί οι λεκέδες!!! Είναι μια σκέτη ταλαιπωρία για μικρούς και μεγάλους!  Σαν να ακούω τη μαμά μου να μου φωνάζει γεμάτη άγχος... "Προσοχή, μη λερωθείς... αυτός ο λεκές δεν βγαίνει!! Κρίμα το καινούριο σου φουστάνι!!!"  ή "ααααχχχχ! τί έκανες πώς θα βγάλουμε τώρα το στυλό από το τραπεζομάντηλο;;;;;". Ποιός δεν έχει ακούσει ή δεν έχει πει παρόμοιες φράσεις και ποιός δεν έχει αγχωθεί με κάποιον λεκέ;;;; Επειδή, λοιπόν όλοι θέλουμε να εξαφανίζουμε τους λεκέδες από 'κει που πηγαίνουν και "στρογγυλοκάθονται", φυσικά ...χωρίς την άδειά μας και μάλιστα ...επίτηδες θαρρείς, για να μας ενοχλούν... τί λέτε θέλετε να πιούμε το κυριακάτικο καφεδάκι μας και να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς θα απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατόν απ' αυτούς τους ενοχλητικούς  και απρόσκλητους επισκέπτες, λιγότερο ή περισσότερο επίμονους;;;; Φυσικά, μπορεί να μην καταφέρνουμε πάντα να τους διώξουμε αλλά τουλάχιστον ...ας κάνουμε μια προσπάθεια!!!
ΓΕΝΙΚΕΣ  ΟΔΗΓΙΕΣ
  • Όσο πιο γρήγορα δράσουμε εναντίον του λεκέ τόσο πιο εύκολα θα αφαιρεθεί.
  • Εάν το ύφασμα δεν αντέχει πλύσιμο, πρέπει να το πάμε το ταχύτερο δυνατόν στο καθαριστήριο.
  • Πριν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε προϊόν, κάνουμε μια δοκιμή σε σημείο που δεν φαίνεται.
  • Δεν αρχίζουμε ποτέ με το πιο δυνατό προϊόν για την αφαίρεση του λεκέ γιατί μπορεί να αφαιρείται και με ένα πιο ήπιο προϊόν.
  • Διαβάζουμε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες καθαρισμού του ρούχου (εάν πρόκειται για ρούχο) και τους ακολουθούμε πιστά.
  • Εφαρμόζουμε τυχόν διαλύματα επάνω στον λεκέ με ένα μικρό σφουγγαράκι, από την ανάποδη του υφάσματος και ποτέ από την καλή του πλευρά.
  • Εάν υπάρχουν στερεά υπολείμματα δοκιμάζουμε να τα αφαιρέσουμε με ένα κομμάτι σελοτέιπ.
  • Γενικά, χρησιμοποιούμε κρύο νερό για την αφαίρεση ενός λεκέ γιατί το ζεστό νερό σπάνια βοηθάει στην πρώτη φάση.
  • Ένα άμεσο διάλυμα για πολλούς λεκέδες είναι το απορρυπαντικό πιάτων, ελαφρώς διαλυμένο σε λίγο νερό (1/2 κ.γλ. απορρυπαντικό πιάτων διαλυμένο σε 1/2 φλ.τσ. χλιαρό νερό).
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά κάποιους λεκέδες και πώς μπορούμε να τους απομακρύνουμε...
  • ΑΒΓΟ: Βάζουμε επάνω στον λεκέ απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος από το αβγό. Μετά, χρησιμοποιούμε διάλυμα απορρυπαντικού πιάτων τοπικά, με ελαφρό τρίψιμο, αν αντέχει το ύφασμα και τέλος πλένουμε και στεγνώνουμε το ύφασμα.
  • ΑΙΜΑ: Αντιμετωπίζουμε τον λεκέ από αίμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Βάζουμε το ύφασμα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να φύγει όσο αίμα μπορεί να φύγει. Πασπαλίζουμε τον λεκέ με λίγο αλάτι και τον τρίβουμε ελαφρά. Εάν ο λεκές επιμένει, μουλιάζουμε το ύφασμα για 20 λεπτά σε ελαφρώς χλιαρό νερό που περιέχει λίγη σόδα και λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Πλένουμε με κανονικό απορρυπαντικό και στεγνώνουμε το ύφασμα.
  • ΒΕΡΝΙΚΙ ΝΥΧΙΩΝ: Ένας από τους πολύ δύσκολους λεκέδες. Εάν το ύφασμα δεν ξεβάφει (και για να είμαστε σίγουροι κάνουμε πάντα μια δοκιμή σε σημείο που δεν φαίνεται) χρησιμοποιούμε ασετόν από την ανάποδη του υφάσματος. Πιέζουμε με απορροφητικό χαρτί στο σημείο για να μην απλωθεί ο λεκές και να απορροφηθεί το βερνίκι και πλένουμε ύστερα κανονικά.
  • ΓΑΛΑ: Μουλιάζουμε το ύφασμα ή την περιοχή που λέκιασε σε κρύο νερό με λίγο απορρυπαντικό. Μετά πλένουμε κανονικά.
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΛΙΠΗ: Καλύπτουμε τον λεκέ με ταλκ, αλεύρι, αλάτι  και το αφήνουμε για 5-6 ώρες για να απορροφήσει το λίπος. Εναλλακτικά, πιέζουμε τοπικά λίγη ψίχα ψωμιού. Εάν ο λεκές είναι μικρός τον πλένουμε τοπικά με απορρυπαντικό πιάτων και τον τρίβουμε ελαφρά. Αφού απορροφηθεί, πλένουμε κανονικά το ύφασμα.
  • ΚΑΦΕΣ: Ξεπλένουμε με κρύο νερό, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και αφήνουμε για 5-6 λεπτά. Ύστερα, πλένουμε τοπικά με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και νερό, τρίβουμε ελαφρά (εφόσον αντέχει το ύφασμα) και ξεπλένουμε.
  • ΚΕΡΙ: Αρχικά ξύνουμε με ένα μαχαιράκι προσεκτικά τον λεκέ. Ύστερα, βάζουμε και από τις δύο πλευρές μια πετσέτα, απορροφητικό χαρτί κουζίνας διπλό ή μια χάρτινη σακούλα του μανάβη και σιδερώνουμε τον λεκέ με ζεστό σίδερο, τόσο όσο αντέχει το ύφασμα. Εάν ο λεκές έχει βγει, πλένουμε το ύφασμα. Εάν ο λεκές επιμένει, με λίγο λευκό ύφασμα εμποτισμένο με βενζίνη (εφόσον το ύφασμα το αντέχει) τρίβουμε ελαφρά και μετά πλένουμε.
  • ΚΡΑΓΙΟΝ: Χρησιμοποιούμε λίγο λευκό ύφασμα εμποτισμένο με λίγο λευκό οινόπνευμα για να τρίψουμε ελαφρά τοπικά τον λεκέ, πολύ προσεκτικά. Ύστερα, πλένουμε το ύφασμα.
  • ΚΡΑΣΙ: Πασπαλίζουμε  τον λεκέ τοπικά με αλάτι για 10 λεπτά και μετά πλένουμε κανονικά. Εάν πρόκειται για κόκκινο κρασί, βάζουμε κάτω από τον λεκέ ένα απορροφητικό ύφασμα και ρίχνουμε λίγο ούζο. 
  • ΛΑΣΠΗ: Αφήνουμε τη λάσπη να στεγνώσει και να ξεραθεί. Μετά βουρτσίζουμε το ρούχο και το πλένουμε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του.
  • ΜΕΙΚΑΠ-ΚΡΑΓΙΟΝ-ΣΚΙΑ ΜΑΤΙΩΝ: Τρίβουμε ελαφρά με λίγο διάλυμα απορρυπαντικού ρούχων ή ρίχνουμε λίγο σκέτο απορρυπαντικό ρούχων επάνω στον λεκέ για 4-5 λεπτά. Ύστερα, πλένουμε κανονικά ανάλογα με το ύφασμα.
  • ΜΕΛΑΝΙ: Εάν πρόκειται για μελάνι από στυλό, ρίχνουμε τοπικά λίγο γάλα εάν είναι πολύ πρόσφατος ή πασπαλίζουμε με αλάτι και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού για λίγα λεπτά. Προσοχή, η δεύτερη λύση πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά σε εμπριμέ υφάσματα και μόνον εάν είμαστε σίγουροι ότι δεν ξεβάφουν τα χρώματα. Για τα εμπριμέ καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε γάλα.
  • ΜΠΙΡΑ: Χρησιμοποιούμε λίγο απορρυπαντικό ρούχων απευθείας επάνω στον λεκέ και το αφήνουμε για 5 λεπτά... Ξεπλένουμε τοπικά και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Εάν ο λεκές επιμένει, μουλιάζουμε σε νερό με λίγο λευκό ξίδι. Ύστερα, πλένουμε το ύφασμα και το στεγνώνουμε.
  • ΝΕΡΟΜΠΟΓΙΑ: Εάν η μπογιά είναι ακόμη βρεγμένη, μουλιάζουμε σε λίγο αλατόνερο τοπικά για 5-6 λεπτά. Εάν ο λεκές επιμένει δοκιμάζουμε λίγο διάλυμα απορρυπαντικού επάνω σε ένα σφουγγαράκι και καθαρίζουμε τον λεκέ από την περιφέρεια προς το κέντρο του. Τέλος, πλένουμε κανονικά.
  • ΝΤΟΜΑΤΑ: 'Ενας από τους πολύ δύσκολους λεκέδες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ταχύτατα, ρίχνοντας τοπικά λίγο απορρυπαντικό και τρίβοντας πολύ προσεκτικά. Ύστερα πλένουμε το ύφασμα με ζεστό νερό.
  • ΠΑΓΩΤΟ: Δοκιμάζουμε πρώτα τοπική εφαρμογή του απορρυπαντικού (ειδικά εάν πρόκειται για παγωτό σοκολάτα). Εάν ο λεκές δεν "φύγει" και εάν το ρούχο δεν ξεβάφει ή είναι άσπρο, χρησιμοποιούμε λίγο διάλυμα λευκού ξιδιού. Ύστερα, πλένουμε κανονικά.
  • ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Δοκιμάζουμε με απευθείας επάλειψη με απορρυπαντικό ρούχων που θα το αφήσουμε για 5-6 λεπτά. Επίσης, μπορούμε να δοκιμάσουμε να ταμπονάρουμε το σημείο με ένα σφουγγαράκι βουτηγμένο σε αλατόνερο ή σε νερό με λίγο λεμόνι. Εάν ο λεκές επιμένει και το ύφασμα αντέχει δοκιμάζουμε και διάλυμα λευκού ξιδιού. Ύστερα, πλένουμε κανονικά.
  • ΤΣΑΙ: Πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, ρίχνοντας επάνω στον λεκέ λίγο χυμό λεμονιού και τρίβουμε απαλά το ύφασμα. Ύστερα πλένουμε με απορρυπαντικό.
  • ΤΣΙΧΛΑ: Εάν είναι κολλημένη επάνω σε ρούχο, το βάζουμε σε μια σακούλα και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Μόλις η τσίχλα παγώσει, γίνεται εύθραυστη κι έτσι μπορούμε να τη αφαιρέσουμε εύκολα.
Εάν παρόλα αυτά, οι λεκέδες επιμένουν υπάρχουν και ειδικά καθαριστικά όπως ο "Διαβολάκος του λεκέ" που πραγματικά, κάποιες φορές, είναι αναντικατάστατος!!
Φυσικά, πάντα πρέπει να προσέχουμε πολύ τα χρώματα των εμπριμέ υφασμάτων καθώς και την ποιότητα του υφάσματος.

Καλή σας μέρα! Να έχετε μιαν όμορφη Κυριακή... χωρίς λεκέδες!!!! -:)))

Tante Kiki
16 Comments
No