Μηλόπιτα με μπαχαρικά και σιρόπι πετιμέζι, ...για να γλυκαθούμε και λίγο...

Η μέρα, σήμερα, μουντή και βροχερή απαιτεί γλυκό για να ανέβει και η διάθεσή μας.
Και όσο ακόμα υπάρχουν καλά μήλα, είπα να κάνουμε μια μηλόπιτα, λίγο διαφορετική απ' αυτές που έχουμε συνηθίσει, λίγο πιο πικάντικη, με τη μεστή γεύση που της δίνει το σιρόπι με πετιμέζι αλλά και νηστίσιμη για να ταιριάζει στο πνεύμα της εποχής. 

Βέβαια, υπάρχει και η μη νηστίσιμη εκδοχή με κάποιες αντικαταστάσεις για όσους δεν νηστεύουν... αν και η νηστίσιμη είναι εξ ίσου πεντανόστιμη.
Η συνταγή είναι μια από αυτές που φτιάξαμε σε κάποιο σεμινάριο που παρακολούθησα, εδώ στην Θεσσαλονίκη, στις αρχές Μαρτίου. 
ΥΛΙΚΑ
440 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
300 γρ. ζάχαρη καστανή
400 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
180 ml χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα 
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
50 γρ. σταφίδες μαύρες μουλιασμένες σε 2 κ.σ. κονιάκ
3 μήλα κομμένα σε φέτες λεπτές
1 κ.γλ. κανέλα
2 κ.γλ. baking powder
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
Λίγο μοσχοκάρυδο
1 φλ.του καφέ πετιμέζι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα.
Ανακατεύουμε με αναδευτήρα χειρός, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε και τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-185 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμιγνύουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια και το baking powder.
Προσθέτουμε το μείγμα αυτό, στο μείγμα του λαδιού, σιγά σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αλείφουμε με λάδι και αλευρώνουμε μια φόρμα με έλασμα (για να μπορούμε να βγάλουμε εύκολα τη μηλόπιτα) ή ένα ταψάκι 26 εκ. περίπου. 
Προσωπικά, προτιμώ να καλύπτω τη φόρμα ή το ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί αλλά και σ΄αυτό βάζω λίγο λάδι.
Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και προσθέτουμε και τα μήλα σε φέτες.
Πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη. 
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, αλλά πριν βγάλουμε τη μηλόπιτα πάντα ελέγχουμε με το ξυλάκι για καλαμάκι ή το μαχαίρι εάν έχει ψηθεί εσωτερικά (στον δικό μου φούρνο έκανε γύρω στα 70 λεπτά να ψηθεί καλά).
Η μηλόπιτα αυτή δεν γίνεται τελείως στεγνή εσωτερικά αλλά  κρατάει κάποια υγρασία.
Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την περιχύνουμε αμέσως με πετιμέζι.
Την αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα και μετά την ξεφορμάρουμε ή την κόβουμε σε κομμάτια.
Τη σερβίρουμε σκέτη αλλά μπορούμε και με φυτική σαντιγύ.
ΜΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ
1] Αντικαθιστούμε
 - το λάδι με 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 - το χυμό πορτοκαλιού με 150 ml γάλα  
2] προσθέτουμε 3 αβγά και
3] δεν βάζουμε σόδα φαγητού. 
Φυσικά, ακολουθούμε τη διαδικασία του κέηκ, χτυπώντας σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε μετά ένα ένα τα αβγά με 1κ.σ. αλεύρι.
Τέλος, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το γάλα με το αλεύρι και το baking εναλλάξ, τις σταφίδες και τα καρύδια ανακατεύοντας απαλά με το χέρι ή σε πολύ χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ.
TIPS
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φαρίνα που φουσκώνει μόνη της αντί για το απλό αλεύρι αρκεί να μειώσουμε το baking στο 1/2 κ.γλ. ή να μη βάλουμε καθόλου.

18 σχόλια:

  1. Τη μη νηστίσιμη την φτιάχνω συχνά έτσι, μόλις έφαγα ένα κομμάτι με τον καφέ μου!! Η ιδέα όμως της νηστίσιμης ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε μηλογλυκό καλοδεχούμενο, νηστίσιμο ή μη δεν έχω κανένα πρόβλημα, δοκιμάζω όλες τις εκδοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H μηλόπιτα,Κική μου, είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά!ήδη έχω φτιάξει 6 διαφορετικές εκδοχές!Και η δική σου φαίνεται υπέροχη και μπαμπάτσικη:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πετιμέζι; Ωραίο μου ακούγεται και προφανώς δένει ιδιαίτερα με τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες αγαπητή Κική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η δεύτερη μεγάλη αγάπη μου μετά τη σοκολάτα είναι οι μηλόπιτες. Και εγώ βάζω πολλά τέτοια μπαχαρικά όπως έβαζε η γιαγιά μου που ήταν Μικρασιάτισσα. Πολύ λαχταριστή και σίγουρα νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μας γλύκανες πραγματικά Κικίτσα μου!!
    Η ιδέα με το πετιμέζι πολύ μου άρεσε, μου έχει περισσέψει αρκετό μάλιστα!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέλω πετιμέζι...
    Θα είναι υπέροχο το μηλο-κέικ!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι μηλόπιτες μας αρέσουν όπως και να είναι! Η ιδέα σου με το πετιμέζι, πολύ πρωτότυπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μηλόπιτα με πιτμέζι; Θα εχει φοβερή γεύση φαντάζομαι.
    Καλώς όρισες στον κόσμο του food blogging Κική. Καλό ξεκίνημα εύχομαι και πάντα νοστιμιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία και νηστήσιμη η μηλόπιτά σου!Και σε εμφάνιση άψογη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλησπέρα σε όλες... χαίρομαι που σας άρεσε η μηλόπιτα με το πετιμέζι!

    Ξανθή χαίρομαι που τρως τη μηλόπιτα έτσι... μήπως πηγαίνουμε στα ίδια σεμινάρια; χαχαχα Φιλιά!

    Σοφία Ζ., Λένια, Κατερίνα, Penelope,ΈΛΕΝΑ,mia maria χαίρομαι που σας γλύκανα και σας αρέσει η μηλόπιτα, κεραστείτε όσα κομμάτια θέλετε...εξ άλλου εσείς με γλυκαίνετε με τα καλά σας λόγια.
    Πολλά φιλιά!!!

    Αγγελική μου, θέλεις να σου στείλω πετιμέζι; ...δεν αστειεύομαι! Πολλά φιλιά!

    Magda, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και καλώς σας βρήκα! Ελπίζω να τα λέμε συχνά!!!

    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ένα έχω να σου πω!!!
    ΣΛΟΥΡΠΠΠΠΠ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. such a beautiful cake.. AHHH !
    & ive been having apple pie/cake cravings this week too..
    this is torture!

    i might have to go buy the ingredients to make this or just go buy some of it now in a bakery!

    SO DELICIOUS! i love your post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Asteri μου, σε κερνάω όση θές!!!!!!!!!!!!

    Sweet Stephanie, take some of it!!! It's my gift for you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. fainetai polu laxtaristh k mou aresei o tropos poy exeis strwsei ta mhlarakiapanw sto keik, einai polu emfanisimo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. θαυμασια εμφανιση,λατρευω τη καστανη ζαχαρη στις μηλόπιτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα προσπαθήσουμε να την φτιάξουμε με την Λένια (αν προλάβουμε), το Σαββατοκύριακο. Φαίνεται τέλεια!!!!!! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ειρήνη μου είναι πολύ νόστιμη, δοκίμασέ την και θα με θυμηθείς!

    cook, η αλήθεια είναι ότι η καστανή ζάχαρη νομίζω ότι μου την σκούρηνε λίγο(στο σεμινάριο τη δοκιμάσαμε χωρίς καθόλου ζάχαρη από πάνω) αλλά μου άρεσε!

    manousina μου, ελπίζω να είσαι καλά τώρα ... εγώ είμαι χάλια!! Σας εύχομαι όχι μόνο να προλάβετε να τη φτιάξετε αλλά να την απολαύσετε κιόλας με ηρεμία κι ένα φλυτζάνι καφέ ή τσάι! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!