Μηλόπιτα με μπαχαρικά και σιρόπι πετιμέζι, ...για να γλυκαθούμε και λίγο...


Η μέρα, σήμερα, μουντή και βροχερή απαιτεί γλυκό για να ανέβει και η διάθεσή μας.
Και όσο ακόμα υπάρχουν καλά μήλα, είπα να κάνουμε μια μηλόπιτα, λίγο διαφορετική απ' αυτές που έχουμε συνηθίσει, λίγο πιο πικάντικη, με τη μεστή γεύση που της δίνει το σιρόπι με πετιμέζι αλλά και νηστίσιμη για να ταιριάζει στο πνεύμα της εποχής. 

Βέβαια, υπάρχει και η μη νηστίσιμη εκδοχή με κάποιες αντικαταστάσεις για όσους δεν νηστεύουν... αν και η νηστίσιμη είναι εξ ίσου πεντανόστιμη.
Η συνταγή είναι μια από αυτές που φτιάξαμε σε κάποιο σεμινάριο που παρακολούθησα, εδώ στην Θεσσαλονίκη, στις αρχές Μαρτίου. 
ΥΛΙΚΑ
440 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
300 γρ. ζάχαρη καστανή
400 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
180 ml χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα 
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
50 γρ. σταφίδες μαύρες μουλιασμένες σε 2 κ.σ. κονιάκ
3 μήλα κομμένα σε φέτες λεπτές
1 κ.γλ. κανέλα
2 κ.γλ. baking powder
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
Λίγο μοσχοκάρυδο
1 φλ.του καφέ πετιμέζι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα.
Ανακατεύουμε με αναδευτήρα χειρός, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε και τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-185 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμιγνύουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια και το baking powder.
Προσθέτουμε το μείγμα αυτό, στο μείγμα του λαδιού, σιγά σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αλείφουμε με λάδι και αλευρώνουμε μια φόρμα με έλασμα (για να μπορούμε να βγάλουμε εύκολα τη μηλόπιτα) ή ένα ταψάκι 26 εκ. περίπου. 
Προσωπικά, προτιμώ να καλύπτω τη φόρμα ή το ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί αλλά και σ΄αυτό βάζω λίγο λάδι.
Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και προσθέτουμε και τα μήλα σε φέτες.
Πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη. 
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, αλλά πριν βγάλουμε τη μηλόπιτα πάντα ελέγχουμε με το ξυλάκι για καλαμάκι ή το μαχαίρι εάν έχει ψηθεί εσωτερικά (στον δικό μου φούρνο έκανε γύρω στα 70 λεπτά να ψηθεί καλά).
Η μηλόπιτα αυτή δεν γίνεται τελείως στεγνή εσωτερικά αλλά  κρατάει κάποια υγρασία.
Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την περιχύνουμε αμέσως με πετιμέζι.
Την αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα και μετά την ξεφορμάρουμε ή την κόβουμε σε κομμάτια.
Τη σερβίρουμε σκέτη αλλά μπορούμε και με φυτική σαντιγύ.
ΜΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ
1] Αντικαθιστούμε
 - το λάδι με 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 - το χυμό πορτοκαλιού με 150 ml γάλα  
2] προσθέτουμε 3 αβγά και
3] δεν βάζουμε σόδα φαγητού. 
Φυσικά, ακολουθούμε τη διαδικασία του κέηκ, χτυπώντας σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε μετά ένα ένα τα αβγά με 1κ.σ. αλεύρι.
Τέλος, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το γάλα με το αλεύρι και το baking εναλλάξ, τις σταφίδες και τα καρύδια ανακατεύοντας απαλά με το χέρι ή σε πολύ χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ.
TIPS
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φαρίνα που φουσκώνει μόνη της αντί για το απλό αλεύρι αρκεί να μειώσουμε το baking στο 1/2 κ.γλ. ή να μη βάλουμε καθόλου.
Tante Kiki
18 Comments
No