Μπακαλιάρος στο φούρνο

Καλησπέρα και πάλι... Πέρασε και η 25η Μαρτίου, πέρασε και το εθιμοτυπικό γεύμα με το μπακαλιάρο αλλά εγώ, μια και δεν πρόλαβα πιο νωρίς, θα σας δώσω τώρα τις συνταγές που φτιάξαμε σήμερα (και για να είμαι ειλικρινής, η μαμά μου, γιατί η αδερφή μου είχε εφημερία κι εγώ ήμουν με τις υπέροχες αλλά... άρρωστες ανιψούλες μου -:)). 
Οι συνταγές είναι παραδοσιακές στην οικογένεια... έτσι, περίπου, τις έφτιαχναν και οι δύο γιαγιάδες μου κι ελπίζω να σας αρέσουν.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα

  • 1.5 κιλό υγράλατος (παστός) μπακαλιάρος
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
  • 2 καρότα
  • 3-4 πατάτες
  • 1/2 φλ. σταφίδες μαύρες
  • 1 μεγάλη ντομάτα πολτοποιημένη
  • 1 κουτί  Pumarro (250 γρ)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • Πιπέρι τρίχρωμο φρεσκοτριμένο 
  • 5-6 σπυριά μπαχάρι
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 ποτήρι νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο όπως ήδη αναφέραμε εδώ και τον κόβουμε σε κομμάτια.
  • Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια, σε κομμάτια τις πατάτες, σε ροδέλες τις πιπεριές και τα καρότα.
  • Σε κατσαρόλα, βάζουμε τα κρεμμύδια με λίγο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. 
  • Μόλις το νερό τελειώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε στο ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βαθύ, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τον μπακαλιάρο για να σωταριστεί.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και τα υπόλοιπα λαχανικά (εκτός από τα κρεμμύδια) και τα σωτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  • Τα βάζουμε κι αυτά στο ταψί με τα κρεμμύδια, στρώνοντας τα λαχανικά από κάτω και τον μπακαλιάρο από πάνω.
  • Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα και το Pumarro, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις σταφίδες, το μαϊντανό, την πάπρικα, το πιπέρι, τα σπυριά μπαχάρι και το νερό.
  • Ανακατεύουμε προσεκτικά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Βάζουμε να ψηθεί για 50-60 λεπτά σκεπασμένος, ώστε να βράσει.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά, περίπου, ώστε να ψηθεί από πάνω και να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.  
  • Γίνεται ένα υπέροχο και αρωματικό πιάτο που, αν κι εγώ δεν έχω καλές "διπλωματικές" σχέσεις με τα ψάρια, το τρώω ευχαρίστως για να μην πω ότι το περιμένω.
TIPS
Εάν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το φαγητό χρησιμοποιώντας φρέσκο ή κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου ή και άλλου ψαριού (το έχουμε κάνει και με φιλέτο ξιφία αλλά και πιο μικρά ψάρια).
* Επίσης, μπορούμε να μαγειρέψουμε το ίδιο φαγητό στην κατσαρόλα ή στη χύτρα ταχύτητος, χωρίς να το βάλουμε καθόλου στο φούρνο ή βάζοντάς το για λίγο στο τέλος.
Καλή Όρεξη!!!

3 σχόλια:

  1. Δεν ξερω τι λες εσυ,εγω αυτο που βλεπω στις φωτογραφιες ειναι πολυ μιαμ..μιαμ..και του χρονου,χρονια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα τιμήσω αυτήν τη συνταγή και θα σου πω! Για τις σταφίδες έχω έναν ενδοιασμό όμως θα δείξει...Να είσαι γερή και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!