Κυριακή της τυροφάγου ή τυρινής αύριο, παραμονή της Καθαράς Δευτέρας που είναι η αρχή της πορείας προς το Πάσχα. Το άλλο της όνομα, "τρανή αποκριά" γιατί φτάνουν στο αποκορύφωμά τους τα γλέντια, τα φαγοπότια και τα καρναβάλια.
Η εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Απόκρεω και της Τυρινής είναι οι μέρες που καταναλώνουν ψάρι, τυρί, γάλα και αυγά. Σε κάποια μέρη της πατρίδας μας, συνηθίζουν να φτιάχνουν γαλατόπιτες, τυρόπιτες, γλυκά με μυζήθρα αλλά και τραχανόπιτες.
Στο σπίτι μας το κανταϊφι και το γαλακτομπούρεκο είναι δύο από τα γλυκά που τιμάμε ιδιαίτερα. Μια συνταγή που βρήκα στο πακέτο με το κανταϊφι του ΚΑΝΑΚΙ: Γαλακτομπούρεκο με κανταϊφι με έσπρωξε να το φτιάξω. Σαν ιδέα ...όχι σαν συνταγή. Το αγαπημένο μας γαλακτομπούρεκο έχει πίσω του κρυμμένο ένα μεγάλο όνομα της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Έτσι, έκανα την κρέμα του αγαπημένου και κλασσικού, αλλά όχι ξεπερασμένου, Ν. Τσελεμεντέ, όπως ακριβώς βρίσκεται στο βιβλίο μαγειρικής της μαμάς μου, που είναι έκδοση του 1962. Μόνη εξαίρεση ο χυμός πορτοκαλιού που έβαλα στην κρέμα.
Είναι μια πετυχημένη συνταγή, παραδοσιακή και πεντανόστιμη!! Είμαι σίγουρη ότι όταν τη δοκιμάσετε θα τη λατρέψετε! Το κανταϊφι μένει τραγανό και η αφράτη κρέμα του γαλακτομπούρεκου γεμίζει το στόμα με απίστευτη νοστιμιά. Φοβερός συνδυασμός 2 γλυκών υφών!
ΥΛΙΚΑ για ταψί 25Χ30 περίπου
- 1 πακέτο καταϊφι ΚΑΝΑΚΙ
- 1 φλ. βούτυρο (τύπου Κερκύρας) λιωμένο για το κανταϊφι
Για την κρέμα
- 4 φλ. γάλα (1lt)
- 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 3 αυγά
- Ξύσμα από 1 λεμόνι, 1/2 lime και 1 πορτοκάλι
- 1/4 φλ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
Για το σιρόπι
- 1,5 φλ. νερό
- 3 φλ. ζάχαρη
- Χυμό από μισό πορτοκάλι
- Μερικές φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Ανοίγουμε το κανταϊφι και το χωρίζουμε σε 2 μέρη.
- Το απλώνουμε στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Φτιάχνουμε την κρέμα:
- Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να πάρουν βράση και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το σιμιγδάλι.
- Αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγο και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά.
- Βράζουμε, σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη (που ακουμπάει στην κρέμα) για να μην κάνει κρούστα.
- Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και απλώνουμε επάνω την κρύα κρέμα.
- Καλύπτουμε την με το υπόλοιπο κανταϊφι.
- Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και με λίγο νερό.
- Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, ανάλογα πάντα με τον φούρνο μας, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι για 5-7 λεπτά μετρώντας από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ αραιό αλλά να έχει δέσει ελαφρώς.
- Βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το γλυκό, το περιχύνουμε με το ζεστό, επίσης, σιρόπι και το αφήνουμε για 1/2 ώρα να μουσκέψει, πριν το σερβίρουμε.
* Εάν το σιρόπι σας φανεί λίγο, φτιάξτε αμέσως ακόμη μία ή μισή δόση και ρίξτε στο γλυκό (είναι σημαντικό να γίνει όσο το γλυκό είναι ακόμα ζεστό).