Γαλακτομπούρεκο, καταϊφι ή ... μήπως και τα δύο σε ένα;

Κυριακή της τυροφάγου ή τυρινής αύριο, παραμονή της Καθαράς Δευτέρας που είναι η αρχή της πορείας προς το Πάσχα. Το άλλο της όνομα, "τρανή αποκριά" γιατί φτάνουν στο αποκορύφωμά τους τα γλέντια, τα φαγοπότια και τα καρναβάλια.
Η εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Απόκρεω και της Τυρινής είναι οι μέρες που καταναλώνουν ψάρι, τυρί, γάλα και αυγά.  
Σε κάποια μέρη, συνηθίζουν να φτιάχνουν γαλατόπιτες, τυρόπιτες, γλυκά με μυζήθρα αλλά και τραχανόπιτες.
Σκέφτηκα, λοιπόν, κι εγώ να αναρτήσω μια συνταγή που βρήκα στο πακέτο με το καταϊφι του ΚΑΝΑΚΙ: Γαλακτομπούρεκο με καταϊφι.
Όμως, επειδή το γαλακτομπούρεκο είναι ένα συνηθισμένο γλυκό στο σπίτι μας, μια και το καταβροχθίζουμε όλοι, ανεξαιρέτως, κράτησα την ιδέα του ΚΑΝΑΚΙ και έκανα την κρέμα του αγαπημένου και κλασσικού, αλλά όχι ξεπερασμένου, Ν. Τσελεμεντέ, όπως ακριβώς βρίσκεται στο βιβλίο μαγειρικής της μαμάς μου, που είναι έκδοση του 1962. Μόνη εξαίρεση ο χυμός πορτοκαλιού που έβαλα στην κρέμα.
Είναι μια πετυχημένη συνταγή, παραδοσιακή και πεντανόστιμη!! Είμαι σίγουρη ότι όταν τη δοκιμάσετε θα τη λατρέψετε!!
ΥΛΙΚΑ για ταψί 25Χ30 περίπου
1 πακέτο καταϊφι ΚΑΝΑΚΙ
1 φλ. βούτυρο λιωμένο για το καταϊφι
Για την κρέμα
4 φλ. γάλα (1lt)
1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
Ξύσμα από 1 λεμόνι, 1/2 lime και 1 πορτοκάλι
1/4 φλ. βούτυρο
Για το σιρόπι
1,5 φλ. νερό
3 φλ. ζάχαρη
Χυμό από μισό πορτοκάλι
Μερικές φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ανοίγουμε το καταϊφι και το χωρίζουμε σε 2 μέρη (εγώ σχεδόν πάντα κρατάω λίγο για να κάνω κάποια ορεκτικά με γέμιση τυριά που θα σας παρουσιάσω αύριο).
Το απλώνουμε στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Φτιάχνουμε την κρέμα:
Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να πάρουν βράση και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το σιμιγδάλι. 
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγο και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά.
Βράζουμε, σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα, ανακατεύοντας διαρκώς.
Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη (που ακουμπάει στην κρέμα) για να μην κάνει κρούστα.
Όταν κρυώσει, την απλώνουμε επάνω στο καταϊφι και την καλύπτουμε με ένα άλλο στρώμα καταϊφιού.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, ανάλογα πάντα με τον φούρνο μας, μέχρι να ροδοκοκκινήσει αρκετά γιατί με το σιρόπι το χρώμα του γίνεται πιο ανοιχτό.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά μετρώντας από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Σιροπιάζουμε το καταϊφι
Βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το γλυκό, το περιχύνουμε με το ζεστό, επίσης, σιρόπι και το αφήνουμε για 1 ώρα να μουσκέψει, πριν το σερβίρουμε.
TIPS
* Εάν το σιρόπι σας φανεί λίγο, φτιάξτε αμέσως ακόμη μία ή μισή δόση και ρίξτε στο γλυκό (είναι σημαντικό να γίνει όσο το γλυκό είναι ακόμα ζεστό).
Νά έχετε όλοι μια χαρούμενη Κυριακή!

5 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά για την αυριανή μέρα και Καλή Σαρακοστή!!
    Υπέροχο γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά Ξανθή μου και επίσης Καλή Σαρακοστή, με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστούλη μου τί βλέπουν τα ματάκια μου με το καλημέρα Κυριακάτικα...
    ωραίο καλοσόρισμα...
    Καλή Αποκριά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου Tante Kiki!
    Πολύ ωραίο το blog σου!
    Έριξα μια ματιά και στις υπόλοιπες συνταγές σου, μου αρέσει που υπάρχουν και παραδοσιακές αλλά και πιο δημιουργικές προτάσεις!
    Το γλυκό σου φαίνεται πολύ λαχταριστό, καλή γιορτινή Κυριακή εύχομαι και καλή Σαρακοστή από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να είστε καλά!!! Τα καλά σας λόγια με συγκινούν και ευχαριστώ για τις επισκέψεις!!!
    Καλά κούλουμα και Καλή Σαρακοστή... Να έχουμε υγεία και χαρά και να τα λέμε!!! -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!