Το χούμους (hummus στα αραβικά σημαίνει ρεβίθια) είναι ένα κρεμώδες, νηστίσιμο και υγιεινό ορεκτικό που τρώγεται και σαν συνοδευτικό με λαχανικά αλλά και σαν άλειμμα-σνακ σε πιτούλες ή ψωμί. Έγινε γνωστό κυρίως από τη Λιβανέζικη κουζίνα και συνηθίζεται πολύ στην Κύπρο αν και τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ αγαπητό και στη χώρα μας. Τα βασικά του συστατικά είναι τα ρεβίθια και το ταχίνι αν και υπάρχουν συνταγές με προσθήκη κόκκινης πιπεριάς που απογειώνει τη γεύση του και τη γαστρονομική μας απόλαυση.
Μια άλλη ωραία παραλλαγή του είναι να το σερβίρουμε με ψιλοκομμένα ψημένα, αλμυρά αμύγδαλα ή να του προσθέσουμε λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες. Προσωπικά, το δοκίμασα αραιωμένο σαν βινεγκρέτ σε πράσινη σαλάτα και ήταν εξίσου υπέροχο. Έτσι, όταν έχουμε χούμους σαν βάση, μπορούμε να κάνουμε κι άλλες λιχουδιές βάζοντας τη φαντασία μας να λειτουργήσει.
Χούμους (hummus) σπιτικό
Περιγραφή : Ένα αγαπημένο ορεκτικό από τη Μέση Ανατολή
Μερίδες: 4-6
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. βρασμένα ρεβίθια (ξεφλουδισμένα)
- 6 κ.σ. ταχίνι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 5-6 κ.σ. από το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια
- 4-5 κ.σ. νερό ψυγείου
- 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
- 1/3 κ.γλ. κύμινο
- 1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι & Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
- Πάπρικα γλυκιά
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια στο multi μαζί με το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, την πάπρικα, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το νερό από τα ρεβίθια και το χυμό λεμονιού.
- Τα πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε και το κρύο νερό και ξαναχτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και πάλι το μείγμα.
- Αν θέλουμε πιο λεία υφή ή αν το χούμους μας φαίνεται πηχτό προσθέτουμε λίγο ακόμα κρύο νερό και ξαναχτυπάμε στο multi.
- Σερβίρουμε με επιπλέον ελαιόλαδο, καβουρδισμένα κουκουνάρια, πάπρικα και λίγο μαϊντανό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Εάν δεν έχουμε έτοιμα βρασμένα ή μαγειρεμένα ρεβίθια, είναι σημαντικό να αγοράσουμε τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια.
- Τα βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό με αλάτι.
- Εάν τα βάλουμε το πρωί της ημέρας που θέλουμε να κάνουμε το χούμους τα βάζουμε σε χλιαρό νερό με λίγη σόδα φαγητού (σκόνη) για να φουσκώσουν πολύ πιο γρήγορα.
- Την επόμενη μέρα ή (στη δεύτερη περίπτωση) μετά από 2-3 ώρες, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε.
- Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 1.5 λίτρο νερό ζεστό να βράσουν για 1 ώρα, περίπου, ή μέχρις ότου μαλακώσουν.
- Αν τα βράσουμε σε χύτρα ταχύτητας χρειάζομαστε περίπου 30 λεπτά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε για το χούμους.
Ωστόσο, τώρα πια υπάρχουν ρεβίθια προβρασμένα, κατεψυγμένα ή συσκευασμένα σε κενό αέρος στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.
(Updated photos : 15/2/2023)