Χούμους, το ορεκτικό από την Μέση Ανατολή

Το χούμους είναι ένα κρεμώδες νηστίσιμο ορεκτικό που τρώγεται και σαν συνοδευτικό με λαχανικά. Έγινε γνωστό κυρίως από τη Λιβανέζικη κουζίνα και συνηθίζεται πολύ στην Κύπρο. Τα βασικά του συστατικά είναι τα ρεβίθια και το ταχίνι.
ΥΛΙΚΑ
2 κούπες ρεβίθια αποφλοιωμένα, βρασμένα
1 κούπα ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 κ.γλ. κύμινο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε νερό με αλάτι τα ρεβίθια, για μερικές ώρες (από το προηγούμενο βράδυ). 
Την επόμενη μέρα, αδειάζουμε το μισό από το νερό σε φλιτζάνι και το υπόλοιπο το πετάμε.
Ρίχνουμε λίγη σόδα φαγητού στα ρεβίθια και τα τρίβουμε με το χέρι για να φύγουν υπολείμματα από φλούδες.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ακόμα.
Βράζουμε τα ρεβίθια σε σιγανή φωτιά, για 1 περίπου ώρα, μέχρις ότου μαλακώσουν (εάν έχουμε χύτρα ταχύτητος, το βράσιμο των ρεβιθιών διαρκεί μόνον 25-30 λεπτά).
Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα βάζουμε στο multi και προσθέτουμε το ταχίνι, το σκόρδο, το λεμόνι και το κύμινο και τα χτυπάμε μέχρις ότου γίνουν κρέμα.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή και με πάπρικα.
Το χούμους, μπορεί να καταναλωθεί και σαν κρεμώδης σούπα ρεβιθιών νηστίσιμη.
'Εχει κ α τ α π λ η κ τ ι κ ή  γεύση και με η συγκεκριμένη συνταγή  έχει μειωμένες θερμίδες.

9 σχόλια:

  1. Παρόμοια το φτιάχνω κι εγώ και το τσακίζουμε.
    Ωραιότατη ιδέα για αυτές τις μέρες και όχι μόνο!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κική μου,
    δεν το χω φτιάξει ποτέ αν και το έχω φάει πολλές φορές και μου άρεσε...
    ευχαριστούμε για τη συνταγή...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ ωραιο μου φαινεται, το εχω φαει μονο ετοιμο απο το super, αλλα ειναι ευκολη η συνταγη σου και θα την φτιαξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι τέλειο σαν ντιπ μαζί με ψωμάκι, κρακεράκια ή μπαστουνάκια λαχανικών και επίσης πολύ ωραίο για να αντικαταστήσει το τζατζίκι σε αραβικές νηστίσιμες πίτες με λαχανικά ψητά ή μαρούλι, κτλ.
    Μα δεν είναι πολύ νόστιμες οι συνταγές αυτής της περιόδου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλενα, είναι υπέροχο!!
    SpIrToKoYto φτιάξτο είναι πανεύκολο!!!
    Ειρήνη, δεν θα χάσεις, άσε που έχει και λιγότερες θερμίδες από το έτοιμο!
    Dark Chef είναι πραγματικά τέλειο...
    Κορίτσια, εγώ το τρώω και σαν βελουτέ σούπα, για να είμαι ειλικρινής και είναι πολύ χορταστικό και πεντανόστιμο (καλά,μια εμμονή με το ταχίνι τη έχω, να μην λέω ψέμματα!!)Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν την έχω φάει ούτε την έχω φτιάξει, όμως ο άντρας μου, μου γκρίνιαζε ότι δεν του έχω κάνει ποτέ ρεβίθια, οπότε ευκαιρία να τα κάνω και τα δυο. Το ταχίνι μου αρέσει και εμένα πολύ. Θα ψάξω να σου βρω ένα γλυκό του Παρλιάρου με ταχίνι, ρούμι και σοκολάτα, απλά τέλειο,το είχα φτιάξει πέρυσι, θα σου αρέσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι εδώ για να σου πω ότι σήμερα έφτιαξα τα μπισκότα με το φιστίκι Αιγίνης και μάντεψε...Όλοι ενθουσιάστηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κορίτσια, μόλις επέστρεψα, όχι από το φροντιστήριο αλλά από ένα σεμινάριο ζαχαροπλαστικής.... ουυυυφφφφ! ξέσκασα!!!!

    manousina μου, βρές το γλυκό, pleaseeee! Τώρα, μ' αυτό το ταχίνι προσπαθώ και δεν τρώω πολλά άλλα για να μην πάρω κιλά!!!!!

    "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο" χαίρομαι πολύ που τους άρεσαν...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική μου, δεν σε προλαβαίνω! Το χούμους είναι πολύ ωραίο ντιπ! Συχνά το φτιάχνω, βέβαια χρειάζεται χρόνο! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!