Χούμους (hummus) σπιτικό, το ορεκτικό της Μέσης Ανατολής


Χούμους  σπιτικό, το ορεκτικό της Μέσης Ανατολής

Το  χούμους (hummus στα αραβικά σημαίνει ρεβίθια) είναι ένα κρεμώδες, νηστίσιμο και υγιεινό ορεκτικό που τρώγεται και σαν συνοδευτικό με λαχανικά αλλά και σαν άλειμμα-σνακ σε πιτούλες ή ψωμί.  Έγινε γνωστό κυρίως από τη Λιβανέζικη κουζίνα και συνηθίζεται πολύ στην Κύπρο αν και τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ αγαπητό και στη χώρα μας. Τα βασικά του συστατικά είναι τα ρεβίθια και το ταχίνι αν και υπάρχουν συνταγές με προσθήκη κόκκινης πιπεριάς που απογειώνει τη γεύση του και τη γαστρονομική μας απόλαυση.

Χούμους σπιτικό, το ορεκτικό της Μέσης Ανατολής

Εύκολο ορεκτικό, με την όλη διαδικασία να είναι χρονοβόρα μόνον ως προς το βράσιμο των ρεβιθιών. Η απαλή, αέρινη σχεδόν υφή του, η πικάντικη γεύση του συμβάλλει στο να το αγαπήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε ακόμα και σαν συνοδευτικό σε ψητό  κοτόπουλο που του δίνει μιαν άλλη, πιο εξωτική, νότα. 

Χούμους  σπιτικό, το ορεκτικό της Μέσης Ανατολής

Μια άλλη ωραία παραλλαγή του είναι να το σερβίρουμε με ψιλοκομμένα ψημένα, αλμυρά αμύγδαλα ή να του προσθέσουμε λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες. Προσωπικά, το δοκίμασα αραιωμένο σαν βινεγκρέτ σε πράσινη σαλάτα και ήταν εξίσου υπέροχο. Έτσι, όταν έχουμε χούμους σαν βάση, μπορούμε να κάνουμε κι άλλες λιχουδιές βάζοντας τη φαντασία μας να λειτουργήσει. 

Χούμους σπιτικό, το ορεκτικό της Μέσης Ανατολής

Χούμους (hummus) σπιτικό
        
       Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένα αγαπημένο ορεκτικό από τη Μέση Ανατολή 
Μερίδες: 4-6
ΥΛΙΚΑ
    • 250 γρ. βρασμένα ρεβίθια (ξεφλουδισμένα)
    • 6 κ.σ. ταχίνι
    • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
    • Χυμό από 1/2 λεμόνι 
    • 5-6 κ.σ. από το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια
    • 4-5 κ.σ. νερό ψυγείου
    • 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη 
    • 1/3 κ.γλ. κύμινο
    • 1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
    • Αλάτι & Πιπέρι 

    Για το σερβίρισμα
    • 1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
    • Πάπρικα γλυκιά
    • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • Ελαιόλαδο
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια στο multi μαζί με το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, την πάπρικα, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το νερό από τα ρεβίθια και το χυμό λεμονιού.
        2. Τα πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
        3. Προσθέτουμε και το κρύο νερό και ξαναχτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και πάλι το μείγμα.
        4. Αν θέλουμε πιο λεία υφή ή αν το χούμους μας φαίνεται πηχτό προσθέτουμε λίγο ακόμα κρύο νερό και ξαναχτυπάμε στο multi.
        5. Σερβίρουμε με επιπλέον ελαιόλαδο, καβουρδισμένα κουκουνάρια, πάπρικα και λίγο μαϊντανό.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        • Εάν δεν έχουμε έτοιμα βρασμένα ή μαγειρεμένα ρεβίθια, είναι σημαντικό να αγοράσουμε τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια.
        • Τα βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό με αλάτι. 
        • Εάν τα βάλουμε το πρωί της ημέρας που θέλουμε να κάνουμε το χούμους τα βάζουμε σε χλιαρό νερό με λίγη σόδα φαγητού (σκόνη) για να φουσκώσουν πολύ πιο γρήγορα.
        • Την επόμενη μέρα ή (στη δεύτερη περίπτωση) μετά από 2-3 ώρες, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε.
        • Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 1.5 λίτρο νερό ζεστό να βράσουν για 1 ώρα, περίπου, ή μέχρις ότου μαλακώσουν.
        • Αν τα βράσουμε σε χύτρα ταχύτητας χρειάζομαστε περίπου 30 λεπτά.
        • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε για το χούμους.
        Ωστόσο, τώρα πια υπάρχουν ρεβίθια προβρασμένα, κατεψυγμένα ή συσκευασμένα σε κενό αέρος στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

        Χούμους σπιτικό, το ορεκτικό της Μέσης Ανατολής
             (Updated photos : 15/2/2023)
        Tante Kiki
        9 Comments

        9 σχόλια:

        1. Παρόμοια το φτιάχνω κι εγώ και το τσακίζουμε.
          Ωραιότατη ιδέα για αυτές τις μέρες και όχι μόνο!
          Φιλιά, καλή σου μέρα!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        2. Κική μου,
          δεν το χω φτιάξει ποτέ αν και το έχω φάει πολλές φορές και μου άρεσε...
          ευχαριστούμε για τη συνταγή...-:))

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        3. πολυ ωραιο μου φαινεται, το εχω φαει μονο ετοιμο απο το super, αλλα ειναι ευκολη η συνταγη σου και θα την φτιαξω!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        4. Είναι τέλειο σαν ντιπ μαζί με ψωμάκι, κρακεράκια ή μπαστουνάκια λαχανικών και επίσης πολύ ωραίο για να αντικαταστήσει το τζατζίκι σε αραβικές νηστίσιμες πίτες με λαχανικά ψητά ή μαρούλι, κτλ.
          Μα δεν είναι πολύ νόστιμες οι συνταγές αυτής της περιόδου?

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        5. Έλενα, είναι υπέροχο!!
          SpIrToKoYto φτιάξτο είναι πανεύκολο!!!
          Ειρήνη, δεν θα χάσεις, άσε που έχει και λιγότερες θερμίδες από το έτοιμο!
          Dark Chef είναι πραγματικά τέλειο...
          Κορίτσια, εγώ το τρώω και σαν βελουτέ σούπα, για να είμαι ειλικρινής και είναι πολύ χορταστικό και πεντανόστιμο (καλά,μια εμμονή με το ταχίνι τη έχω, να μην λέω ψέμματα!!)Καλό απόγευμα!!!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        6. Δεν την έχω φάει ούτε την έχω φτιάξει, όμως ο άντρας μου, μου γκρίνιαζε ότι δεν του έχω κάνει ποτέ ρεβίθια, οπότε ευκαιρία να τα κάνω και τα δυο. Το ταχίνι μου αρέσει και εμένα πολύ. Θα ψάξω να σου βρω ένα γλυκό του Παρλιάρου με ταχίνι, ρούμι και σοκολάτα, απλά τέλειο,το είχα φτιάξει πέρυσι, θα σου αρέσει

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        7. Είμαι εδώ για να σου πω ότι σήμερα έφτιαξα τα μπισκότα με το φιστίκι Αιγίνης και μάντεψε...Όλοι ενθουσιάστηκαν!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        8. Κορίτσια, μόλις επέστρεψα, όχι από το φροντιστήριο αλλά από ένα σεμινάριο ζαχαροπλαστικής.... ουυυυφφφφ! ξέσκασα!!!!

          manousina μου, βρές το γλυκό, pleaseeee! Τώρα, μ' αυτό το ταχίνι προσπαθώ και δεν τρώω πολλά άλλα για να μην πάρω κιλά!!!!!

          "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο" χαίρομαι πολύ που τους άρεσαν...
          Καλό βράδυ!

          ΑπάντησηΔιαγραφή
        9. Κική μου, δεν σε προλαβαίνω! Το χούμους είναι πολύ ωραίο ντιπ! Συχνά το φτιάχνω, βέβαια χρειάζεται χρόνο! Φιλάκια

          ΑπάντησηΔιαγραφή

        Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

        No