Ο γνωστός και αγαπημένος σιμιγδαλένιος χαλβάς σε light εκδοχή !


Καλημέρα από την ηλιόλουστη πια Θεσσαλονίκη! Τα χιόνια λιώνουν, η Καθαρή Δευτέρα έγινε παρελθόν και εμείς επανερχόμαστε στην καθημερινότητά μας, μέχρι την επόμενη γιορτή-αργία...



Η καθημερινότητά μας απαιτεί, εκτός των άλλων, μια υγιεινή διατροφή που εγώ, τουλάχιστον, κάποιες φορές την παραβλέπω, στο όνομα κάποιων επετείων και γιορτών. Έλα όμως που οι γιορτινές μέρες τελειώνουν... κι επιστρέφω στην βάση της σωστής διατροφής. Στο πλαίσιο αυτής της διατροφής, σήμερα, θα γράψω την συνταγή για τον σιμιγδαλένιο χαλβά, όπως την άλλαξα προκειμένου να μειώσω τις θερμίδες του, χωρίς να χάσω τη γεύση του...
ΥΛΙΚΑ
2 κ.σ. ελαιόλαδο 
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 φλ. νερό 
1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού που τον έχουμε σουρώσει (ή απλά 2 φλ.νερό)
2 κ.σ. μέλι
1/2 φλ. φρουκτόζη ή καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κάνουμε το σιρόπι: βάζουμε το νερό και το χυμό πορτοκαλιού να ζεσταθούν σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το μέλι, τη φρουκτόζη, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε μέχρις ότου να γίνει σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Βάζουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, και ανακατεύουμε μέχρι ότου το σιμιγδάλι ψηθεί. 
Στο σημείο αυτό, πρέπει, να σας πω ότι μπορούμε να ψήσουμε το σιμιγδάλι όσο θέλουμε και δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο πάντα. Προσωπικά εγώ, άλλοτε το ψήνω αρκετά (γίνεται σκουρόχρωμο) και άλλοτε το θέλω λιγότερο ψημένο (πιο ανοιχτόχρωμο). Έτσι, βέβαια, μπορούμε να κάνουμε και δίχρωμο χαλβά ή χαλβά μαρμπρέ (με νερά σαν το κέικ)!*

Δίχρωμος σιμιγδαλένιος χαλβάς
Μόλις το σιμιγδάλι ψηθεί, κουταλιά-κουταλιά, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι (προσέχουμε γιατί "τσιτσιρίζει" και πιτσιλάει στις πρώτες κουταλιές) και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να τελειώσει το νερό του.
Τον βγάζουμε από τη φωτιά, τον αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και τον βάζουμε σε φόρμα. 
Τον σερβίρουμε μόνο του ή με "καραμελωμένους" ξηρούς καρπούς (εγώ προτιμώ ποικιλία ξηρών καρπών) και ξερά φρούτα σκέτα ή και με γλάσο πικρής σοκολάτας.
"Καραμελωμένα" ξερά φρούτα και ξηροκάρπια
Στο αντικολλητικό τηγανάκι, βάζουμε 2 ξερά δαμάσκηνα, 2 ξερά βερίκοκα, 2 ξερά σύκα κομμένα σε κομμάτια και λίγους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια) χοντροκομμένους.
Προσθέτουμε λίγη καστανή ζάχαρη και 1/2 φλ. του καφέ νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να τελειώσει το νερό αλλά το μίγμα να μη γίνει σκληρή καραμέλα.
TIPS
* Ο δίχρωμος χαλβάς μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: 1- με λιγότερο ή περισσότερο ψημένο σιμιγδάλι και 2- με χαλβά απλό και χαλβά όπου έχουμε προσθέσει 1/2 κ.σ. κακάο στο σιμιγδάλι προτού ψηθεί καλά και το ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί και να αλλάξει χρώμα. Μετά συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία. 
* Ο χαλβάς μπορεί να γίνει λιγότερο ή περισσότερο γλυκός, προσθέτοντας ή αφαιρώντας μέλι και φρουκτόζη.
* Μπορούμε να γαρνίρουμε το χαλβά με γλάσο σοκολάτας (ακόμη και το έτοιμο γλάσο που κυκλοφορεί σε σακουλάκια είναι καλό ή να φτιάξουμε εμείς) και με ξηρούς καρπούς καραμελωμένους ή ωμούς.
Γενικά, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να γίνει ένα εύκολο, φθηνό και light γλυκό, που θα το γευόμαστε χωρίς ιδιαίτερες ενοχές για την σιλουέτα.

8 σχόλια:

  1. καλημέρα !!! εσας τελείωσαν τα χιόνια και εμας
    μόλις άρχισαν !!!!

    υπέροχος ο χαλβάς σου και ωραία τα τιπς που δίνεις !!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα!!! καλή Σαρακοστή,καλή εβδομάδα και φιλιά!!! Υπομονή χιόνια είναι θα περάσουν, εξ άλλου υπάρχουν και χειρότερα που δεν περνούν έτσι εύκολα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή σαρακοστή!Λατρεμένος χαλβάς...'Ασε που οι φωτογραφίες σου τον κάνουν ακόμη πιο δελεαστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα καραμελωμένα φρούτα και η γαρνιτούρα με αποτέλειωσαν!!!
    Υπέροχος ο χαλβάς σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ.. μου άνοιξε η όρεξη!
    Φαίνεται τέλειος ο χαλβάς!!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. these look absolutely beautiful !
    so decedent and delicate !
    Mmmmm , its good to indulge once in awhile, isnt it ? (:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πεντανόστιμος φαίνεται, μιας και νηστεύουμε είναι ότι πρέπει για να ξεγελάμε την ανάγκη μας για κάτι γλυκό. Υγιεινό και με σχετικά καλές θερμίδες, όχι τύψεις ναι στον χαλβά σου. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμείς εδώ έχουμε ακόμη χιόνι. Περιμένουμε να δούμε και εμείς τον ήλιο. Πολύ νόστιμος ο χαλβάς σου Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!