Μήλα ψητά με σάλτσα μαυροδάφνης


Και τώρα, η σειρά μου να γράψω για το φρουτένιο γλυκό που έφτιαξα για το κυριακάτικο τραπέζι.
Ένα γλυκό εύκολο και νηστίσιμο με μήλα που, όπου νάναι θα τελειώσουν, χαλβά και μαυροδάφνη.
Τη σάλτσα μαυροδάφνης την διάβασα στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού "Γλυκιές Ιστορίες".
ΥΛΙΚΑ
5 μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
80-100 γρ. χαλβά με βανίλια
χυμό 2 πορτοκαλιών
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζανάκι νερό 
200 γρ. μαυροδάφνη
50 γρ. ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
2 καρφάκια γαρίφαλου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση και με κουταλάκι αφαιρούμε τα κουκούτσια δημιουργώντας μια "λακούβα".
Βάζουμε τα μήλα σε ταψάκι ανάποδα, με τη "λακούβα" προς τα κάτω (όπως στη φωτογραφία).
Προσθέτουμε το χυμό των δύο πορτοκαλιών, το νερό, τη ζάχαρη και το 1 ξυλάκι κανέλας.
Τα βάζουμε να ψηθούν για 1 περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Ελέγχουμε και εάν δούμε ότι το νερό τελείωσε εντελώς, προσθέτουμε ελάχιστο.
Μόλις μαλακώσουν τα γυρίζουμε με τη "λακούβα" προς τα πάνω και γεμίζουμε με τρίμματα χαλβά.
Τα ραντίζουμε με το ζουμί τους και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθεί ο χαλβάς και να καραμελώσει το σιρόπι.
Τα βγάζουμε από το φούρνο.
Για τη σάλτσα μαυροδάφνης
Βάζουμε τη μαυροδάφνη σε κατσαρόλα με τα 50 γρ. ζάχαρη, το 1 ξυλάκι κανέλας και τα καρφάκια γαρίφαλου και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά από το σημείο βρασμού. 
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και γαρνίρουμε μ' αυτή τα καραμελωμένα ψητά μήλα.
TIPS
* Εάν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χαλβά με...
- ταχίνι και να γεμίσουμε μ' αυτό τη "λακουβίτσα" των  μήλων ή
- ψιλοκομμένα καρύδια
Καλή επιτυχία, καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!!
Tante Kiki
12 Comments
No