Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά καρυδάτη! Η παραδοσιακή νοστιμιά...

Οι κροκέτες μπακαλιάρου είναι πάντα αγαπημένες και πάντα απαραίτητες, στην οικογένειά μου τουλάχιστον, στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Η συνταγή είναι αυτή που φτιάχνει η μαμά μου, εδώ και πολλά χρόνια...
ΥΛΙΚΑ
500 γρ φιλέτο υγράλατου (παστού) μπακαλιάρου 
Χυλός (κουρκούτι) για το τηγάνισμα
7-8 κ.σ. αλεύρι
1/2 κουτάκι μπύρα (160ml) μπύρα
2 φλ. του ελλην. καφέ νερό κρύο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Πιπέρι
Αλάτι ελάχιστο
Σκορδαλιά με καρύδια
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες
1/2 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι λάδι
3 κ.σ. ξίδι
ελάχιστο αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το χυλό και το τηγάνισμα
Σε μπωλ, φτιάχνουμε το "κουρκούτι", βάζοντας τη μπύρα, το νερό, το πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύοντάς τα καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Γίνεται ένα χυλός ούτε πολύ πηχτός αλλά ούτε και αραιός που "στέκεται" επάνω στο ψάρι.
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο όπως έχουμε ήδη αναφέρει εδώ και τον κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια ή αλλιώς τον "ξεψαχνίζουμε" και τον βάζουμε στο κουρκούτι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι.
Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα του χυλού με το μπακαλιάρο και το τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Για τη σκορδαλιά
Στο multi πολτοποιούμε τα καρύδια και το σκόρδο και το ψωμί που το έχουμε μουλιάσει σε νερό και το έχουμε στραγγίσει.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλάτι,το λάδι και το ξίδι, εναλλάξ.
Η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη. Εάν θέλουμε τη πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε τις κροκέτες με τη σκορδαλιά.   
TIPS
* Εάν δεν θέλουμε η σκορδαλιά να μυρίζει ιδιαίτερα υπάρχουν 2 μυστικά:
       1- να αφαιρέσουμε από το σκόρδο τη φύτρα του ή
       2- να βράσουμε πρώτα λίγο το σκόρδο και μετά να το πολτοποιήσουμε, είναι η συμβουλή της γνωστής και αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου.
Καλή Όρεξη και του χρόνου με υγεία και χαρά!!!

8 σχόλια:

  1. Τέλειες είναι! Αφράτες, ροδοψημένες, τραγανές, χωρίς κόκκαλα. Βάζω στοίχημα πως οι ανηψιές σου τρελλαίνονται γι'αυτές!
    Πολύ καλή και η ανάρτηση ξαλμυρίσματος / ξεπετσιάσματος του μπακαλιάρου. Κρίμα που δεν την είδα νωρίτερα να την προωθούσα. Α, των Βαϊων δεν τρώμε πάλι ψάρι; θα το κάνουμε τότε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλασσική συνταγή για τον τηγανητό μπακαλιάρο. Εξαφανίζεται αστραπιαία-επειδή δεν έχει κόκκαλα-.
    Και φυσικά η απαραίτητη συνοδεία, η σκορδαλιά.
    Μας γέμισες μυρωδιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραιαη συνταγη σου και η μεριδα σου γενναιοδωρη οπως πρεπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά,Κική μου!Υπέροχες οι κροκέτες σου,ποτέ δεν έχω φάει σε τέτοια μορφή τον μπακαλιάρο.Θα δοκιμαστεί οπωςδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεικές οι κροκέτες αλλά κ η σκορδαλιά!!!! Μπορώ να τα τρώω σαν chips... φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Χρόνια πολλά και του χρόνου και οι κροκέτες μου στη διάθεσή σας!! Κερνάω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σας και χρόνια πολλά!, ακολούθησα την δοσολογία για το κουρκούτι και ήταν σκέτη αποτυχία, όταν λέτε φλιτζανια καφέ τι ακριβώς εννοείτε? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μήπως έβαλες τα μεγάλα φλιτζάνια;;; Γιατί το κουρκούτι με τα κομματάκια μπακαλιάρου γίνεται ένας χυλός ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!