Γλυκό του κουταλιού παντζάρι με λεμόνι


Για μια ακόμα χρονιά, η άνοιξη έφτασε, αν και με λίγο άστατο καιρό και μια επικαιρότητα όχι και τόσο ευχάριστη.
Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να τη γλυκάνουμε λίγο, μήπως βελτιωθεί και η καθημερινότητά μας. 
Αισιόδοξες και θετικές σκέψεις πάντα βοηθούν. Ταυτόχρονα όμως κι ένα γλυκό του κουταλιού, ίσως όχι τόσο παραδοσιακό αλλά εξ ίσου νόστιμο, με χρώμα καταπληκτικό που δεν χορταίνεις να το βλέπεις, παίζει κι αυτό τον ρόλο του.
Το γλυκό παντζάρι δεν είναι συνηθισμένο, από τη στιγμή όμως που το έφτιαξα με γοήτευσε και μάλιστα όταν η γεύση του "απογειώθηκε" από τα κομμάτια του κατακίτρινου, μυρωδάτου λεμονιού που κατέληξε κόκκινο κι αυτό, ίσως γιατί ζήλεψε το υπέροχο χρώμα του παντζαριού.
Δοκιμάστε τη συνταγή και ... περιμένω με ανυπομονησία τα σχόλιά σας!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό παντζάρια βρασμένα
5 λεμόνια καθαρισμένα
900 γρ ζάχαρη (4 ποτήρια)
3 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα παντζάρια με νερό (να τα σκεπάζει).
Τα βράζουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. 
Προσοχή: το πόση ώρα ακριβώς θα βράσουν εξαρτάται και από το πόσο σκληρά είναι τα παντζάρια.
Καθαρίζουμε τα λεμόνια και τα κόβουμε σε φέτες ή κύβους.
Βγάζουμε τα παντζάρια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στη κατσαρόλα βάζουμε τα 3 ποτήρια νερό με τη ζάχαρη και τα λεμόνια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15-20 περίπου λεπτά.
Μετά, ρίχνουμε και τα βρασμένα παντζάρια κομμένα σε φέτες ή κύβους και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Δοκιμάζουμε αν έδεσε το σιρόπι, στάζοντας μια μια σταγόνα σε ένα πιατάκι : αν η σταγόνα στέκεται στρογγυλή τότε το γλυκό είναι έτοιμο αν όχι τότε χρειάζεται κι άλλο βράσιμο.
TIPS
* Δεν βάζουμε από την αρχή το παντζάρι στο σιρόπι, για να διατηρήσει το ωραίο χρώμα του.
* 'Οταν το σερβίρουμε, καλό είναι να βάζουμε στο πιατάκι και παντζάρι και λεμόνι γιατί έτσι, η γεύση του γλυκού είναι ασυναγώνιστη!!! 
* Μπορούμε, επίσης, να γαρνίρουμε μ' αυτό γιαούρτι και να απολαύσουμε ένα δροσιστικό, ραφινάτο και ελαφρύ γλυκό!
Καλή επιτυχία!!!
Tante Kiki
18 Comments

18 σχόλια:

  1. Πιο γρήγορα δεν μπορούσα να έρθω.....
    Γλυκάκι πολύ ελαφρύ!!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κική μου γοητεύτηκα από το γλυκό σου!Θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.
    Και ζητώ την άδεια σου για αναδημοσιεύση αναφέροντας φυσικά την πηγή.Φιλιάαααααααααααα

    Υγ.Καιρό είχα να ενθουσιαστώ με κάτι.Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι φανταστικό γλυκάκι είναι αυτό?? Δεν το ήξερα ότι γίνεται γλυκό του κουταλιού!! Θα το κάνω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αααααα.... εσύ το χεις προχωρήσει πολύ το θέμα:)
    Εννοείται θα το δοκιμάσω, κάθε τι διαφορετικό και ασυνήθιστο με προκαλεί να το δοκιμάσω!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή.Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε με πρώτη ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαν παντζάρι το έχω βάλει στο μάτι από πέρσι αλλά τελικά δεν το έφτιαξα. Ο συνδυασμός με λεμόνι ακόμα καλύτερος.
    Όταν λες καθαρισμένα λεμόνια εννοείς χωρίς τη φλούδα;;
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους!
    Το γλυκό είναι τέλειοοοοο! Από εμφάνιση σίγουρα τώρα από γευση...δυστυχώς δεν ξέρω και δεν πρόκειται να μάθω. Τι κρίμα που δε μου αρέσουν τα παντζάρια :-(
    Αφήνω και μια ηλιαχτίδα φεύγοντας
    καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλες... πριν από λίγο επέστρεψα από τα μαθήματα και είπα να σας πω ένα γειά...
    Να είστε καλά που με επισκέπτεστε...

    manousina μου, καλώς ήρθες, έχουμε να μιλήσουμε μέρες και μου έλειψες!!! Φιλάκια

    mara μου, έχεις την άδεια και σ' ευχαριστώ για την αναφορά της πηγής. Φιλιάαααα!

    Έφη μου, ούτε κι εγώ το ήξερα, μέχρι που το δοκίμασα!! Είναι πολύ ωραίο!!!

    ΕΛΕΝΑ μου, κι εμένα μου αρέσουν τα ασυνήθιστα, αλλά τελικά το έχουν κάνει πολλοί πιο πριν από μένα, όπως είδα πριν από λίγο στο δίκτυο, αν και διαφορετικό. Δεν πειράζει όμως...δεν ανακάλυψα την Αμερική...χαχαχα

    Vita αξίζει τη δοκιμή.

    Ξανθή, ναι έβγαλα τη κίτρινη φλούδα και τα κουκούτσια εννοείται... αυτό με δυσκόλεψε λίγο.

    iliolousti, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά σαν μεγαλύτερη και καθηγήτρια, θα σου δώσω μια συμβουλή... να δοκιμάζεις πάντα νέες γεύσεις και μετά να τις απορρίπτεις ή όχι. Η ηλιαχτίδα σου είναι πάντα ευπρόσδεκτη! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λες να είναι ένας τρόπος για να συμπαθήσω το παντζάρι?Να το δω με άλλα μάτια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. omologw den exw xanadei tetoia suntagh!bre to patzaraki kai glukaki ginetai?mprabo tou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. this looks so cuuute,
    the love the colors of the beet root jam & yogurt !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα τι ωραίο blog είναι αυτό!!!
    Και τι ωραία πράγματα που φτιάχνεις!!! Μπράβο.
    Σ'ευχαριστώ για την συμμετοχή σου στο πρώτο μου giveaway. Σε ακολουθώ κι εγώ!

    www.zizibloom.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ zizi bloom! Χαίρομαι που σου άρεσε, κάνε κλικ στην παρακολούθηση για να έχω το εικονίδιό σου εύκολα και να μπαίνω εύκολα! καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια μέρα έλλειψα και παραλίγο θα έχανα τέτοιο πρωτότυπο γλυκό! Δεν σε προλαβαίνουμε! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγγελική μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω να σου αρέσει το συγκεκριμένο γλυκό. Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι πρωτότυπο! Σίγουρα θα μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν και ασχολούμαι πολύ με γλυκά κουταλιού δεν φανταζόμουν ποτέ κάτι τέτοιο! Είμαι βέβαιη ότι θα είναι υπέροχο και σκοπεύω να το επιχειρήσω λίαν συντόμως! Καλώς σε βρήκα λοιπόν στο υπέροχο ιστολόγιό σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΝΝΑ 24-1-13
    ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΜΕ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No