Για μια ακόμα χρονιά, η άνοιξη έφτασε, αν και με λίγο άστατο καιρό και μια επικαιρότητα όχι και τόσο ευχάριστη.
Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να τη γλυκάνουμε λίγο, μήπως βελτιωθεί και η καθημερινότητά μας.
Αισιόδοξες και θετικές σκέψεις πάντα βοηθούν. Ταυτόχρονα όμως κι ένα γλυκό του κουταλιού, ίσως όχι τόσο παραδοσιακό αλλά εξ ίσου νόστιμο, με χρώμα καταπληκτικό που δεν χορταίνεις να το βλέπεις, παίζει κι αυτό τον ρόλο του.
Το γλυκό παντζάρι δεν είναι συνηθισμένο, από τη στιγμή όμως που το έφτιαξα με γοήτευσε και μάλιστα όταν η γεύση του "απογειώθηκε" από τα κομμάτια του κατακίτρινου, μυρωδάτου λεμονιού που κατέληξε κόκκινο κι αυτό, ίσως γιατί ζήλεψε το υπέροχο χρώμα του παντζαριού.
Δοκιμάστε τη συνταγή και ... περιμένω με ανυπομονησία τα σχόλιά σας!
ΥΛΙΚΑ1 κιλό παντζάρια βρασμένα
5 λεμόνια καθαρισμένα
900 γρ ζάχαρη (4 ποτήρια)
3 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα παντζάρια με νερό (να τα σκεπάζει).
Τα βράζουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσοχή: το πόση ώρα ακριβώς θα βράσουν εξαρτάται και από το πόσο σκληρά είναι τα παντζάρια.
Καθαρίζουμε τα λεμόνια και τα κόβουμε σε φέτες ή κύβους.
Βγάζουμε τα παντζάρια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στη κατσαρόλα βάζουμε τα 3 ποτήρια νερό με τη ζάχαρη και τα λεμόνια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15-20 περίπου λεπτά.
Μετά, ρίχνουμε και τα βρασμένα παντζάρια κομμένα σε φέτες ή κύβους και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Δοκιμάζουμε αν έδεσε το σιρόπι, στάζοντας μια μια σταγόνα σε ένα πιατάκι : αν η σταγόνα στέκεται στρογγυλή τότε το γλυκό είναι έτοιμο αν όχι τότε χρειάζεται κι άλλο βράσιμο.
TIPS
* Δεν βάζουμε από την αρχή το παντζάρι στο σιρόπι, για να διατηρήσει το ωραίο χρώμα του.
* 'Οταν το σερβίρουμε, καλό είναι να βάζουμε στο πιατάκι και παντζάρι και λεμόνι γιατί έτσι, η γεύση του γλυκού είναι ασυναγώνιστη!!!
* Μπορούμε, επίσης, να γαρνίρουμε μ' αυτό γιαούρτι και να απολαύσουμε ένα δροσιστικό, ραφινάτο και ελαφρύ γλυκό!
Καλή επιτυχία!!!