Στη χθεσινή ανάρτηση, ανέφερα κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τα είδη του αλατιού, που θεωρώ ότι καλό είναι να τα γνωρίζουμε, έστω κι αν δεν επηρεάζουν άμεσα την μαγειρική.
Σήμερα, στο δεύτερο μέρος αυτού του αφιερώματος σ' αυτό το, τόσο σημαντικό για την ζωή μας, καλώς ή κακώς, άρτυμα θα αναφερθώ στη χρήση του στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΧΟΡΤΑ
1. Στα βραστά λαχανικά, προσθέτουμε το αλάτι στο νερό της κατσαρόλας από την αρχή γιατί βοηθάει στη διατήρηση του χρώματός τους. Η αναλογία είναι 20 γρ. χοντρό αλάτι (1 κ.σ.) για κάθε λίτρο νερού.
2. Όταν θέλουμε κάποια λαχανικά για πίτες ή κροκέτες (π.χ. κολοκύθι τριμμένο, σπανάκι κλπ) να αποβάλλουν τα υγρά τους τα τρίβουμε με αλάτι και τα βάζουμε σε σουρωτήρι πάνω σε μπολ.
3. Για να μη βγάλει το κρεμμύδι πολλά υγρά στο τηγάνι ή την κατσαρόλα κατά το σωτάρισμα, το ψιλοκόβουμε και το αλατίζουμε μισή ώρα πριν το μαγείρεμα.
4. Όταν θέλουμε να κάνουμε αρωματικό αλάτι με διάφορα αρωματικά χόρτα, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε χοντρό αλάτι που θα το κάνουμε λεπτό στο multi μαζί με τα αρωματικά.
5. Εάν έχει πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό, βράζουμε μαζί μια πατάτα και το φαγητό θα πάψει να είναι αλμυρό.
6. Αλατίζουμε τις σούπες λαχανικών στην αρχή του μαγειρέματος για να έχουν καλύτερη γεύση.
7. Αλατίζουμε τις σαλάτες λίγο πριν το σερβίρισμα για να είναι τα λαχανικά τραγανά.
8. Εάν το λάχανο που αγοράσαμε για τη σαλάτα είναι σκληρό, τρίψτε το με αλάτι... θα μαλακώσει και θα πάρει καταπληκτική γεύση.
9. Για να μη μαυρίσουν οι κομμένες πατάτες πριν το τηγάνισμα, τις αφήνουμε σε αλατόνερο μέχρι να τις τηγανίσουμε.
ΚΡΕΑΤΑ
1. Δεν αλατίζουμε ποτέ το κρέας στην αρχή, είτε το βράζουμε είτε το ψήνουμε, γιατί γίνεται σκληρό..
2. Όταν θέλουμε να ψήσουμε σε κρούστα αλατιού, χρησιμοποιούμε χοντρό αλάτι και για να σφίξει η κρούστα ανακατεύουμε το αλάτι με ασπράδια αβγών μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
ΨΑΡΙΑ
1. Όταν τα ψάρια που αγοράσαμε δεν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε αμέσως, τα καθαρίζουμε, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο, μέσα σε σακούλα για να μην πάρει μυρωδιά το ψυγείο.
2. Όταν ψήνουμε ψάρια, προσθέτουμε το αλάτι ένα μισάωρο πριν το ψήσιμο.
3. Όταν τηγανίζουμε ψάρια, δεν τα αλατίζουμε απ' έξω στην αρχή, γιατί το δέρμα τους κολλάει στο τηγάνι. Τα αλατίζουμε, στο τηγάνι, αφού έχουν κάνει κρούστα. Στην αρχή τα ανοίγουμε και τα αλατίζουμε μόνον μέσα.
4. Για να μείνει λευκό και σφιχτό το κρέας του φρέσκου μπακαλιάρου, το αφήνουμε για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό πριν το μαγείρεμα.
5. Για να αφαιρέσουμε πιο εύκολα τα λέπια από τα ψάρια τα πασπαλίζουμε με ψιλό αλάτι, λίγο πριν την διαδικασία.
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
1. Όταν βράζουμε ζυμαρικά, προσθέτουμε το αλάτι μόλις το νερό πάρει μια βράση και φυσικά πριν να ρίξουμε τα ζυμαρικά.
2. Η αναλογία του αλατιού που, συνήθως, προσθέτουμε είναι 1/2 κ.σ. αλάτι για κάθε λίτρο νερό.
ΟΣΠΡΙΑ
1. Αλατίζουμε τα όσπρια κατά τη διάρκεια του βρασίματος και αφού αρχίσουν να μαλακώνουν για να μη γίνουν σκληρά.
2. Για να βράσουν καλύτερα τα όσπρια και ειδικά τα ρεβίθια, τα αφήνουμε σε αλατόνερο για μια νύχτα, πριν να τα μαγειρέψουμε.
2. Για να βράσουν καλύτερα τα όσπρια και ειδικά τα ρεβίθια, τα αφήνουμε σε αλατόνερο για μια νύχτα, πριν να τα μαγειρέψουμε.
ΓΛΥΚΑ
1. Μια πρέζα αλάτι στα γλυκά, και ιδιαίτερα στα κέικ, τάρτες, μπισκότα, τσουρέκια και κρέμες "απογειώνει" τη γεύση τους, αρκεί το αλάτι αυτό να είναι το χοντρό γιατί το επιτραπέζιο αλάτι δίνει αλμύρα.
2. Στα κείκ και στα μπισκότα, το αλάτι μπαίνει μαζί με τα αβγά.
3. Για να μη ζαχαρώσει το γλάσο των γλυκισμάτων, προσθετουμε λίγο αλάτι.
ΚΑΦΕΣ
Για να γίνει καλύτερος και με πιο έντονη γεύση ο καφές φίλτρου βάζουμε ελάχιστο αλάτι στην καφετιέρα πριν να βάλουμε το νερό.
ΑΒΓΑ
Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα τα βραστά αβγά, προσθέτουμε αλάτι στο νερό που τα βράζουμε.
Πηγές : http://www.perlasalt.gr - http://www.kalas.gr - Περιοδικό "Γαστρονόμος"