Νηστίσιμο red velvet κέικ με παντζάρι, χωρίς μίξερ, στα μικροκύμματα.


Την προηγούμενη εβδομάδα, σας υποσχέθηκα ότι θα δοκιμάσω να φτιάξω ένα νηστίσιμο κέικ στα μικροκύμματα, και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα.
Κρατώντας την υπόσχεσή μου, σας παρουσιάζω σήμερα ένα κατακόκκινο κέικ (όπως ακριβώς το περίφημο αμερικάνικο red velvet), νηστίσιμο που προετοιμάζεται και ψήνεται σε χρόνο ρεκόρ, γιατί δεν χρειάζεται μίξερ και ψήνεται στο φούρνο μικροκυμμάτων, εάν θέλετε μικρή ποσότητα.  
Φυσικά, μπορούμε να το ψήσουμε και με κανονικές δόσεις υλικών, στον ηλεκτρικό φούρνο.
ΥΛΙΚΑ
1/2 φλ. ζάχαρη
50 γρ. αραβοσιτέλαιο ή και ελαφρύ ελαιόλαδο
70 γρ. χυμό πορτοκαλιού
50 γρ. καρυδόψιχα 
60-70 γρ. παντζάρια βρασμένα 
125 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1/4 κ.γλ. σόδα φαγητού 
1/4 κ.γλ. baking powder
1/4 κ.γλ. κανέλα
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
ελάχιστο πιπέρι κόκκινο ή πάπρικα γλυκιά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψιλοκόμβουμε στο multi τα καρύδια και μετά πολτοποιούμε  τα παντζάρια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking, τη κανέλα, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το μισό χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το μίγμα με τα παντζάρια και τη καρυδόψιχα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το μίγμα θα έχει ένα κατακόκκινο χρώμα (βέβαια, αυτό εξαρτάται από την ποσότητα χρωστικής που θα έχουν τα παντζάρια, δηλ. πόσο κόκκινα θα είναι).
Τέλος, προσθέτουμε και το μίγμα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά. 
Το τελικό μίγμαείναι έτοιμο και γεμίζουμε 5-6 φορμάκια (μπολάκια) πυρίμαχα.
Ψήνουμε για 3-4 λεπτά στη δυνατότερη σκάλα του φούρνου μικροκυμμάτων.
Εάν θέλουμε μπορούμε να το γαρνίρουμε με μαρμελάδα πορτοκάλι ή κρέμα βουτύρου.
TIPS
Μην ξεχνάμε ότι: 
*όταν ψήνουμε κέικ στα μικροκύμματα να ψήνουμε ένα την πρώτη φορά για να ελέγχουμε τον χρόνο ψησίματος ανάλογα με τον δικό μας φούρνο. 
* το κέικ με παντζάρια είναι ένα κέικ που δεν φουσκώνει πολύ και είναι ελαφρώς υγρό μέσα.
*εάν το τελικό μίγμα είναι σφιχτό, το αραιώνουμε με χυμό πορτοκαλιού. 
* για να μη γίνει το τελικό μίγμα αραιό, ρίχνουμε σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού.
Καλή επιτυχία!!
Tante Kiki
17 Comments
No