Η Καθαρά Δευτέρα έφτασε και η απαραίτητη λαγάνα πρέπει να ετοιμαστεί.
Όταν ήμουν παιδί, κάθε χρόνο, θυμάμαι που πήγαινε κάποιος από μας πολύ πρωί στον φούρνο για να αγοράσει τις λαγάνες... πριν ακόμη να πάρουμε το πρωινό μας.
Κάποια χρονιά, μεγάλη πια, αγοράζοντας ένα από τα περιοδικά "Αρμονία" βρήκα μια συνταγή για λαγάνα χωριάτικη... και σκέφτηκα να την δοκιμάσω. Ήταν η αρχή του τέλους για τις αγορασμένες λαγάνες! Αυτό ήταν! Την υιοθετήσαμε και ξανά δεν αγοράσαμε λαγάνα.
Είναι μια συνταγή εύκολη, γρήγορη με νοστιμότατα αποτελέσματα και κυρίως δεν τρέχουμε πρωί-πρωί της Καθαράς Δευτέρας για τις λαγάνες!!!
Προσωπικά, τις φτιάχνω αποβραδίς και ή τις ψήνω αμέσως, οπότε τις βάζω στο ψυγείο και την άλλη μέρα τις ζεσταίνω στους 50 βαθμούς για λίγο ή τις ψήνω το πρωί για να είναι ζεστές.
- 1 κιλό αλεύρι "Λήμνος" (1 πακέτο)
- 480 γρ (2 ποτήρια) νερό χλιαρό για το ζύμωμα
- 140 γρ νερό χλιαρό για να διαλύσουμε τη μαγιά
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 30 γρ νωπή μαγιά)
- 20 γρ αλάτι
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Σουσάμι
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Διαλύουμε τη μαγιά και το μέλι στα 140 γρ χλιαρό νερό και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Σταδιακά προσθέτουμε και το νερό (2 ποτήρια) και ζυμώνουμε για 15 λεπτά, περίπου, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και να είναι εύπλαστη.
- Την βάζουμε. όπως είναι στην λεκανίτσα που τη ζυμώσαμε, σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά, ώστε να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Μετά, ξαναζυμώνουμε τη φουσκωμένη ζύμη για λίγο και πλάθουμε τις λαγάνες.
- Φτιάχνουμε 2 λαγάνες των 800 γρ κάθε μια ή 4 των 400 γρ.
- Βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου, αντικολλητικό χαρτί που το αλείφουμε με λάδι (ουσιαστικά για να πάρουν την γεύση οι λαγάνες και όχι για να μην κολλήσουν) και βάζουμε τις λαγάνες στο ταψί.
- Μετά κάνουμε δαχτυλιές στην επιφάνειά τους (πιέζουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη).
- Ραντίζουμε την επιφάνειά τους με λίγο χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε λιώσει 1 κ.γλ. μέλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και καλύπτουμε για λίγο με πετσέτα κουζίνας, ώστε να μην είναι πολύ σκληρή η κρούστα τους.
* Προσέχουμε πάντα τον χρόνο ψησίματος γιατί εξαρτάται και από τον κάθε φούρνο.
* Εάν θέλουμε, βάζουμε στον φούρνο καθ' όλη τη διάρκεια ψησίματος, κάτω από τις λαγάνες, ένα ταψάκι με νερό για να μην έχουν σκληρή κρούστα.