Ταραμοσαλάτα, απαραίτητο συμπλήρωμα της λαγάνας και της Καθαράς Δευτέρας

Η ταραμοσαλάτα που φτιάχνω είναι λίγο διαφορετική από τις περισσότερες, όχι με διαφορετικά υλικά, αλλά με συνδυασμό υλικών και φτιαγμένη με παραδοσιακό τρόπο. Ο παππούς μου που ήταν ο ειδικός της οικογένειας για την ταραμοσαλάτα, έλεγε ότι πρώτα πρέπει να "σπάζουμε" τον ταραμά καλά, ώστε η σαλάτα να γίνεται αφράτη και να μην μυρίζει.
Προσωπικά, αν και έχω μεγαλώσει κι έχω ζήσει στη Καβάλα, που είναι συνώνυμη της ψαροφαγίας, ποτέ δεν αγάπησα ιδιαίτερα τα ψάρια και τη γεύση τους. Αν και λατρεύω τη θάλασσα, είμαι ιδιαίτερα δύσκολη στη γεύση της θάλασσας και του ιωδίου και γι αυτό, συνήθως, όταν φτιάχνω κάτι με ψάρι ή "παράγωγο" ψαριού προσπαθώ να "κρύψω" τη γεύση του...
 Έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω τη συγκεκριμένη ταραμοσαλάτα, που είναι, βέβαια, πολύ νόστιμη και δεν μυρίζει αυτό που εγώ λέω, "ψαρίλα"!!!!
Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι τυχαίο που ακόμη δεν έχω καμμιά συνταγή για ψάρια ή θαλασσινά. Το υπόσχομαι, όμως, αύριο θα βάλω συνταγή για χταπόδι, αλλά θα έχει φτιάξει το πιάτο η αδερφή μου!!!! 
ΥΛΙΚΑ
2 κ.σ. λευκό ταραμά (έτσι κι αλλιώς είναι ο καλύτερος, λένε οι ειδήμονες)
1.5 κ.σ. κόκκινο ταραμά (πάντα έλεγα ότι ο κόκκινος ταραμάς μυρίζει περισσότερο)
2 φέτες ψωμί (μόνον τη ψίχα, μουσκεμένη σε νερό)
2 μέτριες πατάτες (βρασμένες σε νερό ή ψημένες στον φούρνο μικροκυμάτων)
2-3 φλ. του καφέ λάδι
1 φλ. του καφέ λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τον ταραμά σε ένα μπολ και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού τον πιέζουμε για 5 λεπτά, μέχρις ότου σπάσουν τα "αυγουλάκια".
Βγάζουμε το ψωμί από το νερό και αφού πολτοποιήσουμε τη πατάτα,  ανακατεύουμε τα δύο υλικά και τα προσθέτουμε στον ταραμά.
Με το μίξερ χειρός, αρχίζουμε να χτυπούμε τον ταραμά, προσθέτοντας λίγο λάδι και λίγο λεμόνι.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε κι άλλο λάδι και λεμόνι, χτυπώντας συνεχώς.
Συνεχίζουμε το ίδιο, έως ότου η ταραμοσαλάτα γίνει αφράτη.
Σερβίρουμε με ελιές και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
TIPS
* Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στο λάδι γιατί την επόμενη μέρα η ταραμοσαλάτα θα χαλάσει (θα "κόψει όπως και η μαγιονέζα", έλεγε η μητέρα μου) αλλά και δεν πρέπει να την χτυπάμε για πολλή ώρα (μόνον μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει αφράτη).
* Εάν η πατάτα είναι ψημένη στα μικροκύμματα, ο ταραμάς χρειάζεται περισσότερο λάδι για να γίνει γιατί η πατάτα έχει λιγότερη υγρασία απ' ότι εάν την βράσουμε μέσα σε νερό.
* Σημαντικό είναι να δοκιμάζουμε την σαλάτα για να καταλάβουμε, εάν μας αρέσει η γεύση της ως προς το λεμόνι (αλλιώς το μειώνουμε ή το αυξάνουμε λίγο).



Καλή Αποκριά και Καλή Καθαρά Δευτέρα!!!

3 σχόλια:

  1. Τη λατρεύω! Καλή σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όμορφη παρουσίαση
    και του χρόνου, όπως κι αν είναι την τσακίζω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. oh wow,
    ive never seen this before!
    haha, i love coming to your blog and seeing new dishes that arnt usually popular here in the US.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!