Πέννες με λαχανικά, σουσάμι και ταχίνι... μια διαφορετική σαρακοστιανή πρόταση


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, Σαρακοστή σήμαινε, εκτός των άλλων, την απαρχή μιας διαφοροποιημένης μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής (όπως και τα Χριστούγεννα άλλωστε). 

Καταλάβαινα ότι έρχεται το Πάσχα και ότι μπαίναμε στη Σαρακοστή όταν η μαμά μου και η γιαγιά μου έβαζαν στην κουζίνα τον ταραμά, το σησαμέλαιο, το ταχίνι, το σουσάμι και τον χαλβά, σε ικανοποιητική ποσότητα και σε διάφορες μορφές...
Έφτιαχναν ταραμοκεφτέδες, ταραμοσαλάτα με μίγμα λευκού και κόκκινου ταραμά που πρώτα τον "έσπαζαν", όπως έλεγαν, στο χέρι αλλά και ταχινόσουπα, φρικασέ με σάλτσα ταχινιού, χαλβά σιμιγδαλένιο με σουσάμι, ταχινόπιτα, τρουφάκια σοκολάτας με χαλβά ή με ταχίνι.
Έτσι κι εγώ, εθισμένη στο άρωμα και στη γεύση του σουσαμιού, του ταχινιού και του χαλβά, σκέφτηκα να γράψω μερικές από τις συνταγές που ήταν πια, παραδοσιακές για την οικογένεια.
Η πρώτη μου συνταγή είναι απλή και νόστιμη, αν και ελαφρώς "γκουρμέ" γεύση για όσους δεν καταναλώνουν συχνά ταχίνι. Δεν παύει όμως να είναι μια πρόταση, έξω από τα συνηθισμένα που πάντα εντυπωσιάζει γευστικά.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια πέννες
2 καρότα σε λωρίδες
2 πιπεριές κόκκινες σε κομματάκια
1 πράσο σε ροδέλες
1 κολοκυθάκι σε κύβους
4 λιαστές ντομάτες σε κομματάκια
3 κ.σ. σησαμέλαιο (αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο)
100 γρ ταχίνι
4 κ.σ. καβουρντισμένο σουσάμι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού και τα αδειάζουμε σε μπολ.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια, βάζουμε το λάδι και μαραίνουμε το πράσο, το κολοκυθάκι, τις λιαστές ντομάτες, το καρότο και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ψηθούν αλλά χωρίς να χάσουν το χρώμα τους.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και λίγο κύμινο.
Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε και τις πέννες και ανακατεύουμε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι,  καβουρντίζουμε το σουσάμι προσθέτοντας και το ταχίνι. Περιχύνουμε τα μακαρόνια και σερβίρουμε αμέσως, αν θέλουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
TIPS
* Μπορούμε στα μακαρόνια να προσθέσουμε και μπρόκολο.

Tante Kiki
14 Comments

14 σχόλια:

  1. καλό μήνα,Κική!ενδιαφέρουσα πρόταση το ταχίνι!Θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είμαι λάτρεις των ζυμαρικών, θα το δοκιμάσω είμαι περίεργη για τον συνδυασμό με το ταχίνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα συνταγή...Ειδικά για μένα που λατρεύω τα ζυμαρικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ταχίνι δεν το έχω βάλει στην διατροφή μας, αν και πρέπει γιατί είναι πηγή πολλών θρεπτικών και απαραίτητων για τον οργανισμό μας ουσιών.
    Προχτές κάπου διάβαζα κάποια συνταγή με ταχίνι και την πρότεινα στην οικογένεια, δεν ήταν και πολύ αρνητικοί, θα αρχίσω τις δοκιμές ξεκινώντας από το δικό σου πιάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντυπωσιακή συνταγή, γεύσεις που δεν μπαίνουν συχνά στο σπίτι μας,μιας και στο ταχίνι αντιμετωπίζω.... ξυνισμένα μούτρα, αλλά που θα ήθελα να τις δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κορίτσια, η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είναι σαν να "τρακάρεις" με τη γεύση αλλά μετά είναι υπέροχο, αν και σε μπουκώνει γρήγορα. Όχι μεγάλες μερίδες λοιπόν!!!! Φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαφέρουσα συνταγή! Με το ταχίνι δεν έχω μεγάλη εξοικείωση! Να ξεκινήσω με λιγότερη ποσότητα...???
    Για να το προτείνεις σίγουρα θα είναι καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Hi Tante Kiki! Thank you for visiting my blog :)! I love Greek food so I am sure I will visit your blog often :).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Welcome Cooking Gallery :)! I am sure we will visit often each other :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Je suis bien contente d'avoir découvert ton blog! Kiki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Bon mois Kim. Moi aussi, je suis bien contente de ta visite. T' es prof comme moi? J' adore Quebec et c' est possible que j' y démenagerai dans quelques années:)Je vais te rencontrer souvent chez ton blog:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Félicitation à toi tante kiki, ce blog est très très bien partie. à la prochaine.
    amicalement Josée

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No