Ταμίνα με σιμιγδαλένιο κουσκούς! Η Ανατολή στο πιάτο μας...



Maghreb ονομάζονται πέντε χώρες της Β.Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη, Αλγερία και Μαυριτανία) καθώς και η περιοχή της Δ. Σαχάρας.



Το σημερινό γλυκό, η ταμίνα με  σιμιγδαλένιο κουσκούς, κατάγεται από τις περιοχές αυτές και είναι από εκείνα τα ανατολίτικα γλυκά που λατρεύω γιατί θυμίζουν παραμύθια της γιαγιάς, χίλιες και μία αραβικές νύχτες, χαρέμια, ανατολίτικους χορούς σε εσωτερικούς κήπους, μαγευτικό σκηνικό για όνειρα (αφήνοντας, βέβαια, εσκεμμένα κατά μέρος, την άσχημη πλευρά της ζωής εκεί...).
Σ' αυτές τις Αραβικές χώρες , κυρίως στην Αλγερία, σερβίρεται το απόγευμα με το τσάι ή με τον καφέ, αλλά και σε επετείους και γιορτές. 
Φυσικά, έχει πολλές παραλλαγές κατά περιοχή, η βασική όμως συνταγή είναι η ίδια, σιμιγδάλι, μέλι, κανέλα και βούτυρο. 
Το λατρεύω, επίσης, γιατί είναι ένα γλυκό εύκολο, γρήγορο, νηστίσιμο και με μια μοναδική γλύκα απλότητας που σε κατακλύζει. 
Περιέχει υλικά, που πάντα έχω στο σπίτι, κι έτσι μπορώ οποιαδήποτε στιγμή να το φτιάξω.
Η βασική συνταγή είναι από ένα βιβλίο με "Ανατολίτικα" γλυκά της σειράς Hachette pratique κι εγώ έκανα μικρές παρεμβάσεις για να πλησιάσει τις γευστικές μου προτιμήσεις.
ΥΛΙΚΑ για 5-6 άτομα
2 φλ. κουσκούς σιμιγδαλένιο μεσαίου μεγέθους (όχι ζυμαρικό) 
5 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο 
4 σύκα ξερά
4 βερίκοκα ξερά
4 δαμάσκηνα ξερά
1/2 φλ. σταφίδες ξανθές 
2 κ.σ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
2 κ.σ. φουντούκια χοντροκομμένα
1 κ.σ. κανέλα
1/2 φλ. κονιάκ 
1 κ.σ. μέλι
Άχνη ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεπλένουμε τα ξερά φρούτα και τις σταφίδες και τα βάζουμε να φουσκώσουν για μισή περίπου ώρα σε κονιάκ.
Βράζουμε 2 φλιτζάνια νερό και ρίχνουμε μέσα το κουσκούς. 
Το αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και μετά προσθέτουμε 3 κ.σ. από το βούτυρο και με πιρούνι το ανακατεύουμε και χωρίζουμε τους κόκκους.
Το βάζουμε στο σκεύος που θα το σερβίρουμε, το πασπαλίζουμε με άχνη, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Κόβουμε σε κομμάτια τα σύκα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σωτάρουμε τα ξερά φρούτα που κόψαμε, τις σταφίδες και τους κομμένους ξηρούς καρπούς, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε και το κονιάκ και το μέλι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστεί το υγρό τους.
Τέλος, προσθέτουμε το κουσκούς και αφήνουμε να σωταριστεί για λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο άχνη και κανέλα. 
TIPS
Μπορούμε να το κάνουμε και με ολόκληρα τα φουντούκια και τα αμύγδαλα (όπως το έκανα αυτή τη φορά) και να βάλουμε μέσα 2 κ.σ. κουκουνάρι.
Με τη μαργαρίνη γίνεται νηστίσιμο και πιο ελαφρύ. Αν, βέβαια, θέλουμε την καταπληκτική επίγευση του βουτύρου, τότε χρησιμοποιούμε βούτυρο.
Tante Kiki
8 Comments

8 σχόλια:

  1. Couscous sucré aux fruits secs! Τι μου θύμισες Κική μου! Μια Αλγερή φίλη μου το έφτιαχνε με λίγο διαφορετικό τρόπο! Είχε το παραδοσιακό σουρωτό και μαγείρευε το κουσκούς στον ατμό. Μούλιαζε τα ξερά φρούτα σε τσάι. Έφτιαχνε ένα ελαφρύ σιρόπι με την ζάχαρη και περιέλουζε το κουσκούς, έβαζε επάνω φρούτα και ξηρούς καρπούς και το τσακίζαμε με το τσάι μας!!!!
    Το δικό σου είναι πιο πλούσιο και θα είναι ΤΕΛΕΙΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μόνο που βλέπω την φωτό σου καταλαβαίνω πως θα είναι απολύτως του γούστου μου!!
    Μας πλημμύρισες με άρωμα Ανατολής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας! Έψαχνα για ένα μπλοκ της ελληνικής προέλευσης! Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας βρήκα! Caroline B. Blog: http://tomatescerisesetbasilic.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο συνδυασμός εξαιρετικός και πεντανόστιμος!
    Να ρωτήσω Κική, αυτό το κουσκούς που το βρίσκουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα κορίτσια!!! Μόλις επέστρεψα από το φροντιστήριο. Χαίρομαι που σας άρεσε το γλυκό!

    Αγγελική μου χάρηκα που σου έφερα στο νου ευχάριστες στιγμές! Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό!!!

    Έλενα, δοκίμασέ το είναι πράγματι νόστιμο και ελαφρύ!

    Edible Art,I'm glad you liked it.

    Caroline B. τί έκπληξη... μιλάς ελληνικά; Πώς κι έτσι; Αν θέλεις, στείλε μου mail... Γιατί έψαχνες ένα ελληνικό blog? Χαίρομαι,πάντως, που βρεθήκαμε γιατί κι εγώ λατρεύω το Quebec κι ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα έρθω μόνιμα εκεί.

    Kitchen Stories μην ανησυχείς είναι το ίδιο που έχω και στο κοτόπουλο αλα κρεμ και το παίρνω από το Carrefour/Mαρινόπουλο, είναι δικό τους προϊόν.

    Σε λίγο θα σας επισκεφθώ. Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλώς σε βρήκα στο σπιτάκι σου.
    μμμμμμμ, έπεσα και σε ωραίο γλυκάκι, τρελαίνομαι για κάτι τέτοια, οπότε διπλή μερίδα παρακαλώ!!!!
    και μπόλικο δροσερό νεράκι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς ήρθες Γαστεροπληξ!!! Ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No