Κολλυβόσμος ή Ασουρές...


Των Αγίων Θεοδώρων σήμερα και στο χωριό της μητέρας μου έφτιαχναν κόλλυβα και "κολλυβόσμο" δηλαδή ασουρέ, που τον κερνούσαν μαζί με τα κόλλυβα.
 Έστω και αργά, λοιπόν, θα σας δώσω το παραδοσιακό αυτό κέρασμα, με τον τρόπο που το έφτιαχναν.
ΥΛΙΚΑ
6 φλ. από το νερό που έβρασε το σιτάρι μαζί με σιτάρι
7-8 κ.σ. γεμάτες, αλεύρι ψημένο 
1 φλ. σταφίδες ξανθές
1 φλ. καρυδόψιχα 
1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη 
2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
8 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε το 200 γρ. σιτάρι με 10 φλιτζάνια νερό για 2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει. Ανανεώνουμε το νερό όταν τελειώνει.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζουμε το αλεύρι έως ότου το χρώμα του να γίνει ανοιχτό καστανό.
Όταν το σιτάρι είναι έτοιμο, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίζουμε το σιτάρι.
Από το νερό αυτό, παίρνουμε 6 φλιτζάνια νερό και το ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε και σιτάρι και σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά.
Διαλύουμε 7-8 κ.σ. γεμάτες, αλεύρι σε 2 φλιτζάνια νερό κρύο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το σιτάρι.
Μετά, βάζουμε και τις σταφίδες, τη καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα,  και τη ζάχαρη. 
Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστη.
Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα και το σουσάμι που έχουμε καβουρδίσει.
Αφήνουμε να πάρει μια τελική βράση και μόλις γίνει πηχτή, την βγάζουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με σουσάμι, καρύδια και αν θέλουμε και μερικά σπυριά ρόδι. 
Και του χρόνου με υγεία !
Tante Kiki
10 Comments

10 σχόλια:

  1. Κι εμείς εδώ στην Κρήτη το φτιάχνουμε αυτό Κική. Και με αλεύρι σαν κρέμα όπως περιγράφεις και σαν σκέτο χυλό με μυρωδικά, ξηρούς καρπούς και σουσάμι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένο κι ως γλυκάκι κι όχι μόνο προς τιμήν των νεκρών μας. το τσακίζω γι' αυτό αποφεύγω να το φτιάχνω συχνά, διότι το τρώω όοοοολοοοοο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα κορίτσια! Δεν είναι πεντανόστιμος αυτός ο χυλός; Σήμερα το τσάκισα πάλι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή με είχε κεράσει πρώτη φορά αυτό το γλυκό μια κυρία από την Ήπειρο, θα πρέπει να το φτιάχνουν κι εκεί.
    Γίνεται πραγματικά πολύ νόστιμο, ελαφρύ και γεμάτο αρώματα!
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον ασουρέ τον ξέρω από την μητέρα μου που το έφτιαχνε συχνά, δεν ξέρω γιατί δεν το έχω επιχειρήσει η ίδια να το φτιάξω, με ξεσήκωσες τώρα!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν το ήξερα αυτό τελικά όσο ζεις μαθαίνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κορίτσια, καλησπέρα!

    Dark Chef, θα σε γελάσω και δεν το θέλω σχετικά με την Ήπειρο. Μπορεί όμως, γιατί η γιαγιά μου ήταν από την Ήπειρο αν και είχε μεγαλώσει στη Μακεδονία. Για την Ήπειρο, ξέρω ότι κάνουν τη "Βαρβάρα", που είναι κάτι παρόμοιο, απλά το κερνούν στη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας!

    'Ελενά μου, σε κερνάω, μια που σε ξεσήκωσα! Έλα σε περιμένω!

    Rena και Xara, δοκιμάστε το, θέλει, βέβαια, λίγο χρόνο αλλά αξίζει τον κόπο! Είναι ελαφρύ και νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν το έχω ξαναδεί. Η παράδοση μας κρύβει πολλούς θησαυρούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No