Ρυζότο με άγριο ρύζι αγκινάρες και καρότα

Από καιρό ήθελα να φτιάξω ένα ριζότο που, αν και είναι ένα φαγητό πολύ αγαπημένο, τώρα τελευταία το παραμέλησα λίγο.
Εχθές, αγόρασα άγριο ρύζι agrino (αυτό που είναι μίγμα με parboiled) που το λατρεύω και ψάχνοντας στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εταιρίας, βρήκα το ριζότο με αγκινάρες που έφτιαξα, με κάποιες μικρές παραλλαγές για να το ταιριάσω στις γευστικές μας προτιμήσεις.
Έγινε ένα καταπληκτικό ριζότο (μέχρι και οι ανιψιές μου ξετρελάθηκαν), με ραφινάτη γεύση και επίγευση που θα μαγειρεύω συχνά, μια και οι αγκινάρες είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Εγώ το έφτιαξα νηστίσιμο αλλά μπορεί να γίνει και κανονικό.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα θα χρειαστούμε
2 φλ. άγριο ρύζι Agrino (μίγμα με parboiled)
500 γρ καρδιές αγκινάρας* κατεψυγμένες κομμένες σε φέτες
1 φλ. καροτάκια μικρά ή καρότο κομμένο
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα
2-3 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 μικρό λεμόνι
1 φλ. του καφέ άσπρο κρασί
6 φλ. νερό ζεστό
Αλάτι και τρίχρωμο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σωτάρουμε τις αγκινάρες, τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και τα καρότα για 3 λεπτά.  
Προσθέτουμε το ρύζι και τα σωτάρουμε όλα μαζί, για άλλα 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και το χυμό λεμονιού κι αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Τέλος, ρίχνουμε και το νερό.
Προσθέτουμε τον άνιθο και το αλατοπίπερο και αφήνουμε το ριζότο να βράσει  18-20 λεπτά, σε σιγανή φωτιά, έως ότου το νερό να απορροφηθεί.
Σερβίρεται ζεστό, αφού το περιχύσουμε με ελάχιστο λεμόνι (αν σας αρέσουν τα ξινά γιατί εμένα μου αρέσει χωρίς επιπλέον λεμόνι -:)).
TIPS για όσους δεν νηστεύουν:
*Μπορούμε να σερβίρουμε το ριζότο με τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας (για να προτιμούμε και τα ελληνικά προϊόντα) ή ακόμη και με μια κουταλιά της σούπας τυρί: κρέμα ή cottage.
* Το μόνο θέμα με το συγκεκριμένο φαγάκι είναι ότι οι αγκινάρες είναι ένα σχετικά ακριβό λαχανικό, αλλά υπάρχει η εναλλακτική λύση της αγκινάρας σε κονσέρβα, που είναι σαφώς φθηνότερη και η διαφορά στη γεύση είναι σχετικά μικρή (κι εγώ κονσέρβα χρησιμοποίησα επειδή δεν είχα κατεψυγμένες και ήταν αδύνατον να πάω στο σούπερ μάρκετ με την ίωση που με ταλαιπωρεί εδώ και δύο μέρες). 

16 σχόλια:

  1. Περαστικά!!
    Οι αγκινάρες είναι πολύ αγαπημένες μας, τις μαγειρεύω με διάφορους τρόπους, τώρα που είναι η εποχή τους δεν υπάρχει περίπτωση να πάω στη λαϊκή και να μην αγοράσω.
    Πολύ ωραία η πρόταση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. making delicious risotto is truely an arnt, isnt it?
    haha,
    bu your dish looks amazing filling, hearty, and yums !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κική, πολύ μου αρέσει το ριζότο σου! Θα το κάνω με κονσέρβα αγκινάρες και εγώ, γιατί δεν είναι η εποχή τους. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ Ξανθή μου, παίρνω κυρίως κατεψυγμένες γιατί είναι έτοιμες καθαρισμένες.
    Edible Art, thank you... you're very sweet!!
    Γλυκιά μου Αγγελική, μια χαρά γίνεται και με κονσέρβα!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περαστικά κ απο μένα!!
    Μ'αρεσε τόσο το blog σου όσο και τα λόγια που έχεις στο profil σου!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ Χαρά. Καλώς ήρθες! Ελπίζω να τα λέμε! Να είσαι καλά και καλό βράδυ -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με τετοιο τροπο δεν εχω φτιαξει ποτε αγκιναρες να πω την αληθεια,και το συγκεκριμενο φαγακι δειχνει νοστιμοτατο..θα δοκιμαστει..καλως σε βρηκα κικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Γωγούλα καλώς ήρθες!Ελπίζω να σου αρέσει το μπλογκ μου όσο μου άρεσε και το δικό σου και να τα λέμε συχνά. Εγώ πάντως έγινα μέλος σου! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς σε βρήκα Κική μου!!!
    Μ αρέσει πολύ το άγριο ρύζι και βρίσκω αυτή την συνταγή εξαιρετική!
    Σε φιλώ και εύχομαι καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ive got an award for you, i hope you can drop by my blog and pick it up & see the little message i wrote for you as well~~ (:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική μου έχεις βάλει τόσο όμορφα υλικά (και αγκιναρούλες που τις αγαπάμε βεβαίως), που σίγουρα είναι πολύ νόστιμο!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολύ ωραίο φαγάκι με υλικά εποχής!
    καλό Σ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα...έφτιαξα ένα φαγητό παρόμοιο, η αγκινάρα που έβαλες πολύ καλή η ιδέα.Δεν έχουμε φρέσκιες αλλά κάτι θα γίνει και με τις κατεψυγμένες!
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ νόστιμο φαγάκι και ότι πρέπει για να σε ανακουφίσει από την ίωση που σε ταλαιπωρεί. Περαστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Περαστικά "Tante Kiki"..Να γίνεις γρήγορα καλά..Λατρεύω το ριζότο οπότε λάτρεψα και την συνταγή σου!Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλώς ήρθες Eva μου και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω να τα λέμε συχνά... Καλό Σ/Κ:)

    Έλενα, Γαστεροπλήξ και dhmhtra να είστε καλά. Καλό Σ/Κ -:)

    Katerina και "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο" ευχαριστώ για τις ευχές. Καλό Σ/Κ -:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!