Πώς ξαλμυρίζουμε τον υγράλατο μπακαλιάρο;


25 Μαρτίου αύριο, εθνική γιορτή και γιορτή του μπακαλιάρου ταυτόχρονα, που έχει την τιμητική του σε όλες τις μορφές του!
Πώς όμως τον ξαρμυρίζουμε; Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αν και υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές.
1- Ξεπλένουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και με ένα μαχαιράκι μυτερό, ανασηκώνουμε την άκρη της πέτσας και την αφαιρούμε.
2- Πλένουμε με άφθονο κρύο νερό τον μπακαλιάρο.
3- Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό για 3 ώρες.
4- Μετά, αλλάζουμε το νερό και το αφήνουμε για άλλες τρεις ώρες.
5- Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 3 ώρες, περίπου, μέχρι να συμπληρωθούν 4 φορές, οπότε μπορούμε να τον μαγειρέψουμε.

Η δεύτερη τεχνική είναι παρόμοια αλλά όχι ακριβώς ίδια.
1- Ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό, τον μπακαλιάρο.
2- Τον κόβουμε κομμάτια που τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
3- Βάζουμε το σουρωτήρι σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ώστε ο μπακαλιάρος να σκεπάζεται από το νερό αλλά να μην ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας, όπου κάθεται το αλάτι.
4- Αλλάζουμε το νερό κάθε 4 ώρες περίπου, για 4 φορές.
5- Αφού ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος, τον βουτάμε για 3-4 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και τον καθαρίζουμε από την πέτσα και τα κόκαλα, αν έχει.
TIPS
* Και στις δύο περιπτώσεις, μπορούμε στο τελευταίο νερό να προσθέσουμε λίγο γάλα και να αφήσουμε το ψάρι για 2 ώρες, ώστε ο παστός μπακαλιάρος να έχει γεύση νωπού.
Καλό βράδυ και καλά να περάσετε αύριο!!!
Tante Kiki
5 Comments

5 σχόλια:

  1. Πολύ καλές και οι δύο τεχνικές Kiki .Δυστυχώς τελείωσα το ξαλμύρισμα οπότε δεν μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα. Να πώ και τον πόνο μου, αυτήν την φορά δεν μου πήραν φιλέτο και έπρεπε εκτός από την πέτσα, να βγάλω και τα κόκαλα, μικρά και μεγάλα την ώρα που ξεψάχνιζα. Ωραίο έθιμο αλλά του χρόνου πάλι. Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Edible Art, it's easy, if you like fish!!!-:))

    Σοφία καλημέρα,σκέφτηκα να βάλω τις τεχνικές για τις νέες και άπειρες νοικοκυρές, γιατί πριν κάποια χρόνια, σκεφτόμουν με τρόμο πώς θα τον ξαλμυρίσω! Καλά κάνεις και λες τον πόνο σου, γιατί το να βγάλεις τα κόκαλα δεν είναι και το ευκολότερο! Ας είναι, δεν πειράζει. Και του χρόνου να είμαστε καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να είσαι καλά Kiki ... Κι αναρωτιόμουν τι κάνουμε μ αυτόν τον μπακαλιάρο μέχρι που έπεσα πάνω σου στην αναζήτηση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No