25 Μαρτίου αύριο, εθνική γιορτή και γιορτή του μπακαλιάρου ταυτόχρονα, που έχει την τιμητική του σε όλες τις μορφές του!
Πώς όμως τον ξαρμυρίζουμε; Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αν και υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές.
1- Ξεπλένουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και με ένα μαχαιράκι μυτερό, ανασηκώνουμε την άκρη της πέτσας και την αφαιρούμε.
2- Πλένουμε με άφθονο κρύο νερό τον μπακαλιάρο.
3- Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό για 3 ώρες.
4- Μετά, αλλάζουμε το νερό και το αφήνουμε για άλλες τρεις ώρες.
5- Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 3 ώρες, περίπου, μέχρι να συμπληρωθούν 4 φορές, οπότε μπορούμε να τον μαγειρέψουμε.
Η δεύτερη τεχνική είναι παρόμοια αλλά όχι ακριβώς ίδια.
1- Ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό, τον μπακαλιάρο.
2- Τον κόβουμε κομμάτια που τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
3- Βάζουμε το σουρωτήρι σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ώστε ο μπακαλιάρος να σκεπάζεται από το νερό αλλά να μην ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας, όπου κάθεται το αλάτι.
4- Αλλάζουμε το νερό κάθε 4 ώρες περίπου, για 4 φορές.
5- Αφού ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος, τον βουτάμε για 3-4 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και τον καθαρίζουμε από την πέτσα και τα κόκαλα, αν έχει.
TIPS
* Και στις δύο περιπτώσεις, μπορούμε στο τελευταίο νερό να προσθέσουμε λίγο γάλα και να αφήσουμε το ψάρι για 2 ώρες, ώστε ο παστός μπακαλιάρος να έχει γεύση νωπού.
Καλό βράδυ και καλά να περάσετε αύριο!!!
Πώς όμως τον ξαρμυρίζουμε; Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αν και υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές.
1- Ξεπλένουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και με ένα μαχαιράκι μυτερό, ανασηκώνουμε την άκρη της πέτσας και την αφαιρούμε.
2- Πλένουμε με άφθονο κρύο νερό τον μπακαλιάρο.
3- Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό για 3 ώρες.
4- Μετά, αλλάζουμε το νερό και το αφήνουμε για άλλες τρεις ώρες.
5- Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 3 ώρες, περίπου, μέχρι να συμπληρωθούν 4 φορές, οπότε μπορούμε να τον μαγειρέψουμε.
Η δεύτερη τεχνική είναι παρόμοια αλλά όχι ακριβώς ίδια.
1- Ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό, τον μπακαλιάρο.
2- Τον κόβουμε κομμάτια που τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
3- Βάζουμε το σουρωτήρι σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ώστε ο μπακαλιάρος να σκεπάζεται από το νερό αλλά να μην ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας, όπου κάθεται το αλάτι.
4- Αλλάζουμε το νερό κάθε 4 ώρες περίπου, για 4 φορές.
5- Αφού ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος, τον βουτάμε για 3-4 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και τον καθαρίζουμε από την πέτσα και τα κόκαλα, αν έχει.
TIPS
* Και στις δύο περιπτώσεις, μπορούμε στο τελευταίο νερό να προσθέσουμε λίγο γάλα και να αφήσουμε το ψάρι για 2 ώρες, ώστε ο παστός μπακαλιάρος να έχει γεύση νωπού.
Καλό βράδυ και καλά να περάσετε αύριο!!!