Κουνουπίδι γιαχνί

Έφτασαν οι μέρες και η Καθαρά Δευτέρα, όπως και η νηστεία της Σαρακοστής είναι πια προ των πυλών. 
Η νηστεία, βέβαια, είναι για πολλούς συνυφασμένη με την θρησκεία, όμως οι επιστήμονες, μετά από έρευνες, κατέληξαν ότι τα οφέλη της είναι πολλαπλά για τον οργανισμό.
Η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος αλλά και των ζωικών λιπών, η κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το ταχίνι, το ψάρι, ο ταραμάς  αλλά και η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών λόγω της κατανάλωσης περισσότερων λαχανικών και φρούτων συμβάλλει στην αποτοξίνωση και την καλύτερη υγεία  του οργανισμού μας.
Φυσικά, η νηστεία θα πρέπει να συνοδεύεται από ισορροπημένη διατροφή, να μην έχει πολύ μεγάλη διάρκεια και να μην είναι πολύ αυστηρή γιατί διαφορετικά και σ' αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουμε προβλήματα στον οργανισμό μας.
Η σημερινή συνταγή είναι απλή και καθημερινή αλλά νόστιμη. Την πρώτη φορά που έφαγα κουνουπίδι κοκκινιστό ήμουν πολύ επιφυλακτική αλλά τελικά μου άρεσε κι έτσι άρχισα να το φτιάχνω (για να είμαι ειλικρινής μου αρέσουν πολύ τα κοκκινιστά ή γιαχνί λαχανικά, γενικότερα).
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1- 1,5 κιλό κουνουπίδι σε μπουκετάκια
1 καρότο 
1 μικρή ντομάτα ξεφλουδισμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πιπεριά κόκκινη σε κομμάτια
250 γρ ντομάτα στον τρίφτη (1 κουτάκι pummarò)
1 φλιτζανάκι του καφέ κόκκινο κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Μπαχάρι σε κόκκους
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια.
Τό βάζουμε σε νερό με ξίδι για 5 λεπτά και μετά το πλένουμε, βάζοντάς το κάτω από τη βρύση (να πλυθεί σε άφθονο τρεχούμενο νερό).
Βάζουμε στο multi και πολτοποιούμε το καρότο και το κρεμμύδι (ή τα τρίβουμε στον τρίφτη).
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο (αν θέλουμε παραπάνω μπορούμε να βάλουμε) και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά και το κουνουπίδι και τα σωτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντάς τα, για να μην καούν.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσουν για λίγο, σε σιγανή φωτιά.
Εν τω μεταξύ, πολτοποιούμε και τη ντομάτα στο πολυκόφτη (multi) ή την τρίβουμε στον τρίφτη.
Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα και την ντομάτα "στον τρίφτη" από το χάρτινο κουτάκι.
Βάζουμε τα μπαχαρικά (τη δάφνη, το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το μπαχάρι σε κόκκους) και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 20-30 λεπτά (μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι).
Τρώγεται, κατά προτίμηση, χλιαρό,  σαν κύριο πιάτο, μόνο του ή σερβιρισμένο με ρύζι.
TIPS
* Εάν δεν έχουμε κόκκινο ξηρό κρασί μπορούμε να βάλουμε είτε ημίγλυκο (αφαιρώντας τη ζάχαρη) είτε λευκό ξηρό κρασί (φυσικά με τη ζάχαρη).
*Εάν το φαγητό δεν το θέλουμε νηστίσιμο, μπορούμε να ρίξουμε κατά το σερβίρισμα φέτα τριμμένη ή μπέικον σωταρισμένο, συνδυασμένο με κάποιο κεφαλοτύρι.
Δοκιμάστε το !! Είναι πραγματικά ωραίο και εύπεπτο πιάτο!
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!!

11 σχόλια:

  1. ο ημερολογιακός δρόμος προς το πάσχα είναι η αγαπημένη μου εποχή στην Ελλάδα (είμαι χορτοφάγος) ολο και λιγότερος κόσμος καταναλώνει κρέας και αυτό φυσικά οπως είπες είναι καλό και για την υγεία (αλλά όχι μόνο), μου άρεσε πολύ η συνταγή σου, θα τη δοκιμάσω σύντομα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, αυτό το φαγητό είναι αγαπημένου του συζύγου μου κι έχω καιρό να το φτιάξω, καλά που μας το θύμησες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νόστιμη η συνταγή σου!!
    Καλές Απόκριες, Καλά Κούλουμα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και δε νηστεύω λόγω δίαιτας τρώω πολλά λαχανικά. Το γιαχνί μου αρέσει με όλα τα ζαρζαβατικά. Πολύ νόστιμο Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. oh yum! what a great way to add some intense flavors to cauliflower (:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρομαι που σας άρεσε γιατί άσχετα από τη νηστεία, είναι ένα υγιεινό, νόστιμο και ελαφρύ φαγητό. Την καλημέρα μου σε όλες !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To καημένο το κουνουπίδι δεν το έτρωγα... τώρα όμως το τσακίζω. δεν μπορούσα να φανταστω πόσο νόστιμο είναι!!! Καλό τριήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σε αντίθεση με την αδερφούλα μου τη Μανουσίνα το κουνουπίδι το τσακίζω από μικρή είτε σαλάτα είτε σαν υπέροχο γιαχνί που έφτιαξες!Καλό τριήμερο,Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό τριήμερο Λένια μου, με υγεία και χαρά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαντεψε τι εφτιαξα για σημερα Κικη μου! χε χε!
    Ω ναι, το κουνουπιδι γιαχνι! Τελειο! Γευστικοτατο, υγιεινο, ελαφρυ..κ ευκολο να γινει..σημαντικος παραγοντας κ αυτο! Το κρασι κ τα μπαχαρικα το μεταμορφωνουν!
    Συγχαρητηρια κ ευχαριστουμε πολυ για την ιδιαιτερη συνταγη Κικη μου...το κουνουπιδι απο σημερα οχι μονο βραστο!!!
    Να εχεις πολυ ομορφο ΣΚ!
    Σε φιλω πολυ πολυ!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!