Νηστίσιμες τηγανίτες ή pancakes, απίθανες και με διάφορες γεύσεις !


Στη χθεσινή μου ανάρτηση, η ανιψούλα μου Ιωάννα, έφτιαξε pancakes ή επί το ελληνικότερον τηγανίτες, σαν μια ιδέα για ένα παιχνίδι μαγειρικής με τη μαμά και σαν ένα κυριακάτικο οικογενειακό πρωινό.
Ανάμεσα στα σχόλιά σας, υπήρξε κι ένα της μπλογκοφίλης Ξ., η οποία μου ανέφερε ότι έψαχνε για τηγανίτες νηστίσιμες αλλά δεν βρήκε συνταγή.
'Ετσι κι εγώ, μια και σαν χαρακτήρας...δεν μπορώ να αντισταθώ στην πρόκληση της δημιουργίας, "ανασκουμπώθηκα" και χρησιμοποιώντας σαν βάση τη χθεσινή συνταγή και τη φαντασία μου, πειραματίστηκα φτιάχνοντας τηγανίτες νηστίσιμες... και το πείραμα ήταν άκρως επιτυχημένο!
Μπορούμε να φτιάξουμε όχι απλώς τηγανίτες νηστίσιμες αλλά και με διάφορες γεύσεις όπως θα δείτε παρακάτω.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
2 φλ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
2 μεγάλα πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και πολτοποιημένα στο multi
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 κ.γλ. baking powder
3 κ.σ. ζάχαρη καστανή 
2 κ.σ. μαργαρίνη ή αραβοσιτέλαιο
Για τις διαφορετικές γεύσεις
ταχίνι
cranberries  
σταφίδες
φέτες μήλου ή πολτός μήλου
ψιλοκομμένα ξερά φρούτα
Για το γαρνίρισμα
μέλι
γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή βύσσινο
τρούφα
άχνη
ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς
διάφορα φρέσκα φρούτα
κανέλλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking, τη σόδα, τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη (ή το αραβοσιτέλαιο).
Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια, τα καθαρίζουμε από τις ίνες τους και τα πολτοποιούμε στο multi. 
Βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο το εσωτερικό των από 1 μήλο και το κόβουμε σε φέτες.

Τα ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε, έως ότου πετύχουμε έναν χυλό ούτε πολύ πηχτό ούτε πολύ αραιό (εξαρτάται από κυρίως από το μέγεθος και το χυμό των πορτοκαλιών).
Εάν ο χυλός είναι πολύ πηχτός, προσθέτουμε λίγο νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
Εάν ο χυλός είναι πολύ αραιός, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Βάζουμε μαργαρίνη σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
για τις διαφορετικές γεύσεις
Χωρίζουμε το χυλό σε διάφορα μπολ και βάζουμε σε κάθε ένα χωριστά...
#  1-2 κ.σ. ταχίνι
#  λίγα cranberries  
# λίγες σταφίδες μαύρες, που τις έχουμε μουλιάσει για λίγο σε νερό, τσάι περγαμόντο, κονιάκ ή χυμό πορτοκαλιού
#  λίγη τρούφα
#  λίγα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα
#  φέτες μήλου που θα τις βάλουμε στο χυλό και θα τις τηγανίσουμε
για το γαρνίρισμα
* ρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας 
*  γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή βύσσινο
*  πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα, ιδιαίτερα τις τηγανίτες μήλου
Συνοδεύουμε τις τηγανίτες με γάλα, καφέ ή τσάι σαν πρωινό ή σαν απογευματινό κολατσιό.
Ελπίζω να σας αρέσουν οι νηστίσιμες τηγανίτες και να τις δοκιμάσετε το επόμενο κυριακάτικο πρωινό. Εμείς πάντως, τίς τιμήσαμε, δεόντως, το απόγευμα της Κυριακής και μάλιστα με παρέα που ήρθε απρόσμενα.
TIPS
Μπορούμε βέβαια, εάν θέλουμε αντί για πολτό πορτοκαλιού να χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκαλιού, πορτοκαλάδα, νερό χλιαρό, σιρόπι κομπόστας ή πολτό οποιουδήποτε άλλου φρούτου που έχει χυμό.
... να και το ειδικό εργαλείο για να αφαιρούμε το κέντρο από κάποια φρούτα όπως τα μήλα, για όσους δεν το γνωρίζουν....
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!!!
Tante Kiki
11 Comments
No