Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα! Μια γλυκιά πίτα για σήμερα... μια κολοκυθόπιτα στριφτή.
Η κολοκύθα είναι στην εποχή της... στα καλύτερα της δηλαδή... κι εγώ, δηλωμένη φανατική οπαδός της... δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο πέρα από το να απολαμβάνω τα καλούδια που μας χαρίζει.
Κάθε φορά που βλέπω τις κολοκύθες σκέφτομαι ότι έφτασε το φθινόπωρο κι αν δεν έφτασε... είναι κάπου εδώ κοντά... έτοιμο να ...σκάσει μύτη! Μου αρέσει! Μου αρέσει η εναλλαγή εποχών, με κρατάει σε εγρήγορση... μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι θα μπορούσε όλο τον χρόνο να υπάρχει μια εποχή... συνέχεια η ίδια!!!
Ας επανέλθω όμως στην γλυκιά στριφτή κολοκυθόπιτα που έφτιαξα. Αυτή τη φορά πειραματίστηκα με το φύλλο αλλά και με τη γέμιση.
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για φύλλο, κοσκινισμένο
- 50 ml χυμό πορτοκαλιού
- 210 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ξίδι
- 2 κ.γλ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/3 κ.γλ. τζίντζερ
- 950 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί, τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
- 250 γρ. καρότα, τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
- 180-200 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά θέλουμε την πίτα)
- 200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 3 κ.γλ. κανέλα
- 1 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Ύστερα, προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε έως ότου το νερό τελειώσει κι έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά εκτός ψυγείου και...
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
- Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι, την πασπαλίζουμε με πολύ λίγο αλάτι και την αφήνουμε μέσα σε μια λεκανίτσα για να βγάλει τα υγρά της.
- Την αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
- Ύστερα, την στίβουμε καλά και την βάζουμε μέσα στη λεκανίτσα, απ' όπου έχουμε ήδη ρίξει το νερό.
- Προσθέτουμε τα καρότα, τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα και, αν θέλουμε, και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Κάνουμε με τη ζύμη ένα μπαστούνι που το κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια.
- Με το κάθε ένα από αυτά φτιάχνουμε μια μπαλίτσα και μετά την πιέζουμε με το χέρι μας κάνοντας μια πιτούλα.
- Ύστερα, με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο μας.
- Το σχήμα του είναι καλύτερα να είναι παραλληλόγραμμο αλλά αν γίνει και στρόγγυλο ή οβάλ δεν μας ενοχλεί γιατί γεμίζει μια χαρά.
- Χωρίζουμε τη γέμιση σε τόσα κομμάτια όσα και τα φύλλα μας.
- Παίρνουμε τη ποσότητα γέμισης που χωρίσαμε γι αυτό το φύλλο και το τοποθετούμε επάνω στο φύλλο, έτσι ώστε αυτό να καλύπτεται από γέμιση, απ' άκρο σ' άκρο.
- Τυλίγουμε προσεκτικά και σχετικά σφιχτά και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού δημιουργώντας έναν σαλίγκαρο.
- Ύστερα παίρνοντας άλλη μια μπαλίτσα ζύμης, φτιάχνουμε ένα δεύτερο φύλλο που το γεμίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο.
- Το τυλίγουμε γύρω από τον πρώτο σαλίγκαρο!
- Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε γύρω από τον αρχικό σαλίγκαρο και γύρω από τα υπόλοιπα.
- Έτσι, γίνεται μια στριφτή παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα, έστω και με... λίγο
- αντισυμβατικά φύλλο και γέμιση.
- Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μια ολόχρυση γλυκιά πίτα.