Τα δύο τελευταία τεύχη του περιοδικού "Γαστρονόμος" μπορώ να πω ότι τα λάτρεψα και όχι μόνον... έχω "κολλήσει" πάνω τους γιατί έχουν τόσες συνταγές που μου αρέσουν!!!!
Γενικά, βέβαια είμαι υπέρ του σπιτικού fast food γιατί και το απολαμβάνουμε και ξέρουμε ότι τουλάχιστον είναι απολύτως καθαρό και υγιεινό (ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση που περνάμε).
Χωρίς, λοιπόν, να κάνω κάτι πρωτότυπο... ακολούθησα με κάποιες παραλλαγές τη συνταγή του περιοδικού και να ο γύρος που έφτιαξα και που "έγινε" καπνός!!!!
Η πρώτη προσαρμογή που έκανα ήταν να πάρω έτοιμα σουβλάκια κοτόπουλου αντί για φιλέτο από μπούτι που, έτσι κι αλλιώς, πάλι πρέπει να γίνει σουβλάκι και να περαστεί σε καλαμάκι για να ψηθεί και να κοπεί.
Τα σουβλάκια κοτόπουλου στον κρεοπώλη μου, τουλάχιστον, έχουν ανάμεσα και πιπεριά πράσινη οπότε δεν χρειάστηκα περισσότερη για να έχει και λίγο άρωμα πιπεριάς.
Επίσης, πρόσθεσα και λίγη σκόνη μουστάρδας αλλά και κόλιανδρου για να γίνουν ακόμη πιο αρωματικά.
Μερίδα γύρο ή πίτα με γύρο; |
- 6-8 σουβλάκια κοτόπουλου (ή 1300 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου σε κομμάτια)
- 1 1/2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γλ. ρίγανη, ξερή
- 2/3 κ.γλ. θυμάρι, ξερό
- 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
- 1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 1 μεγάλο ποτήρι νερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 μικρό λεμόνι
Διαβάζουμε τη συνταγή και τη διαδικασία ΕΔΩ.
Η προετοιμασία και το ψήσιμο |
Πώς κόβουμε το σουβλάκι σε γύρο |
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα ταψάκι βάζουμε το νερό, το κρασί, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
- Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τα μπαχαρικά και τα αρωματικά δηλαδή τη ρίγανη, το θυμάρι, το κόλιανδρο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ακουμπάμε μέσα προσεκτικά τα σουβλάκια του κοτόπουλου και τα πασπαλίζουμε από τη μία πλευρά με το μισό από το μείγμα μπαρχαρικών και αρωματικών που ετοιμάσαμε.
- Καλύπτουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο.
- Αφήνουμε τα σουβλάκια να ψηθούν σκεπασμένα για 30 λεπτά.
- Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και γυρίζουμε τα σουβλάκια από την άλλη πλευρά.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε και απ' αυτή την πλευρά με το υπόλοιπο μείγμα αρωματικών και μπαχαρικών.
- Τα βάζουμε και πάλι στο φούρνο και αφήνουμε να ψηθούν έως ότου ροδοκοκκινήσουν.
- Εάν τα σουβλάκια είναι μικρά, σχετικά, κομμάτια χρειάζονται άλλα 20-25 λεπτά. Εάν είναι μεγαλύτερα χρειάζονται περισσότερο χρόνο... οπότε ελέγχουμε συχνά για να δούμε πόσο ακριβώς χρόνο χρειάζονται έως ότου ροδοκοκκινήσουν.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα περιχύνουμε με το ζουμάκι που υπάρχει στο ταψί κι έχουν γλασαριστεί.
- Κόβουμε τα σουβλάκια σε γύρο...
- Τοποθετούμε το κάθε σουβλάκι σε μια επιφάνεια κοπής και κρατώντας το με το ένα χέρι από το ξυλάκι, κόβουμε με το άλλο σε μικρά κομμάτια, χρησιμοποιώντας ένα καλό μαχαίρι.
- Εάν, ο τρόπος αυτός μας δυσκολεύει, τότε βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από το ξυλάκι και τα κόβουμε με μαχαίρι και πηρούνι σε μικρά κομμάτια.
- Βάζουμε τον γύρο σε βαθιά πιατέλα ή πιάτο αν θέλουμε να τον σερβίρουμε σε πιτούλες και τον περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά του ταψιού.
- Αυτό το ζουμάκι τον κάνει ακόμα πιο υπέροχο.
- Αφού κόψουμε τον γύρο τον αφήνουμε στον φούρνο για να μην κρυώσει και ετοιμάζουμε τις σπιτικές τηγανόπιτες όπως θα δούμε ΕΔΩ.
- Ύστερα τηγανίζουμε και μερικές πατατούλες, κόβουμε ντομάτα και κρεμμύδι σε φέτες και σερβίρουμε το γύρο στις πιτούλες τυλιγμένες με αντικολλητικό χαρτί ή πολύ απλά σε πιατέλα με όλα τα υπόλοιπα να τον "περιτριγυρίζουν".
* Εάν φτιάξουμε σουβλάκια από μπούτι κοτόπουλου βάζουμε ανάμεσα και μερικά κομμάτια πράσινης πιπεριάς για περισσότερη γεύση.
Κική απορρώ πότε τα προλαβαίνεις όλα και φτιάχνεις και τόσο μπελαλίδικες συνταγές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και 10:13 το πρωί θα έτρωγα 2 γυρόπιτες πολύ χαλαρά!! Με ξελίγωσες πρωί πρωί!!
Η καπνιστή πάπρικα που έβαλες καθώς και η σκόνη μουστάρδας πρέπει να έδωσαν πολύυυυυυυυυυυ γεύση!! Γενικά η καπνιστή πάπρικα είναι απίστευτο υλικό!
Φιλιά και καλό ΣΚ!
Χρυσαυγή μου δεν είναι και τόσο μπελαλίδικη ή μάλλον θέλει το χρόνο της αλλά αξίζει η νοστιμιά της!!!!
ΔιαγραφήΕάν το φτιάξεις θα καταλάβεις τί εννοώ!!!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για την καπνιστή πάπρικα που λατρεύω!!
Καλή Κυριακή και φιλιά!
Θα συμφωνήσω με την Χρυσαυγή! Μπορεί να μην έχει καλομεσημεριάσει ακόμα, αλλά κι εγώ θα τα καταβρόχθιζα τα σουβλάκια σου! Φαίνονται τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου στείλωωωωω;;;;; Είναι πολύ νόστιμα ... δοκίμασέ τα και δεν θα το μετανιώσεις!
ΔιαγραφήΚαλή Κυριακή!
Τέλειο Κική!! Είναι τέλεια, καταπληκτικά, συμφωνώ απόλυτα με τις προλαλήσασες, θα κατέβαζα άνετα 2-3 άσχετα τι ώρα είναι! Γεια στα χέρια σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλεάννα μου τί σχέση έχει η ώρα... οι λιχουδιές είναι λιχουδιές ...χαχαχαχα
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν!
Καλή Κυριακή!
Σουβλάκια;;;; Ήρθα! Έμεινε κάτι και για 'μένα; Μου αρέσουν πάρα πολύ σχεδόν όλες οι παραλλαγές του. Κι αυτή φαίνεται πάρα πολύ νόστιμη! Μου λείπουν κάνα δυό υλικά, αλλά μόλις πάω στο σούπερ θα τα εφοδιαστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω τις λιγούρες μου και πάω να ετοιμαστώ για δουλειά.
Φιλάκια Κική μου! Καλό μεσημέρι.
Και σουβλάκια και γύρο από κοτόπουλο διαθέτει σήμερα το μαγαζί Sel μου!!! Παίρνεις ό,τι θέλεις, κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση και απολαμβάνεις το σπιτικό σου fast food χωρίς τύψεις και ενοχές αλλά και με τη σιγουριά της καθαριότητας και της ποιότητας!!!
ΔιαγραφήΚαλή δουλειά (έστω και καθυστερημένα)!
Φιλάκια!
Καλή σου Κυριακή!
Αν αποφασίσεις να ανοίξεις μαγαζί ... εμένα να μ' έχεις στα υπόψη για delivery girl, Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορεί θα τα έχω και τα τυχερά μου κατά την παράδοση;
Οκ...θα σε έχω στα υπ'όψη μου αλλά σου λέω από τώρα ότι προσλαμβάνεσαι Πηνελόπη μου... τώρα τί τυχερά θα έχεις δεν ξέρω αλλά πάντως ...ελπίζω να μας πληρώνουν... χαχαχα
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!! -:)))
Απενοχοποιημένο ,ελαφρύ και φυσικά πεντανόστιμο πιτόγυρο,με φροντίδα σπιτική και νοστιμιά που όχι μόνο δεν υστερεί του πρωτότυπου,αλλά υπερέχει κατά πολλές βαθμίδες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μπόλικα αρωματικά,το τόσο γευστικά ψημένο και τεχνηέντως τεμαχισμένο κοτόπουλο,το εμβαπτισμένο στο πιο νόστιμο ζουμί,το συναδελφωμένο με τις απαραίτητες αμαρτωλές-αλλά τόσο νόστιμες!!!-τηγανητές πατάτες,το παντρεμένο με την αψάδα του κρεμμυδιού και την ήπια γεύση της τομάτας,έρχεται και στριμώχνεται στις ροδοψημένες αγκάλες της πιτούλας,να τυλιχτεί προσεκτικά-μήπως και δραπετεύσουν τα αρώματα γρήγορα-,να σφραγιστούν οι γεύσεις και να προσφερθεί ως τρόπαιο,ως δώρο,ως απόκτημα ,χωρίς τύψεις..χωρίς κανένα έλεγχο συνείδησης!
Κική μου πάρα πολύ ωραία πρόταση!Αρκετά χρονοβόρα,αλλά είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που αξίζει τον κόπο!Φιλιά πολλά,πολλά.Καλό Σαββατοκύριακο..προσπάθησε να ξεκουραστείς λίγο!
Πράγματι Φωτεινή μου είναι εύκολο,οικονομικό, υγιεινό και πεντανόστιμο! Αχ αυτά τα σχόλιά σου ...είναι ποίημα!!!
ΔιαγραφήΤο λίγο χρόνο που αποζητάει η προετοιμασία του σου τον ανταποδίδει με τη νοστιμιά του!!!
Φωτεινή μου με ξέρεις τώρα πια... η μαγειρική με χαλαρώνει!!
Έτσι θα ασκήσω το ...σπορ!! -:))))
Φιλιά και επίσης καλή Κυριακή!!!
Τι υπέροχο λαχταριστό πιτόγυρο είναι αυτό Κική μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα σπιτικά και φτιαγμένα από τα χεράκια σου, και το αποτέλεσμα τόσο προκλητικά γευστικό!
Φιλιά πολλά!
Χαίρομαι που σου άρεσε Ελενά μου ... είναι πράγματι πολύ νόστιμο και ασφαλές!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Κική, τελικά το πιο καλό φαστ φούντ είναι το σπιτικό, αναμφίβολα!!! Ελέγχουμε την ποιότητα του φαγητού, σε μεγάλο βαθμό. Σε τέτοια νοστιμιά, μπορεί να αντισταθεί κανείς;;!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Πράγματι Ειρήνη μου, είναι νόστιμο, ξέρεις τί τρως και δεν φοβάσαι δηλητηριάσεις (εγώ κάηκα στο χυλό... και τώρα φυσάω και το γιαούρτι!!). Είναι πεντανόστιμο...αξίζει να το φτιάξεις γιατί είναι και εύκολο!!!
ΔιαγραφήΦιλιά
Γεια σου Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα μαζί σου, τα 2 τελευταία τεύχη του Γαστρονόμου ήταν πραγματικά φανταστικά!
Μόλις χτες κατάφερα να πάρω το τεύχος του Νοέμβρη και όλως τυχαίως κόλλησα απίστευτα με τη συγκεκριμένη συνταγή!
Πρέπει να είναι απίθανη!
Και το σπιτικό fast food απλά δεν παίζεται!
Φιλιά πολλά!
Πράγματι Ερμιόνη μου εγώ τα έχω καταντήσει παλιά γιατί συνέχεια φτιάχνω συνταγές από κεί...-:)))
ΔιαγραφήΕίδες;;; Είναι καταπληκτική και όχι δύσκολη!!!!
Φιλάκια!
Τι γίνεται ρε Κική; Πώς αντέχεις να τα φτιάχνεις και να μην τα τσακίζεις και πώς αντέχεις να μας παιδεύεις πρωϊνιάτικο; Ακόμα δεν τέλειωσα τον καφέ μου; Με την τσίμπλα είμαι! Θεϊκά Κική μου, μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσακίζω από λίγο Μάρθα μου γιατί ακόμη είμαι σε διατροφή ...μου έμειναν άλλα 4 κιλάκια να χάσω!!! Να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε!
ΔιαγραφήΔύο πιτόγυρα με απ' όλα παρακαλώ!!!!!!!!!!!!! Αααα! Και μια παγωμένη μπυρίτσα!!!!!!!! Τέλεια είναι Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτασεεεεεε!!! Και μια μπύραααα.... άντε κι άλλη μία ...κερνάει το μαγαζί!!!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!!!
Φιλιά
επειδή είμαι μεγαλο αγοράκι εγώ θα ήθελα 3 από όλα παρακαλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Θα σου στείλω 4 γι αυτό τα ντελίβερυ ...τηλεφωνικά παρακαλώ για να παίρνετε σειρά!!! χαχαχα
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Κική μου το σπιτικό fast food δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έρθω να το δοκιμάσω στο σπίτι σου γιατι μου φαίνεται ότι το έκανες εκπληκτικό ??? ιχιχιιχιχ
Φιλιά
'Εχεις δίκιο Κωνσταντίνα μου! Να έρθεις σε περιμένω... έγινε πράγματι πολύ ωραίος ο γύρος!
ΔιαγραφήΦιλιά -:))
Αχ, και έχω μια πείνα τώρα!!!! Φαίνεται πεντανόστιμο!!! Χρυσοχέρα!!! Πολλά φιλιά!!! Καλό Σ/Κ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΖημιά μας κάνεις.Μας ξεσηκώνεις είτε μπαίνουμε πρωί είτε βράδυ στο μπλογκ σου.Και είσαι και κομματάκι μακρυά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού ξέρω Σωσώ ότι μ' αγαπάτε γιατί σας ξεσηκώνω!!!! χαχαχα
ΔιαγραφήΤελείωσε πρέπει να έρθετε Θεσσαλονίκη!!!! Τ' ακούς;;;;;;
Φιλιά
αχ τι το ήθελα τέτοια ώρα και μπήκα Κική μου, φοβερή η μέθοδος με τα καλαμάκια! adapted απο εδώ κ πέρα! Φιλάκια πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πράγματι πολύ νόστιμος ο γύρος κι εύκολη η διαδικασία Έρη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε αλλά γιατί μου ήρθες ...ανάποδα;;;; χαχαχαχα Στη φωτό σου εννοώωω!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Καλή Κυριακή!
Ειδα γυρο και μπηκα... τι μου κανεις βραδιατικα να ξερς φαινετε τελειος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠο!Πο!Και είναι μια ώρα δύσκολη...Φίλη φαίνεται κάτι παραπάνω από τέλειος!
ΑπάντησηΔιαγραφή