Το ότι λατρεύω όλα τα είδη ψωμιού είναι γνωστό σε συγγενείς, φίλους και όλους όσους ακολουθούν αυτή την ιστοσελίδα. Η αναζήτηση ανάμεσα σε διάφορα είδη ψωμιού είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι σε έναν κόσμο που δεν έχει όρια. Με μαγιά, με φυσικό προζύμι, με μπύρα κάθε είδος "ψωμιού" έχει την δική του ιστορία αλλά και τους δικούς του οπαδούς. Κι εγώ... θέλω να τα γνωρίσω όλα, να δοκιμάσω όσο το δυνατόν περισσότερα μια και η ιστορία του ψωμιού αγγίζει την ιστορία του ανθρώπινου είδους.
Ωστόσο, μια άλλη αγάπη μου είναι ο γύρος. Θα μου πεις σε ποιόν δεν αρέσει ο γύρος; Ο γύρος για μένα σημαίνει το κλασσικό ελληνικό fast food που σημαίνει "γυράδικο". 'Ελα όμως που αυτός ο άτιμος "κορωνοϊός" μας τα έκοψε κι αυτά! Πήγαινα που πήγαινα μια φορά τον μήνα... τώρα τέρμα κι αυτό! Τί κάνει λοιπόν μια απελπισμένη food blogger όταν δεν μπορεί να απολαύσει αυτό που θέλει; Πολύ απλά το φτιάχνει! Κι από που ξεκινάω... από την πίτα φυσικά (είπαμε το "σκάλωμα" με το ψωμί)! Ύστερα, θα περάσω και στον γύρο ή στο σουβλάκι. Ταχύτατη αναζήτηση για την συνταγή που θα μου κλείσει πονηρά το μάτι λοιπόν μια Παρασκευή βράδυ!
Γρήγορα είδα ότι, λίγο πολύ οι περισσότερες συνταγές (με μικρές εξαιρέσεις) είναι περίπου ίδιες. Οπότε, πριν περάσω να δοκιμάσω κάποιες λίγες διαφορετικές είπα να δοκιμάσω αυτές τις κλασσικές, ως προς τη συνταγή πίτες αλλά τόσο διαφορετικές προς το ψήσιμο, με σκοπό να μείνουν αφράτες.
Για σήμερα, λοιπόν, θα φτιάξουμε τις πίτες του αγαπημένου σεφ Πάνου Ιωαννίδη με τον ιδιαίτερο τρόπο ψησίματός τους. Έχει απόλυτο δίκιο! Είναι απίστευτα αφράτες, μαλακές, πεντανόστιμες και, κυρίως, τυλίγονται χωρίς να σπάζουν! Η μόνη δική μου προσθήκη είναι η ρίγανη και το ελάχιστο ελαιόλαδο στη ζύμη. Την ιδιαίτερη συνταγή για τον πανεύκολο χοιρινό γύρο θα την βρείτε σε επόμενη ανάρτηση. Σαββατόβραδο με fast food σπιτικό και ταινία! Ξέρετε κάτι καλύτερο για την καραντίνα;
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- 1/3 κ.γλ. ρίγανη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 ml χλιαρό νερό
- 30-40 γρ. επιπλέον αλεύρι ή καλαμποκάλευρο για το ζύμωμα
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα 2/3 από το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε τα υλικά αυτά.
- Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρις ότου η ζύμη να σταματήσει να κολλάει πολύ στα χέρια.
- Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά ακόμα, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι κάθε φορά που χρειάζεται.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες των 130 γραμμαρίων (περίπου).
- Αλευρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τις ζυμαρένιες μπάλες, πασπαλίζοντας με αλεύρι.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 - 50 λεπτά.
- Ύστερα, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης και με τα δάχτυλά μας την "ξεφουσκώνουμε" ανοίγοντάς την ταυτόχρονα σε πίτα.
- Την φέρνουμε στο μέγεθος που θέλουμε τραβώντας το ζυμάρι από τις άκρες γύρω γύρω έτσι ώστε να μην χαθεί ο αέρας που έχει μέσα το ζυμάρι.
- Καλύπτουμε τον πάτο του τηγανιού με αντικολλητικό χαρτί.
- Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε προσεκτικά στην άκρη λίγο νερό (κάτω από το χαρτί) και λίγο ακόμα μαζί με λίγο ελαιόλαδο επάνω στο χαρτί.
- Τοποθετούμε την πίτα και κλείνουμε το τηγάνι με ένα άλλο τηγάνι ή ένα καπάκι.
- Αφήνουμε την πίτα για 3-4 λεπτά να ψηθεί από την μια πλευρά και άλλα τόσα από την άλλη πλευρά.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για κάθε πίτα.
- Στην φάση αυτή, μπορούμε να βάλουμε τις πίτες στην κατάψυξη.
- Πριν τις σερβίρουμε τις βάζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο στο τηγάνι έτσι ώστε να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
- Μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και να τις κάνουμε λίγο πιο λεπτές.