Πουτίγκα με σιρόπι δαμάσκηνου ή με μαρμελάδα...


Καλημέρα σας και καλό σας μήνα!!! Έφτασε ο Δεκέμβριος!!! Ο πιο ωραίος μήνας που μας φέρνει τα Χριστούγεννα!! Ας γίνουμε λίγο παιδιά κι ας περιμένουμε με ανυπομονησία τη γιορτή της γέννησης του Χριστού μας αλλά και την αλλαγή της χρονιάς! Έτσι, για να κρατήσουμε την ελπίδα στην καρδιά μας κι ας μην πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει (όχι σύντομα τουλάχιστον)!!!
Θέλοντας να ξεκινήσω γλυκά τον μήνα αλλά και να σας δώσω μια εύκολη και γρήγορη πρόταση για το γλυκό της Κυριακής, έψαξα στα καταχωνιασμένα περιοδικά μου και βρήκα αυτή την αγγλική πουτίγκα μαρμελάδας!
Κι επειδή, όπως το έχω ξαναπεί, τα παιχνίδια του μυαλού μας είναι ατελείωτα... γι αυτό με το που διάβασα τη συνταγή θυμήθηκα ένα από τα αγαπημένα κινούμενα σχέδια της αδερφής μου και όχι μόνον, αλλά και δικά μου... τον Φρου-Φρου!!
Αλήθεια, υπάρχει κανείς άλλος που να θυμάται τον Φρου-Φρού, το ξωτικό που λάτρευε τις "πατιγκούλες" όπως έλεγε ο ίδιος χαρακτηριστικά;;; Έτσι, χάριν του Φρου-Φρού εγώ έφτιαξα για πρώτη φορά πουτίγκα και μετά το "σπορ συνεχίστηκε" μιας και τις λατρέψαμε...
Και τώρα, τα λόγια είναι περιττά... η συγκεκριμένη πουτίγκα είναι ελαφριά, νόστιμη, οικεία γεύση που δεν ξενίζει αλλά γλυκαίνει το είναι μας...χωρίς κραυγαλέες γευστικές εκπλήξεις. Είτε γίνει με κάποιο γλυκό σιρόπι είτε γίνει με μια μαρμελάδα που αγαπάμε είναι πεντανόστιμη και αποδεκτή από όλους με μεγάλη ευχαρίστηση. Γίνεται πανεύκολα σαν ένα γρήγορο κέικ και η μόνη της απαίτηση είναι στον χρόνο ψησίματος. Δοκιμάστε την κάποια στιγμή μόνη της ...λουσμένη με χλιαρό σιρόπι ή μαρμελάδα ή παρέα με ψητά κυδώνια και μήλα στο φούρνο, χιονισμένη με λίγη σαντιγύ!! Ένα επιδόρπιο γρήγορο, εύκολο και κατάλληλο για το οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
Για την πουτίγκα

115 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, μαλακή 
120 γρ. ζάχαρη
115 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 φακελάκι ζάχαρη με άρωμα βανίλιας (ή 1 καψουλάκι βανιλίνης)
2 αβγά
1 κ.σ. κονιάκ
Για το σιρόπι
115 γρ. σιρόπι δαμάσκηνου (ή ό,τι άλλο θέλετε) ή μαρμελάδα βερύκοκο
2 κ.σ. κονιάκ (για να αραιώσουμε την μαρμελάδα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα ή ένα βαθύ ταψάκι.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το μαλακό βούτυρο (ή μαργαρίνη), τη ζάχαρη με άρωμα βανίλιας, το κονιάκ και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα έως ότου το μείγμα αφρατέψει και γίνει κρεμώδες.
Προσθέτουμε στο μείγμα ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα στη δυνατή ταχύτητα.
Τέλος, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Απλώνουμε τα 80 γρ. σιρόπι ή μαρμελάδα στον πάτο του ταψιού ή της φόρμας και αδειάζουμε μέσα το μείγμα της πουτίγκας.
Καλύπτουμε τη φόρμα με ένα αντικολλητικό χαρτί που να είναι τόσο μεγάλο ώστε να επιτρέπει στην πουτίγκα να φουσκώσει και μετά την τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.
Την τοποθετούμε μέσα σε μεγαλύτερο ταψί και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε η φόρμα μας να καλύπτεται έως τα 2/3 της.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα και 20 λεπτά.
Κατά διαστήματα, ελέγχουμε μήπως το νερό που υπάρχει στο ταψάκι έχει τελειώσει, οπότε προσθέτουμε βραστό νερό.
Μετά την απαιτούμενη ώρα, βγάζουμε την πουτίγκα από το φούρνο, ανοίγουμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και ελέγχουμε εάν είναι έτοιμη.
Καλό μήνα και καλά Χριστούγεννα!
Πηγή: Περιοδικό "Μενού", Ιανουάριος 1997
Tante Kiki
28 Comments
No