Χειμώνας... έφτασε και κάνει πια αισθητή την παρουσία του! Μου αρέσει, δεν μπορώ να το αρνηθώ! Μου αρέσει η εναλλαγή των εποχών γιατί αλλιώς θα υπήρχε μονοτονία... για σκεφτείτε... συνέχεια ζέστη και ήλιο ή βροχή ή κρύο!! Προτιμώ, λοιπόν, τις αλλαγές στις εποχές γιατί μαζί τους αλλάζει σχεδόν όλη η καθημερινότητά μας... τα ρούχα μας, οι συνήθειές μας, το σπίτι μας αλλά και η διατροφή μας. Μπορεί να βρίσκουμε πια όλα τα λαχανικά κατεψυγμένα και μάλιστα είναι πια αποδεδειγμένο ότι τα κατεψυγμένα διατηρούν αναλλοίωτες τις βιταμίνες τους αλλά και τα φρέσκα, της εποχής έχουν την χάρη τους.
Χειμώνας λοιπόν και η καλύτερη εποχή για ζεστές σουπίτσες που, ειδικά, για δείπνο είναι ό,τι καλύτερο! Μια τέτοια σουπίτσα θα σας προτείνω κι εγώ ,σήμερα, μια που θα έχουμε και αρκετό κρύο, σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο. Ελαφριά, ζεστούλα, με δύο-τρία κομματάκια ψημένου τοστ με κασέρι ή με φέτα, αν προτιμάτε... τέλειο πιάτο!!! Θα σας ζεστάνει, θα σας χαλαρώσει και θα σας ξαναδώσει το κέφι σας χωρίς να βαρύνει το στομάχι σας... αφήστε που είναι ένα πολύ υγιεινό φαγητό γιατί με τόσα λαχανικά είναι "φουλ" στις βιταμίνες. Μην πολτοποιήσετε τα λαχανικά, αφήστε τα να ξεχωρίζουν και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους... είναι μια σκέτη νοστιμιά.
Πάμε να δούμε πώς να τη φτιάξουμε, αν και... νομίζω ότι είναι ήδη αρκετά γνωστή σουπίτσα...
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
- 2 ντομάτες μεγάλες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 1 πράσο μέτριο, σε ροδέλες
- 2 πατάτες μεγάλες, σε κύβους
- 2 καρότα μέτρια, σε ροδέλες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
- 2 κολοκυθάκια μέτρια, σε κυβάκια
- 3 φύλλα λάχανο, κομμένα όπως για λαχανοσαλάτα
- 4-5 φύλλα και κοτσάνι σέλινου, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 5 κ.σ. κριθαράκι (ή άλλο ζυμαρικό για σούπες)
- Αλάτι και πιπέρι μαύρο
- 1/2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 3-4 ποτήρια νερό
Για τα τοστ
- 8 φέτες ψωμί για τοστ
- 4 φέτες κασέρι ή άλλο κίτρινο τυρί
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, το πράσο, τα καρότα, τη πιπεριά, το λάχανο και τις πατάτες και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5-6 λεπτά.
- Ύστερα, προσθέτουμε τις ντομάτες, το μισό νερό, αλάτι, πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα και αφήνουμε τα λαχανικά μας, να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 15-20 λεπτά, περίπου.
- Μόλις δούμε, δοκιμάζοντας ότι τα λαχανικά είναι έτοιμα, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το κριθαράκι.
- Αφήνουμε τη σούπα μας να βράσει για άλλα δέκα λεπτά (συνήθως το κριθαράκι θέλει 8-10 λεπτά).
- Εν τω μεταξύ, ψήνουμε τα τοστ στην τοστιέρα και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια το κάθε ένα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, αφήνουμε τη σούπα μας για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε με τα κομμένα τοστ.
TIPS
* Εάν θέλουμε τη σούπα μας ακόμα πιο χειμωνιάτικη και μας αρέσουν τα καυτερά, μπορούμε να την πασπαλίσουμε με λίγο μπούκοβο.
* Επίσης, μπορούμε να την γαρνίρουμε με λίγο μπέικον ψιλοκομμένο και καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία.
* Εάν κάνουμε το φαγητό μας σε χύτρα ταχύτητος χρειάζονται μόνον 10 λεπτά μέχρι να βράσουν τα λαχανικά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
Ύστερα, ανοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε το ζυμαρικό που επιλέξαμε και βράζουμε μαζί μ' αυτό για όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία (του ζυμαρικού).
* Εάν κάνουμε το φαγητό μας σε χύτρα ταχύτητος χρειάζονται μόνον 10 λεπτά μέχρι να βράσουν τα λαχανικά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
Ύστερα, ανοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε το ζυμαρικό που επιλέξαμε και βράζουμε μαζί μ' αυτό για όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία (του ζυμαρικού).