Χοιρινό με κυδωνόπαστο και μουστάρδα


Καλημέρα μπλογκογειτονιά!! Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα φαγάκι που έφτιαξα την προηγούμενη Κυριακή με χοιρινό. Καθώς περνάω μια φάση... έλλειψης ιδεών (που ξεκινά από τα κείμενα και επεκτείνεται μέχρι την κουζίνα μου... ευτυχώς εκεί σταματάει), το Σάββατο ανασκάλευα τις συνταγές μου για να βρω κάτι να μου τραβήξει το ενδιαφέρον πριν εγκαταλείψω εντελώς το πεδίο της μάχης και παραδώσω τις ...κουτάλες και τις κατσαρόλες σε κάποιον άλλο για το Κυριακάτικο φαγητό που συνηθίζει να είναι δικό μου ..."παιχνίδι". Κόντευα να απογοητευτώ ώσπου βρήκα 3-4 συνταγές άλλη με μουστάρδα και μέλι, άλλη με ντομάτα και μουστάρδα και μια με ξίδι βαλσαμικό και μουστάρδα. Πάντως όλες είχαν μουστάρδα και ξαφνικά, έγινε αυτό που εγώ λέω κλικ... θα έφτιαχνα το χοιρινό με μουστάρδα και... και... κυδωνόπαστο που έφτιαξα και το λατρεύω(θα σας το δείξω την επόμενη εβδομάδα).
Φυσικά, οι καημένες οι συνταγές ξεχάστηκαν και ακολούθησα τον δικό μου... μοναχικό δρόμο ή αλλιώς δρόμο της γευστικής έμπνευσης της τελευταίας στιγμής, καταλήγοντας στο συγκεκριμένο πιάτο. -:))))
Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο με πολύ ωραία γεύση, ήπια, χωρίς κραυγαλέες παρουσίες, όχι πικάντικο αλλά με μια χαρακτηριστική, ελαφρά γλυκύτητα στην επίγευση. Νοστιμότατο, τόσο που και οι μικρές μας το τίμησαν και οι υπόλοιποι "πελάτες" του τριωρόφου το καταευχαριστήθηκαν. Συνοδεύτηκε από τις πατάτες που είδατε χθές ΕΔΩ και θα μπορούσε να είναι ένα γιορτινό, εύκολο πλην όμως ωραιότατο πιάτο, που θα φιλέψει συγγενείς και φίλους με λίγο κόπο εκ μέρους της οικοδέσποινας αλλά χωρίς υστερεί σε εμφάνιση και γεύση.
Εάν το φτιάξετε, μην το σερβίρετε καυτό, αφήστε το λίγο για να "δέσουν" τα αρώματα και η γεύση και να αναδειχθούν το κυδωνόπαστο και η αρωματική μουστάρδα.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1.650 γρ. χοιρινή σπάλα σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 ml κόκκινο ξηρό κρασί 
3 κ.σ. μουστάρδα αρωματική (ρίγανη με δενδρολίβανο)
60-70 γρ. κυδωνόπαστο (ή 2 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι) 
1/2 κ.σ. θυμάρι ξερό
1 κ.γλ. ρίγανη
5-6 σπυριά μπαχάρι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και τετράχρωμο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί έως ότου γίνει διάφανο και μαραθεί.
Μετά, προσθέτουμε το κρέας πλυμένο και στραγγισμένο για να μην έχει νερά και το αφήνουμε κι αυτό να σοταριστεί πολύ καλά, έως ότου ροδίσει απ' όλες τις πλευρές.
Μέσα στο κρασί διαλύουμε τη μουστάρδα και το κυδωνόπαστο.
Σβήνουμε το κρέας με το μείγμα που φτιάξαμε και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση.
Ύστερα προσθέτουμε 250 ml νερό, το θυμάρι, τη ρίγανη, το μπαχάρι και το πιπέρι.
Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά, περίπου ή μέχρι να μαλακώσει, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, επιπλέον ζεστό νερό.
Εάν το κάνουμε σε χύτρα ταχύτητας, τότε αφήνουμε το κρέας να βράσει 35-40 λεπτά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
Μόλις δούμε ότι το κρέας είναι έτοιμο, τότε αφήνουμε, σε πιο χαμηλή θερμοκρασία, να εξατμιστεί όλο το νερό και να μελώσει η σάλτσα του.
Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το φαγητό μας να μείνει για 5-10 λεπτά, έτσι ώστε να "δέσουν οι γεύσεις με τα αρώματά" του.
Γαρνίρουμε με τις πατατούλες με κουρκουμά (θα τις βρείτε ΕΔΩ) ή με τηγανιτές πατάτες, με ρύζι ή με πουρέ.
Καλή σας συνέχεια και για αύριο ένα αγαπημένο ορεκτικό!
Tante Kiki
23 Comments
No