Lebkuchen ...τα αρωματικά μαλακά μπισκοτάκια

Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!!! Ελπίζω μια γλυκιά εβδομάδα παρά το κρύο που επικρατεί!! Εξ άλλου, καιρός του είναι ...ας απολαύσουμε και λίγο κρύο και χιόνι για να καταλάβουμε την εποχή. 
Θα ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας μ' αυτά τα πολύ αρωματικά και μαλακά, παραδοσιακά Γερμανικά μπισκότα, αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη γλυκολιχουδιά, που όμως εγώ ... ποτέ δεν συμπάθησα, τουλάχιστον έως τώρα μιας και πάντα τα αγόραζα έτοιμα!!! Το πρόβλημά μου ήταν ότι περιείχαν, για τις δικές μου γευστικές προτιμήσεις ...υπερβολικό τζίντζερ! Έτσι, όταν διάβασα τη συνταγή στο αγγλικό βιβλιαράκι ένιωσα μιαν ευχάριστη έκπληξη γιατί είχαν μόνον 2 κ.γλ. τζίντζερ!!! Η γεύση τους είναι ελαφρώς "τζιντζερωτή" και η μαλακή τους υφή μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά τα κάνει ανεπανάληπτα. Τα λάτρεψα σκέτα αλλά όταν χιονίστηκαν και με το γλάσο λεμονιού ...τότε έγιναν πραγματικά ακαταμάχητα!!! 
Έχουν όμως κι άλλα πλεονεκτήματα... δεν έχουν αβγό άρα είναι και νηστίσιμα και, για τον ίδιο λόγο, μπορούν να πάρουν μέρος σε δημιουργικό παιχνίδι παιδιών που ακόμη κι αν βάλουν τα χέρια στο στόμα ή φάνε από τη ζύμη δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα!! Ειδικά, όταν τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων θα είναι μια ωραιότατη απασχόληση!!
Με δυό λόγια, φτιάξτε τα...η γεύση τους είναι εκπληκτική μαζί με ζεστό τσάι, δίπλα στο αναμμένο τζάκι με τη φωτιά να χορεύει και ίσως, ίσως και κάποιες χιονονιφάδες να στροβιλίζονται νωχελικά.
Πάμε να δούμε πώς γίνονται;
ΥΛΙΚΑ για 30 μπισκοτάκια
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
85 γρ. αμυγδαλόψιχα σε σκόνη (ή πολύ ψιλοκομμένη)
2 κ.γλ τζίντζερ 
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού 
1 πρέζα γαρίφαλο 
1 πρέζα μοσχοκάρυδο 
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
200 ml μέλι ανθέων
85 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το γλάσο
100 γρ. άχνη, κοσκινισμένη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αναμιγνύουμε τα στεγνά συστατικά σε ένα μπολ (αλεύρι, αμυγδαλόψιχα, τζίντζερ, κανέλα, μπέικιν, σόδα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι).
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, ζεσταίνουμε το μέλι με τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στα στεγνά συστατικά και ανακατεύουμε.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη για τρόφιμα και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σχηματίζουμε μ' αυτή 30 μπαλάκια (με διάμετρο 3 εκατοστά, περίπου).
Καλύπτουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε μέσα τα μπαλάκια της ζύμης, πιέζοντάς τα λίγο με το χέρι μας για να πλατύνουν και να γίνουν μπισκότα.
Ψήνουμε για 15 λεπτά, αφήνουμε για 3-4 λεπτά να κρυώσουν μέσα στο ταψί και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν καλά, χωρίς να "ιδρώσουν" από την κάτω πλευρά.
Ετοιμάζουμε το γλάσο
Βάζουμε την άχνη και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά έως ότου σχηματιστεί ένα παχύρρευστο γλάσο.
Με ένα κουτάλι, γλασάρουμε τα μπισκότα μας και τα αφήνουμε στη σχάρα μέχρι να στερεοποιηθεί το γλάσο.
Διατηρούνται για 1 εβδομάδα σε αεροστεγές δοχείο για μπισκότα.

Πηγή: GoodFood, 101 delicious gifts, BBC

38 σχόλια:

  1. Από τις κλασσικές Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, για τους Βόρειοευρωπαίους, κυρίως. Νομίζω ότι είναι από τις ωραίες ζύμες, με τις οποίες τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν τις δικές τους γλυκές δημιουργίες, τώρα τις γιορτές. Με το γλάσο, δείχνουν λαχταριστά!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ειρήνη μου και πολύ ωραία ζύμη για τα παιδιά, άσε που είναι πεντανόστιμα μπισκότα!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Καλά Κική μου δεν σε προλαβαίνω με τις αναρτήσεις!! Οι γιορτινές μέρες σου έχουν δώσει ακόμη περισσότερη ενέργεια μού φαίνεται!
    Τα μπισκοτάκια αυτά τα έχω δοκιμάσει (χωρίς επικάλυψη) και μου άρεσαν, αλλά η δική σου εκδοχή με το γλάσο φαίνεται σαφώς καλύτερη!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σου... εγώ πάλι δεν προλαβαίνω να γράψω σχόλια...χαχαχα Χαίρομαι που σου άρεσαν τα μπισκοτάκια και πράγματι με το γλάσο γίνονται ακόμα πιο αρωματικά!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Κική! Πολύ ωραία μπισκοτάκια, θυμάμαι που τα έφτιαχνε η καθηγήτριά μου των Γερμανικών και μου έφερνε, νοστιμότατα και μυρίζουν υπέροχα! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι πολύ αρωματικά (τα συγκεκριμένα της συνταγής όχι υπερβολικά) και πολύ αφράτα και νόστιμα!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. μμμμμμμμμ τέλεια φαίνονται Κική μου, ό,τι πρέπει για να αρχίσει γλυκά η βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Πέλα μου...πράγματι είναι υπέροχα!!! Του χρόνου θα τρώει και ο μικρούλης σου τέτοια!!!! -:))
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Καταπληκτικά είναι τα τιμούσα πάντα την εποχή των Χριστουγέννων στο εξωτερικό!
    Τα Lebkuchen της Νυρεμβέργης τα έχω τιμήσει δεόντως!ουκ ολίγες φορές!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τα μόνα γερμανικά που έχω δοκιμάσει είναι αυτά που βρίσκω στην τοπική αγορά αλλά μου φαίνεται πολύ το τζίντζερ τους!!! Πάντως είναι πολύ ωραία και αρωματικά!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Τ'αγαπώ και κάθε χρόνο τ'αναζητώ με αγωνία...Μετά τη δική σου συνταγή όχι πια!Ανυπομονώ να τα φτιάξω!Καλή βδομάδα φίλη!Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Βάλια μου!!! Δοκίμασε να τα φτιάξεις γίνονται γρήγορα και είναι πεντανόστιμα!
      Φιλιά σου και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  7. Τα λατρεύω!!!!!Τα φτιάχνω κάθε χρόνο!Έχω παραγγείλει ήδη από Γερμανία το ειδικό μίγμα μπαχαρικών.Θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή Κική.
    Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι εκεί έχει ειδικό μείγμα μπαχαρικών έτοιμο...τί ωραία!!! Ελπίζω μόνον να μην έχει πάρα πολύ τζίντζερ γιατί με ..."χαλάει" λίγο! Δοκίμασέ την και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Μου αρέσει που πιστεύεις Κική μου, ότι θα διατηρηθούν και μια εβδομάδα!!!
    Προσωπικά, όταν φτιάχνω μπισκότα (και αυτά διαβάζονται εξαιρετικά νόστιμα) δεν καταφέρνω να τα δω να "περνούν" και τρίτη ημέρα παρέα μας :-)))
    Γιατί άραγες;
    Καλό απόγευμα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά, δεν ...Πηνελόπη μου... δεν έμεινε ούτε ένα, σήμερα!!! Πωπωωωω!!! Τί γίνεται, αυτό τους έλεγα... πού πήγαν τα μπισκότα;;;;; χαχαχαχα Και σε σας μπαίνουν τη νύχτα και τα ...κλέβουν έεεεεε;;;; χαχαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Η τζιντζερωτή γεύση των μπισκότων σου με έκανε και γέλασα!!! χαχαχαχα Ωραίες λέξεις φτιάχνεις Κική μου και ωραία μπισκότα επίσης!!!

    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να κάνω Χρυσαυγή μου;;; Αφού η υπερβολική ποσότητα τζίντζερ με ...εξοντώνει!!!!! χαχαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσαν και πράγματι είναι συνταγή με ισορροπημένα τα αρωματικά και μαζί με το γλάσο γίνονται καταπληκτικά (επιτέλους έφαγα lebkuchen)γιατί τα έτοιμα ούτε τα ...πλησίαζα!!! :)))
      Την καλημέρα μου και φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Βρε Κικίτσα μου τι ... τζιντζεροπειρασμός είναι αυτός!
    Φαίνονται τόσο αφράτα τα τζιντζερωτά μπισκοτάκια σου, αυτό δεν το λεμονογλάσο τα απογειώνει τελείως!
    Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν πολύ αφράτα Έλενά μου και όχι υπερβολικά τζιντζερωμένα!! Πράγματι το γλάσο τους πηγαίνει!! :)))
      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Υπέροχα φαίνονται Κική μου, μμμ και τι άρωμα!!!!Αυτό το γλάσο τους πηγαίνει φανταστικά!!!
    Φιλιά πολλά, καλη εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνδυασμός γενικά των αρωματικών με το γλάσο λεμονιού είναι ωραιότατος και πολύ αρωματικός Ελένη μου!!!
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  12. Κική μου με βρίσκεις απόλυτα μα απόλυτα σύμφωνη με τα συγκεκριμένα γερμανικά μπισκότα!Κάθε χρόνο κοντινοί μας συγγενείς στην καθιερωμένη τους εορταστική επίσκεψη από το εξωτερικό,ανάμεσα στα υπέροχα καλούδια που μας πρόσφεραν ήταν και τα lebkuchen!Δεν μπορω να πω ότι με ενθουσίαζαν.Τα έβρισκα υπερβολικά αρωματικά για τα γούστα μου και τώρα που το αναφέρεις ίσως να φταίει το τζίντζερ..και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής,τα πρώτα που κερνούσα στο σπίτι ήταν αυτά τα μπισκότα ...στην προσπάθειά μου να τα ξεφορτωθώ..λυπάμαι,όμως λέω την αλήθεια!
    Δεν υπόσχομαι ότι θα επιχειρήσω να τα κάνω..βλέπεις έχω... τραυματικές εμπειρίες,παρ΄όλο που σχεδόν έχω πειστεί για τη διαφορετικότητα της σημερινής ανάρτησης!Ομολογώ ότι με κέρδισε η εικόνα του κάτασπρου γλασαρισμένου μπισκότου!Δείχνει πραγματικά πολύ όμορφο!Καλή εβδομάδα Κική μου.με φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Φωτεινή μου κι εγώ κάπως έτσι ... ούτε τα έβαζα στο στόμα μου!!! Αλλά δοκίμασέ τα αυτά και θα εκπλαγείς ευχάριστα... μάλιστα και για δώρο είναι υπέροχα γιατί είναι πολύ ισορροπημένα στο άρωμά τους και το γλάσο λεμονιού τους ταιριάζει καταπληκτικά!!!
      Φιλάκια καλή μου Φωτεινή και χαίρομαι που οι απόψεις μας ταυτίζονται τόσο συχνά!!!! :)))

      Διαγραφή
  13. Είναι τα αγαπημένα μου μπισκότα και για του λόγου το αληθές πριν λίγο τσάκισα ..2 ολόκληρα αυθεντικά Γερμανικά που μου έστειλε η φίλη μου η Μαρίκα από τη Γερμανία.Τα λατρεύω πίστεψε με, ιδιαίτερα μία γεύση με αμύγδαλο που μου έστειλε...ουάουυυυ!!!έτσι βάζω κιλά...κανένα φερμουάρ βρε παιδιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτιδούλα μου, ελπίζω να ξεμπερδέψω με τις δουλειές κι έτσι να βρεθούμε από κοντά... να σου τα φτιάξω τα μπισκοτάκια αφού τόσο τα αγαπάς!! :)))
      Όσο για τα κιλά... έεεεεε, αυτά θα λέμε τώρα;;; χαχαχα
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  14. Άλλη μια μπισκοτένια γλυκια ανάρτηση!!! Μας ξεσηκώνεις Κική, μας ξεσηκώνεις! Ακόμα δεν κατάφερα να φτιάξω τα άλλα σου, εκείνα με τα γοβάκια και τα φορέματα και πολύ στεναχωριέμαι. Που θα μου πάνε όμως...θα σε ενημερώσω. Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Δήμητρα...κι αυτά είναι πολύ πιο απλά από τα φορεματάκια και σαν ζύμη και σαν χρόνο που χρειάζονται για να γίνουν!!!
      Φιλιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  15. Ξετρελάθηκα Κική με τα γερμανικά μπισκοτάκια σου, κι ας είναι και Γερμανικά!!μου φαίνεται θα τα φτιάξω πάραυτα!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Μαρί μου... κι ας είναι Γερμανικά αλλά εδώ τα φτιάξαμε εμείς ...οπότε τους αφήσαμε απ' έξω τους Γερμανούς!! χαχαχαχα ...έτσι για να δουν!!!! Δοκίμασέ τα και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  16. Είχα φάει κάποτε και το συναγωνίστηκα με τη μαμά μου!!!!!Είναι τέλεια!Ευχαριστούμε πολύ!Να δούμε με τόσες καλές μαγείρισσες στη γειτονιά πόσα κιλά θα πάρω πάλι φέτοςςςςς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Πινελιά μου για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσαν!!! Καλέ δεν θα πάρεις κιλά... θα τρώμε λίγο από κάθε λιχουδιά!!!! :)))
      Φιλιά σου και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  17. Για ένα τσαγάκι κι ένα μπισκοτάκι τώρα δε θα'λεγα όχι! Με καλείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, έλα Μάρθα... είναι ό,τι πρέπει... χιονίζει και λίγο εδώ ...τέλεια ατμόσφαιρα για τσαγάκι, μπισκοτάκι και παρέα!

      Διαγραφή
  18. Εμενα μου βγηκαν λιγο μπισκοτενια θα τα θελα πιο μαλακα κατα αλλα ειναι τελεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελευθερία μου μπορείς να τα ψήσεις μερικά λεπτά λιγότερο μήπως ο φούρνος σου είναι πιο δυνατός κι έτσι θα βγούν πιο μαλακά... Επίσης, παίζει ρόλο και το αλεύρι και η "δύναμη" του φούρνου.
      Ένα άλλο κόλπο είναι να βάλεις αλεύρι μαλακό ή αλεύρι ζαχαροπλαστικής αντί για γενικής χρήσης.
      Σου τα γράφω αυτά γιατί τη συγκεκριμένη συνταγή την έχουμε κάνει άπειρες φορές. Δοκίμασε αυτά τα κόλπα και πες μου... :)

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!