Lebkuchen ...τα αρωματικά μαλακά μπισκοτάκια


Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!!! Ελπίζω μια γλυκιά εβδομάδα παρά το κρύο που επικρατεί!! Εξ άλλου, καιρός του είναι ...ας απολαύσουμε και λίγο κρύο και χιόνι για να καταλάβουμε την εποχή. 
Θα ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας μ' αυτά τα πολύ αρωματικά και μαλακά, παραδοσιακά Γερμανικά μπισκότα, αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη γλυκολιχουδιά, που όμως εγώ ... ποτέ δεν συμπάθησα, τουλάχιστον έως τώρα μιας και πάντα τα αγόραζα έτοιμα!!! Το πρόβλημά μου ήταν ότι περιείχαν, για τις δικές μου γευστικές προτιμήσεις ...υπερβολικό τζίντζερ! Έτσι, όταν διάβασα τη συνταγή στο αγγλικό βιβλιαράκι ένιωσα μιαν ευχάριστη έκπληξη γιατί είχαν μόνον 2 κ.γλ. τζίντζερ!!! Η γεύση τους είναι ελαφρώς "τζιντζερωτή" και η μαλακή τους υφή μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά τα κάνει ανεπανάληπτα. Τα λάτρεψα σκέτα αλλά όταν χιονίστηκαν και με το γλάσο λεμονιού ...τότε έγιναν πραγματικά ακαταμάχητα!!! 
Έχουν όμως κι άλλα πλεονεκτήματα... δεν έχουν αβγό άρα είναι και νηστίσιμα και, για τον ίδιο λόγο, μπορούν να πάρουν μέρος σε δημιουργικό παιχνίδι παιδιών που ακόμη κι αν βάλουν τα χέρια στο στόμα ή φάνε από τη ζύμη δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα!! Ειδικά, όταν τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων θα είναι μια ωραιότατη απασχόληση!!
Με δυό λόγια, φτιάξτε τα...η γεύση τους είναι εκπληκτική μαζί με ζεστό τσάι, δίπλα στο αναμμένο τζάκι με τη φωτιά να χορεύει και ίσως, ίσως και κάποιες χιονονιφάδες να στροβιλίζονται νωχελικά.
Πάμε να δούμε πώς γίνονται;
ΥΛΙΚΑ για 30 μπισκοτάκια
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
85 γρ. αμυγδαλόψιχα σε σκόνη (ή πολύ ψιλοκομμένη)
2 κ.γλ τζίντζερ 
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού 
1 πρέζα γαρίφαλο 
1 πρέζα μοσχοκάρυδο 
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
200 ml μέλι ανθέων
85 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το γλάσο
100 γρ. άχνη, κοσκινισμένη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αναμιγνύουμε τα στεγνά συστατικά σε ένα μπολ (αλεύρι, αμυγδαλόψιχα, τζίντζερ, κανέλα, μπέικιν, σόδα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι).
Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, ζεσταίνουμε το μέλι με τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στα στεγνά συστατικά και ανακατεύουμε.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη για τρόφιμα και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σχηματίζουμε μ' αυτή 30 μπαλάκια (με διάμετρο 3 εκατοστά, περίπου).
Καλύπτουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε μέσα τα μπαλάκια της ζύμης, πιέζοντάς τα λίγο με το χέρι μας για να πλατύνουν και να γίνουν μπισκότα.
Ψήνουμε για 15 λεπτά, αφήνουμε για 3-4 λεπτά να κρυώσουν μέσα στο ταψί και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν καλά, χωρίς να "ιδρώσουν" από την κάτω πλευρά.
Ετοιμάζουμε το γλάσο
Βάζουμε την άχνη και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά έως ότου σχηματιστεί ένα παχύρρευστο γλάσο.
Με ένα κουτάλι, γλασάρουμε τα μπισκότα μας και τα αφήνουμε στη σχάρα μέχρι να στερεοποιηθεί το γλάσο.
Διατηρούνται για 1 εβδομάδα σε αεροστεγές δοχείο για μπισκότα.

Πηγή: GoodFood, 101 delicious gifts, BBC
Tante Kiki
38 Comments
No