Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η γαλοπούλα


Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και αρκετές άλλες γιορτές έρχονται... ευκαιρία για μαζώξεις της στενής ή της ευρύτερης οικογένειας αλλά και των φίλων και γνωστών. Γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι, στρωμένο απλά αλλά με φροντίδα και αγάπη, αφιερωμένο σ' όλους όσους αγαπάμε, σεβόμαστε, εκτιμάμε. 
Τα τραπεζώματα της γιορτής, διαφορετικά ως προς την λάμψη αλλά ίδια ως προς τα βασικά υλικά. Κυρίαρχοι των ημερών τα μπαχάρια, τα αρωματικά κάθε χρώματος αλλά και η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, το χοιρινό, το ρόδι, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και ο μπακλαβάς!!!
Πωπώωω, τί μου θυμίζει ο μπακλαβάς... η αδερφή του πατέρα μου και αγαπημένη μου θεία έφτιαχνε έναν καταπληκτικό μπακλαβά!!! Κάποια χρονιά, λοιπόν, ο πρώτος μου εξάδερφος κι εγώ φάγαμε τόσα κομμάτια μπακλαβά την παραμονή των Χριστουγέννων (και μας μάλωσαν τόσο ...μετά) που δεν έμειναν παρά 3 κομμάτια για την επόμενη μέρα. Βέβαια, περιττό να σημειώσω ότι μας "πήρε" μερικά χρόνια για να ξαναφάμε μπακλαβά!! -:)))
 Νάτοι και πάλι οι συνειρμοί και οι αναμνήσεις... επιστρέφω όμως και πάλι στην γαλοπούλα που είναι ένα παρεξηγημένο ...πτηνό!!! Η κακομοίρα!!! Δεν ξέρω γιατί αλλά στην Ελλάδα οι περισσότεροι αποζητάμε το κοτόπουλο! Ίσως γιατί είναι μικρότερο σε μέγεθος, ίσως γιατί είναι πιο εύκολο στο μαγείρεμά του ή ακόμα, ίσως γιατί έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά λίγο πιο έντονη από το κοτόπουλο! Δεν ξέρω. Εκείνο όμως που γνωρίζω καλά, είναι ότι η γαλοπούλα έχει το ίδιο νόστιμο κρέας αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά μυστικά μονοπάτια, που, ψάχνοντας σε περιοδικά, βιβλία και διαδίκτυο, ανακάλυψα.
Ας τα περπατήσουμε μαζί για να μαγειρέψουμε εφέτος μια πεντανόστιμη γαλοπούλα.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1- Εάν η γαλοπούλα μας είναι κατεψυγμένη, πρέπει να ξεπαγώσει από την προηγούμενη μέρα σιγά σιγά.
2- Κάνουμε ένα μείγμα με αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, κάρυ και αφού την αλείψουμε με ελαφρά λιωμένη μαργαρίνη την πασπαλίζουμε μ' αυτό.
3- Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με θυμάρι, δενδρολίβανο, μαντζουράνα και ρίγανη που το ανακατεύουμε με χυμό από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αλείφουμε μ' αυτό τη γαλοπούλα ανάμεσα στο στήθος, πάνω και κάτω από την πέτσα, ανασηκώνοντάς την αλλά χωρίς να την αφαιρέσουμε.
4- Μέσα στην κοιλιά της γαλοπούλας, βάζουμε καροτάκια, σέλινο, κομμάτια μήλου, φλούδες εσπεριδοειδών (δοκιμάστε ένα ολόκληρο πορτοκάλι ξεφλουδισμένο) για να εξουδετερώσουν την έντονη μυρωδιά της.
5- Μαρινάρουμε τη γαλοπούλα για 8-10 ώρες, σε μια μεγάλη λεκάνη κουζίνας, μέσα σε 4 λίτρα νερό (τόσο όσο να την καλύπτει), 5 κ.σ. αλάτι, 4 κ.σ. ζάχαρη, χυμό από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι και 1 φλ.τσ. κρασί λευκό. Ύστερα, την ξεπλένουμε και την μαγειρεύουμε κανονικά.
6- Εναλλακτικά, για να μην την μαρινάρουμε, κάνουμε ενέσεις στην γαλοπούλα (ναι, καλά διαβάζετε) με ένα μείγμα που φτιάξαμε με το χυμό από 1 λεμόνι, 1 πορτοκάλι, 1 κ.σ. μέλι, 1/2 φλ. τσ. κρασί λευκό ή ένα μείγμα με 1/2 φλ.τσ. λιωμένο βούτυρο (όσο είναι ακόμη ζεστό και άρα λιωμένο), 1/2 φλ.τσ.κονιάκ και 3 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού. Την αφήνουμε να σταθεί για 1-2 ώρες, έτσι ώστε να απορροφηθούν τα υγρά από το κρέας και μαγειρεύουμε όπως θέλουμε.
ΨΗΣΙΜΟ
1- Ψήνουμε τη γαλοπούλα σε μεγάλο ταψί με αρκετό νερό, κλεισμένο με αλουμινόχαρτο, για να γίνει μαλακή.
2- Αλείφουμε συχνά τη γαλοπούλα με τα ζουμάκια του ταψιού για να γλασαριστεί και να γίνει ζουμερή, νόστιμη και με ξεροψημένη πέτσα.
3- Όταν η γαλοπούλα έχει ψηθεί και περίπου 15 λεπτά πριν να σβήσουμε το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να ροδοκοκκινήσει.
4- Η θερμοκρασία του φούρνου για να ψηθεί καλά μια γαλοπούλα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 180 βαθμούς. Στην αρχή μπορούμε να βάλουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα και μετά να τον χαμηλώσουμε στους 170 βαθμούς. Στη θερμοκρασία αυτή για μια γαλοπούλα των 4-6 κιλών, συνήθως, χρειάζονται 2.5 - 3 ώρες. Εάν είναι 6-8 κιλά χρειάζονται 4 - 4,5 ώρες ψήσιμο.
Εάν βιαζόμαστε βάζουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς οπότε, αντίστοιχα, χρειαζόμαστε 1,5 - 2 ώρες για τα 4-6 κιλά και 2 - 2,5 για τα 6-8 κιλά.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
1- Αφήνουμε τη γαλοπούλα να κρυώσει και μετά την τεμαχίζουμε και την βάζουμε σε πιατέλα ή την βάζουμε στο τραπέζι και την τεμαχίζουμε επί τόπου.
ΣΑΛΤΣΑ GRAVY
Η γνωστή αμερικανική σάλτσα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η σάλτσα που γίνεται σχεδόν παντού με βάση τα υγρά που έχουν απομείνει στο ταψί μετά το ψήσιμο.
Προσθέτοντάς της διάφορα λαχανικά (καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια) και φρούτα, φρέσκα (όπως κυδώνια,  ξινόμηλα,κάστανα, ανανά) ή ξερά (σταφίδες, βύσσινα ή κράνα, σύκα, δαμάσκηνα, βερύκοκα) αλλά και κουκουνάρι, μπαχαρικά και αρωματικά γίνεται μια νοστιμότατη σάλτσα που θα προσθέσει τη δική της ευστική νότα στη γαλοπούλα μας. Διαλέγουμε το συνδυασμό των φρούτων, φρέσκων και ξερών που επιθυμούμε και τα πολτοποιούμε μαζί με τα υγρά του ταψιού. Προσθέτουμε ανάλογα με την ποσότητα της σάλτσας 1-2 κ.γλ. κόρν φλάουρ και δένουμε ελαφρά τη σάλτσα, ώστε να γίνει παχύρρευστη! 
Πηγές : Περιοδικό ΑΒ, Χριστούγεννα 2004, Θ.Τσιχλάκη (πληροφορίες και πρώτη φωτό)
           Περιοδικό Sunday Cooking, Δεκέμβριος 2011, Τ. Ανδρεάδης 
Tante Kiki
6 Comments

6 σχόλια:

  1. M, τί ενδιαφέρουσες πληροφορίες και συμβουλές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας άνοιξες την όρεξη βρε Κική μου, κι' όχι τίποτε άλλο, είναι νωρίς ακόμη και τι θ' απογίνουμε!καλες γιορτές με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ μ'αρέσει που μας παρουσίασες την ωραία σου συνταγή αλλά τη συνδύασες και με παιδικές αναμνήσεις!
    Καλές προετοιμασίες και για φέτος στις γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ πολυ χρησιμο! Και παντα ειχα την απορια τι ειναι αυτο το gravy που τρωνε με μανια ειδικα οι αγγλοι.. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση Κική μου! Βέβαια, έχω αρχίσει να ξερογλείφομαι και είναι ακόμη πρωί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No