Κουνουπίδι με ρεβίθια αλά Μεξικό


Μπρρρρρ! Πολύ κρύο στην Θεσσαλονίκη! Σήμερα το πρωί, όταν πήγα την Ιωάννα μας στο σχολείο πάγωσα κυριολεκτικά... φυσούσε ένας αέρας, τρελλός και κρύος!!! Κι εκείνος ο ήλιος... "με δόντια" όπως έλεγε η γιαγιά μου, ενώ ήταν τόσο λαμπρός, δεν ζέσταινε καθόλου!!
Εεεεεε, λοιπόν, μου άρεσε... ένιωθα το πρόσωπό μου παγωμένο και το απολάμβανε όλο μου το είναι, ένιωθα ζωντανή!! Χειμώνας, Χριστούγεννα, Χιόνια... το αγαπημένο Χτρίπτυχο, παρά τις όποιες δυσκολίες ή άγχος της καθημερινότητας. Κάθε εποχή έχει τις χάρες της και τις χαρές της. Κάθε εποχή έχει τα αρώματα και τις γεύσεις της και μια που γύρισα στο σπίτι παγωμένη... το αγαπημένο τσάι του βουνού συντρόφεψε ένα μικρό κανελάτο κεκάκι  και τα δύο μαζί συντρόφεψαν εμένα ...καθισμένη στο τραπέζι της κουζίνας, σκυμμένη πάνω από μερικά παλιά περιοδικά με συνταγές, όση ώρα, τουλάχιστον, κοιμόταν γαλήνια η μικρή μας Βασιλικούλα, δίπλα στο πορτοκαλί δέντρο της μια και από προχθές που το στολίσαμε για το δωμάτιό της, το κουβαλάει μαζί της σε όποιο δωμάτιο πάει!!! χαχαχαχα. Μετά, η συνηθισμένη καθημερινή ρουτίνα αλλά εν τω μεταξύ... βρήκα!!! 
Καιρό τώρα σκεφτόμουν ότι δεν είχα μαγειρέψει όσπρια. Τί όσπριο να διαλέξω και πώς να το μαγειρέψω; Να όμως που μια συνταγή από ένα παλιό "ΕΤ-Κουζίνα" μου ...έκανε κλικ! Με φλέρταρε τόσο επίμονα που, ευτυχώς αρκετά νωρίς ακόμη, έβαλα τα ρεβίθια σε ζεστό νερό για να προετοιμαστούν να γίνουν θυσία στον βωμό της γεύσης.
Ιδιαίτερο το αποτέλεσμα του συνδυασμού, ωραιότατο, στη νηστίσιμη εκδοχή του ή όχι, με μια νότα μεξικάνικη (αχ! αυτές οι fusion γεύσεις... λατρεμένες) γιατί δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς παρά να ...κάνω μερικές μικρές αλλαγές που όμως έφερε μια μεγάλη νοστιμιά! Μεξικάνικο κουνουπίδι με ρεβίθια!! χαχαχαχα
Θέλετε να δείτε το πιάτο;;; Ελάτε, δεν έχω καμία αντίρρηση να το ετοιμάσω για να το απολαύσουμε μαζί... τί καλύτερο από ένα νόστιμο πιάτο και παρέα;;;
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
1.5 κιλό κουνουπίδι σε μικρά μπουκέτα
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
300 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα (ή όχι)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε μισές ροδέλες
2 κοτσάνια + 4 φύλλα σέλινο, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
200 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
2 κ.σ. σάλτα Μεξικάνικη, πικάντικη
1 κ.σ. κέτσαπ (προαιρετικά)
Αλάτι και λευκό πιπέρι
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Η προετοιμασία του φαγητού και ο γαλήνιος ύπνος της Βασιλικούλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το πρωί, βάζουμε τα αποφλοιωμένα  ρεβίθια σε ζεστό νερό με 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού και λίγο αλάτι (σκόνη) και τα αφήνουμε για 2 ώρες.
Σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό, βάζουμε το κουνουπίδι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Μετά, το βγάζουμε από το νερό.
Ξεπλένουμε και βάζουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα να βράσουν για 30 λεπτά, περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν.
Τα σουρώνουμε, τα βγάζουμε σε ένα μπολ και κρατάμε 1 φλ.τσ. από το νερό στο οποίο έβρασαν.
Στην ίδια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την πράσινη και την κόκκινη πιπεριά και το καρότο.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 5-6 λεπτά και μετά προσθέτουμε και τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού.
Σβήνουμε με την ψιλοκομμένη ντομάτα.
Προσθέτουμε το σέλινο, αλάτι, πιπέρι, τη γλυκιά πάπρικα, τη Μεξικάνικη σάλτσα, την κέτσαπ, το νερό από τα ρεβίθια και 1 φλ.τσ. νερό ακόμη.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, να βράσει το φαγητό μας για 20 λεπτά, περίπου.
Φροντίζουμε να έχει μέσα νερό και να το ανακινούμε κατά διαστήματα έτσι ώστε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Εάν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του βρασμού, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
Μόλις μαλακώσουν τα ρεβίθια και το κουνουπίδι, αφήνουμε να απορροφηθούν τα υγρά του φαγητού και να μείνει με το λάδι του.
TIPS* Εάν θέλουμε, προσθέτουμε και 2 χωριάτικα λουκάνικα στο φαγητό, που γίνεται ακόμη πιο χειμωνιάτικο αλλά και νόστιμο.
* Εάν μας αρέσουν τα καυτερά, βάζουμε μέσα στο φαγητό μας και 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι.
Ρεβίθια με κουνουπίδι, νηστίσιμο ή με λουκάνικο χωριάτικο;;;
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κι άν κάνετε!!! -:)))
Πηγή: Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό "ΕΤ, ΚΟΥΖΙΝΑ, τεύχος Νοεμβρίου 2008)




Tante Kiki
24 Comments
No