Ζεστή κομπόστα με φρέσκα και ξερά φρούτα


Καλή σας μέρα! Τί κάνετε;; Ελπίζω να είστε καλά, να ντύνεστε ζεστά και να πίνετε ζεστά ροφήματα!!  Άλλη μια μέρα, παγωμένη!!! Εχθές το πρωί, εδώ στα Πεύκα ήταν παγωμένα μέχρι και ...οι "λαβές" στις πόρτες του αυτοκινήτου!!!  Το κρύο συνεχίστηκε ακάθεκτο όλη την ημέρα και όταν επέστρεψα το βράδυ στο σπίτι και βρήκα και πάλι τη ζεστασιά αλλά και το τζάκι με τη φωτιά να χορεύει χαρούμενα και τα ξύλα να έχουν γίνει ολοκόκκινα κάρβουνα...πήρα το τσάι μου, το τοστάκι μου, το laptopάκι μου και κάθισα στον καναπέ για να επισκεφθώ όλες τις μπλογκοφίλες ...με την ησυχία μου! Για να είμαι ειλικρινής... μέσα μου παρακαλάω να χιονίσει!! Εσείς τί λέτε;;; Ωραία δεν θα είναι;;;; 
Και μια κι έχει τόσο κρύο... θα ήθελα σήμερα να σας φιλέψω μια ωραία ζεστή κομπόστα που δεν θα ζεστάνει μόνο τον ουρανίσκο σας αλλά και την ψυχή σας με την απλή αλλά γεμάτη νοστιμιά της. Φρούτα, φρέσκα και ξερά... συνεργάζονται με τα αρώματα του χειμώνα, κανέλα, μοσχοκάρφια και κονιάκ για να μας ...θερμάνουν αλλά και να μας ...απογειώσουν. Είναι μια κομπόστα αγαπημένη, εδώ και πολλά πολλά χρόνια και, ήμουν σίγουρη ότι σας έχω "εκμυστηρευτεί" (τρόπος του λέγειν... για να μην παρεξηγηθώ όταν θα υπάρξουν πολλές άλλες παρόμοιες συνταγές :))). Ανακάλυψα την Κυριακή ότι δεν την είχα γράψει και ... "έπεσα από τα σύννεφα" κυριολεκτικά. 
Δεν θα σας πω τίποτε άλλο ...απλά θα σας δώσω τη συνταγή κι εσείς ετοιμάστε την και μοιραστείτε την με τους αγαπημένους σας, μόλις γυρίσετε και γυρίσουν από τη δουλειά ή το σχολείο... παγωμένοι και ίσως... με μια πελώρια λαχτάρα για κάτι γλυκό! 
ΥΛΙΚΑ για 8-10 άτομα (ανάλογα με τη μερίδα)
2 κυδώνια σε φέτες
4 μήλα σε φέτες
10 δαμάσκηνα ξερά
10 βερύκοκα ξερά
10 σύκα ξερά
2 φλ. τσ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι ανθέων
1/2 φλ.τσ. σταφίδες ξανθές
1/2 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
3-4 κ.σ. κονιάκ (ή ρούμι, προαιρετικά)
5 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 ποτήρια νερό (ανάλογα πόσο ζουμάκι θέλουμε να έχει)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι και τα βάζουμε να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει και η ζάχαρη και το μέλι.
Προσθέτουμε το κονιάκ, τα φρέσκα και τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, τα μοσχοκάρφια και την κανέλα και αφήνουμε την κομπόστα μας να βράσει, σε μέτρια φωτιά, για 30-35 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια, που είναι και το πιο σκληρό φρούτο.
Εάν δούμε το νερό να μειώνεται πολύ και θέλουμε να έχουμε σιρόπι, τότε προσθέτουμε 1 φλ.τσ. ζεστό νερό για να μην σταματήσουμε τον βρασμό.
Μόλις η κομπόστα μας ετοιμαστεί, αφήνουμε για 5-6 λεπτά να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
TIPS
* Προαιρετικά, προσθέτουμε και βύσσινα ή κράνα ξερά που δίνουν στην κομπόστα μιαν άλλη γευστική διάσταση.
* Απολαμβάνουμε την κομπόστα μας σκέτη ή με φρυγανισμένο ψωμάκι και λίγη φέτα ή μανούρι. Είναι εξαίσιος γευστικός συνδυασμός.
Tante Kiki
24 Comments
No